ADVARER: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, sa til de fremmøtte reporterne at Russland vil bære det fulle ansvaret for konsekvensene om INF-avtalen kollapser.
ADVARER: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, sa til de fremmøtte reporterne at Russland vil bære det fulle ansvaret for konsekvensene om INF-avtalen kollapser. Foto: Francois Walschaerts

Stoltenberg advarer Putin: – NATO vil svare om Russland ikke samarbeider

Jens Stoltenberg sendte en siste advarsel til Russland etter dagens NATO-toppmøte i Brussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NATOs forsvarsministre møtes onsdag og torsdag i Brussel for å diskutere hvordan de skal håndtere den økende trusselen fra Russland. Norges nabo i nord har gjentatte ganger brutt vilkårene i INF-avtalen.

Avtalen ble inngått i 1987, og forbyr alle landbaserte atommissiler med rekkevidde mellom 500 og 5500 kilometer. Avtalen vil ikke være aktiv etter 1. august.

Donald Trump kunngjorde i februar at USA trekker seg fra avtalen, som blir ansett som en av de viktigste nedrustningsavtalene som noensinne er inngått.

En siste advarsel

Nå sender generalsekretær i NATO, Jens Stoltengberg, en siste advarsel til Russland, og ber Putin innstendig om å ivareta vilkårene i INF-avtalen.

– Vi ber Russland kontinuerlig om å gå tilbake til fullt og verifiserbart samarbeid, men det har vi ikke sett noe tegn til at de ønsker. Tvert imot fortsetter de produsere og utplassere SSC-8-missiler, sa Stoltenberg til de fremmøtte på en pressekonferanse onsdag.

Videre sa han at NATO-landenes forsvarministre, som i disse dager møtes i Brussel, er blitt enige om at NATO nå forbereder seg på en verden uten INF-avtalen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gir Russland en siste advarsel.

– Vi har i dag blitt enige om at NATO vil svare om Russland ikke er villige til å samarbeide. Vår respons vil være avmålt og defensiv, slik den alltid er. Vi har ingen intensjon om å utplasserte landbaserte atomraketter i Europa, forklarte Stoltenberg, og understreker at NATO ikke ønsker et nytt våpenkappløp.

– Men vi må ivareta et troverdig forsvar. Det er NATOs oppdrag.

USA trekker seg fra INF-avtalen den 2. August. Stoltenberg mener likevel at avtalen fremdeles kan reddes. Til slutt sendte han det som knapt kan tolkes som noe annet enn én siste advarsel.

– Russlands valg er lett: returner til overholdelse av avtalen, og oppretthold vilkårene, eller fortsett denne ansvarsløse og farlige oppførselen, og bær det fulle ansvaret for avtalens død, sa generalsekretæren.

Missiler allerede utplassert

Ifølge etterretningssjef Morten Haga Lunde er de landbaserte krysserrakettene SSC-8 «Screwdriver» allerede innført i de russiske rakettstyrkene.

Kryssermissilene som kan nå en hastighet på opp til 2100 meter i sekundet, reduserer varslingstiden til to minutter.

– Missilet avfyres fra kjøretøy, er rimelig, enkelt å drifte og har god overlevelsesevne fra dypet av de russiske skoger mot europeiske mål, sa generalløytnanten i sin årlige tale.

Det russiske føderasjonsrådet stemmer for at Russland trekker seg fra INF-avtalen, melder Radio Free Europe onsdag.

Blant forslagene som diskuteres i NATO er økt militær tilstedeværelse i Europa med fly som kan bære våpen med konvensjonelle eller kjernefysiske stridshoder, samt flere militærøvelser, ifølge Reuters.

I vinter fikk Russland frist på seg til 2. februar å trekke tilbake missilene, men Stoltenberg sier at Russland ikke vil trekke tilbake presisjonsvåpnene som beskrives som både en direkte konvensjonell og kjernefysisk trussel mot store deler av Europa.

Onsdag reagerte Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov på Stoltenbergs uttalelser, og sier ifølge nyhetsbyrået TASS at Russland vil bli tvunget til militære motsvar dersom NATO gjennomfører INF-tiltak.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har omtalt trusselen fra Russlands kjernevåpen som en betydelig forverret sikkerhetsutfordring.

– Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har ført til at vi igjen legger mer vekt på avskrekking og forsvar, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i forkant av NATO-møtet.