OMKOM: Her ligger far og datter døde i vannkanten etter å ha blitt tatt av en undervannsstrøm.
OMKOM: Her ligger far og datter døde i vannkanten etter å ha blitt tatt av en undervannsstrøm. Foto: Julia Le Duc / AP

Dødelig migrantkrise på grensen:

Her stoppet USA-drømmen for Oscar (26) og datteren Valeria (2)

Et bilde av to døde migranter som forsøkte å nå Texas via Rio Grande brukes nå som et symbol på de brutale forholdene for dem som vil fra Sør-Amerika til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oscar Alberto Martinez Ramirez (26) håpet å kunne starte et nytt og bedre liv i USA.

Den unge mannen fra El Salvador reiste med datteren Valeria (2) og kona Tania Vanessa, og de ankom Matamoros i Mexico på søndag.

Lang prosess

Ifølge avisen La Jornada hadde den lille familien tenkt til å søke politisk asyl i USA, men da de skjønte prosessen ville ta mange uker, kanskje år, bestemte de seg for å svømme over Rio Grande for å komme seg til Texas.

Julia Le Duc er journalist i La Jornada, og ifølge The Guardian hørte hun kona gi sin vitneforklaring til politiet etter at det hadde gått så fryktelig galt med mannen og datteren.

– Faren svømte først over med datteren, og var på vei tilbake til kona, da datteren fulgte etter ham i vannet. Da forsøkte han svømme tilbake for å redde henne, og de ble tatt av en strøm, sier Le Duc.

Le Duc tok bildene av de to som lå i kanten av vannet.

Trumps krav

President Donald Trumps administrasjon har innført et system som gjør at migrantene må vente i Mexico til de får svar på sin søknad – en prosess som kan ta flere år.

Mexico har godtatt at folk som har søkt asyl i USA kan vente i USA, og Trump har varslet at det vil komme store raid for familier som bor i USA ulovlig. Han har uttalt at minst 2000 familier vil bli sendt ut av USA.

Óscar Alberto Martínez Ramírez, kona Tania Vanessa Ávalos og den lille datteren deres hadde ventet i to måneder i en leir for flyktninger og migranter i Matamoros, på mexicansk side av brua over Rio Grande, som utgjør grensa mot USA. Søndag ga de opp forsøkene på å levere asylsøknadene sine til amerikanske tjenestemenn og bestemte seg for å krysse elva ulovlig, melder nyhetsbyrået AP.

Bildet av de to, flytende døde med ansiktet ned i vannet, Valeria under farens t-skjorte og med armen rundt halsen hans, har gått sterkt inn på mange.

– Dette er konsekvensen av Donald Trumps umenneskelige og umoralske immigrasjonspolitikk, tvitrer senator Cory Booker, som har meldt seg på i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat.

– Dette blir gjort i vårt navn, fortsetter Booker, som håper at alle tar en grundig kikk på bildet av Óscar og Valeria.

– Vi orker snart ikke mer. Vi må fortsette å kjempe for disse sårbare sjelenes verdighet, tvitrer demokraten Veronica Escobar, som sitter i Underhuset i Kongressen.

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador, som er under sterkt press fra Trump for å hindre flyktninger og migranter i å krysse grensa, mener at bildet av de to omkomne flyktningene bør være en vekker.

– Når USA nekter å slippe inn folk, vil noen miste livet i forsøk på å krysse ørkenen eller elver, sier han til AP.

Samtidig har Mexico sendt 15.000 soldater og medlemmer av nasjonalgarden til grenseområdene, dette for å slippe unna en straffetoll Trump truet med å ilegge dem dersom de ikke greier redusere migrant-strømmen inn i USA. Mexico har også plassert ut soldater ved grensen til Guatemala, for å hindre ulovlige migranter i å komme inn i landet.

Donald Trump lovet i valgkampen å bygge en mur mot Mexico, men har foreløpig ikke lyktes i å sikre pengene for muren fra Kongressen, som må godkjenne statsbudsjettet.

Ifølge amerikanske myndigheter døde 283 personer i et forsøk på å krysse grensen i 2018. Ifølge menneskerettighetsaktivister i området er tallet for 2019 langt høyere.

Stor risiko

The Guardian skriver at bildet av Oscar Alberto og datteren er blitt et symbol på hvor stor risiko en del migranter fra Sentral-Amerika er villig til å ta for å komme seg ut av fattigdommen i hjemlandet.

En rekke meksikanske aviser har de siste dagene sammenlignet bildene av far og datter med bildet av Alan, den syriske gutten som skylte i land i et forsøk på å komme seg over Middelhavet.

– De valgte å følge den amerikanske drømmen, og ble et offer for den, sier den meksikanske journalisten Le Duc.

Utplasseringen av svært mange militære langs grensen antas å gjøre forholdene enda verre for de som vil til USA.

Det kommer stadig rapporter om umenneskelige forhold for migranter langs grensen, samt i sørstatene i USA. Rundt 250 migrantbarn er hentet ut fra et overfylt mottak i Texas, der de ifølge advokater på stedet har vært innesperret under forferdelige forhold.