Telefonstorm til politiet etter voldsomt uvær:

– Det var som om hele himmelen åpnet seg

– Det kokte her en liten periode, sier operasjonsleder Line Skott.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nødetatene i Oslo fikk det brått veldig travelt da et voldsomt lokalt uvær rammet sentrum av hovedstaden onsdag kveld.

Politiet har fått inn en rekke telefoner om ulike hendelser i forbindelse med uværet.

– Det mest alvorlige nå er et tre som har falt over tre parkerte biler i Helgesens gate. Vi har ikke verifisert om det befant seg personer i bilene da dette skjedde, sa operasjonsleder Line Skott til TV 2.

Klokken 21 bekrefter politiet at de har fått søkt gjennom bilene, og at det ikke var noen personer der da treet veltet.

Kaos i hovedstaden

– Oslo brann- og redningsetat har nå så godt som alle sine ressurser ute for å håndtere ekstremværet. 30 registrerte oppdrag siden klokka 20.40. Mye overvann skaper store problemer i trafikken og fører til oversvømmelse i kjellere. Store trær har veltet, blant annet i Seilduksgata og Helgesens gate, skrev Oslo 110-sentral på Twitter like etter klokka 21.

Klokken 22.20 melder de at uværet har gitt seg, men at det er flere etater ute i Oslos gater for å rydde opp etter kaoset.

Video fra Carl Berner-krysset viser at hele krysset ble oversvømt. I krysset mellom Schweigaards gate og Oslo gate har asfalten sprukket opp, noe som fører til at begge veiene sperres.

– Vi har også fått meldinger om knekt tre i Maridalsveien, og det meldes om mye vann under Sinsenkrysset, sa operasjonsleder Skott.

VELTET OVER BILER: Dette treet knakk og veltet over flere biler i Helgesens gate. Etter et raskt søk ble det imidlertid avklart at ingen personer var i bilene. Foto: TV 2-tipser
VELTET OVER BILER: Dette treet knakk og veltet over flere biler i Helgesens gate. Etter et raskt søk ble det imidlertid avklart at ingen personer var i bilene. Foto: TV 2-tipser

TV 2s reporter Kasper Frøjd kjørte under en av broene i nærheten av Sinsenkrysset da regnskyllet rammet.

– Da jeg kjørte forbi var det en bil som virket å kjøre seg fast. Da den nesten hadde kommet seg ut av vannet, stoppet tilsynelatende motoren bare, sier han.

Frøjd forteller at han og flere bilister måtte opp på fortauet for å komme seg forbi stedet.

Under Sinsen-krysset ble det også oversvømmelse, og en bil ble sittende fast i vannmassene. Personen i bilen måtte reddes ut av brannvesen og ambulanse. Foto: Espen Eide / TV 2
Under Sinsen-krysset ble det også oversvømmelse, og en bil ble sittende fast i vannmassene. Personen i bilen måtte reddes ut av brannvesen og ambulanse. Foto: Espen Eide / TV 2

På Birkelunden har et tre veltet over trikkeskinnene.

– Det kom et vanvittig regnvær som varte i 15-20 minutter. Det førte til at dette treet blåste ned, grunnet en kombinasjon av regn og vind, sier Einar Lerdalen, utrykningsleder ved Oslo brann- og redningsetat til TV 2 på stedet.

Treet falt over kjøreledningen til trikken, som førte til at brannvesenet måtte sperre av hele området da de kom fram.

– Nå har vi sikret strømledningene og koblet vekk strømmen fra den. Den kunne vært et faremoment for folk hvis de kom i nærheten av den, sier han.

– Det kunne vært fare for liv og helse, både da treet og veltet og strømledningen. Det gikk heldigvis bra i det tilfellet her, sier han videre.

Dette treet veltet over trikkeskinnene på Birkelunden og rev ned kjøreledningene. Ingen personer ble skadet i hendelsen.
Dette treet veltet over trikkeskinnene på Birkelunden og rev ned kjøreledningene. Ingen personer ble skadet i hendelsen. Foto: Pål Martin Rossing

Dette fører imidlertid til at trikkene står inntil Sporveien har fått reparert skadene. Det er uklart hvor lang tid det vil ta.

– Brannvesenet må først få ryddet vekk treet, så må vi få på plass kjøreledningen. Det vil ta noen timer, men vi skal være i rute igjen til i morgen tidlig, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til TV 2.

Det er linjene 11, 12 og 13 som rammes. Mellom Storo og Nydalen går disse nå via Trondheimsveien i stedet.

– Det har veltet noen trær ved t-baneskinnene også, men her klarer vi å opprettholde trafikken ved å kjøre ett spor. Det vil imidlertid bli noen avvik også her, sier Asperud.

Gjensidige: – Fått mange henvendelser

Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige opplyser til TV 2 at de allerede har fått inn flere henvendelser.

– Vi har fått inn et par titalls henvendelser. Dette er et «godt» eksempel på hva vi stadig vil se mer av, styrtregn som rammer kort og brutalt i noen få konsentrerte områder, sier Rysstad.

Tilbake i august 2016 kom det en halvtimes styrtregn noen steder i Oslo, Asker og Bærum. Da kom prislappen på minst en halv milliard kroner, ifølge Rysstad.

– Kveldens hendelse kan sikkert ikke sammenlignes, men mange med kjellere i vann den gang får nok en vond påminning og frykt for at det skal skje igjen, sier han.

– Veldig mange kommunale ledningsnett er for gamle, har dårlig kapasitet og er dårlig vedlikeholdt. Da går det fort galt når styrtregnet kommer, fastslår Rysstad.

Oversvømmelse på quiz

På utestedet Månefisken på Torshov ble årets første sommerquiz arrangert, men den måtte brått avbrytes da det enorme regnskyllet startet. Uværet slo til for fullt og oversvømte store deler av lokalene.

– Det kom ekstremt fort, vi hadde satt oss under tak fordi vi visste det var ventet litt regn, sier TV 2s reporter Silje Lunde Krosby. Hun er på stedet, og skulle delta på quizen.

– Det var som om hele himmelen åpnet seg på en gang. Et tre knakk og falt sammen i elv, parasoller blåste overalt og plutselig var hele stedet oversvømt så vi måtte stå på stolene våre. Jeg tror noen ble litt redde da parasollene begynte å velte rundt.

ENORMT REGNSKYLL: Det ekstreme regnskyllet oversvømte deler av Månefiskens lokaler. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

Enorme lokale forskjeller

Vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Metorologisk Institutt sier til TV 2 at uværet som traff hovedstaden oversteg prognosene for kvelden.

– Det var enkelte regnbyger i området, men den som utviklet seg mest intenst var den som gikk rett gjennom Oslo. Det var en kraftig tordenbyge som klarte å treffe hovedstaden på en skikkelig direkte måte, sier Granan.

På kontoret hans på Blindern var det ikke like ekstremt; der fikk de kun to millimeter nedbør på timen det stod på som verst. Men på Sofienberg hadde de i samme tidsrom målt 12 millimeter nedbør.

– Vi målte 20 meter i sekundet på vindkastene, så det er ganske kraftig, sier han.

Granan beskriver det som traff hovedstaden som et sommerfenomen.

– Når det treffer en så stor by som Oslo med mye folk og bygninger, så får det litt større konsekvenser. Det har utviklet seg mer enn prognosene skulle tilsi, og det var nok denne bygen som utviklet seg kraftigst, sier Granan.

Han sier at det hele var over på rundt tre kvarter, og at det nå er på vei nedover mot Østfold.