HAR TROA: Gelén kalles NES/T, og forskerne har stor tro på at det nye prevensjonsmiddelet kan bli en suksess.
HAR TROA: Gelén kalles NES/T, og forskerne har stor tro på at det nye prevensjonsmiddelet kan bli en suksess. Foto: Colourbox

Håper gelé på skuldrene skal revolusjonere prevensjon for menn

En gel som smøres på ryggen kan være løsningen på prevensjons-problemet til både menn og kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

P-piller, spiral, p-ring, p-sprøyte, p-stav, nødprevensjon, p-plaster og minipille. Norske kvinner har mange alternativer å velge mellom når det kommer til prevensjonsmidler.

Prevensjon til menn har derimot vært svært begrenset, da sterilisering og kondom er per dags dato den eneste løsningen.

Men nå kan en gel, kalt NES/T, endre dette, ifølge Sky News.

I Storbritannia tester 450 par i Manchester og Edinburgh denne gelén for aller første gang. Studien, som går over to år, ledes av Saint Mary's hospital, som er en del av Manchester University NHS Foundation Trust og University of Edinburgh.

– Kondomer er ineffektive

Gelén påføres på ryggen og skuldrene og absorberes gjennom huden.

Stoffet progestin, som også finnes i kvinnelige prevensjonsmiddel, blokkerer naturlig testosteronproduksjon i testiklene, og reduserer sædproduksjonen til lave eller ikke-eksisterende nivåer.

Sky News har snakket med en av deltakerne fra studien. Doktorgradstudenten fra Edinburgh, James Owers, bestemte seg for å være med på studien etter at kjæresten så en reklame for studien.

– Jeg tenkte det var en god mulighet å virkelig gjøre en forskjell i diskursen om ansvar i form av prevensjon, sier han til kanalen og fortsetter:

– For øyeblikket har menn bare valget mellom sterilisering eller kondomer. Hvis du vil ha barn i fremtiden er ikke sterilisering en god idé, og kondomer er veldig ineffektive.

Ulik risiko

Ifølge Owers tar det seks til tolv uker å få ned sædproduksjonen, og det tar like lang tid å få den opp igjen. Det synes han er interessant, da eggløsning kan skje dersom du glemmer å ta p-pille én dag.

– Hvis jeg skulle glemme å smøre meg i en hel uke ville jeg fortsatt være klinisk ufruktbar, så risikoen her er ganske forskjellig fra p-pillen, sier han, og forteller at de nye rutinene fungerer helt fint:

– Du tar litt på hendene dine og smører det på skuldrene. Det tar 30 sekunder, det tørker fort og det lukter ingenting. Det er lite innsats som skal til.

Flere valg

Dr. Cheryl Fitzgerald er en av personene bak studien. Hun forteller at studien har gått veldig bra så langt.

– Vi skal følge tett med på disse mennene gjennom hele forsøket for å kontrollere at deres sædproduksjon forblir lave. Hvis det ikke skjer, vil vi fortelle parene at de trenger andre prevensjonsmidler, men bevisene vi har så langt er at dette er veldig, veldig effektivt, sier hun til kanalen.

Også hun påpeker at kvinner har flere alternativer, og at også menn bør få det.

– Det er også en rekke kvinner som ikke kan ta forskjellige former for prevensjon, og da blir det et problem. Alt som kan bli bragt inn i dette, er bra, sier hun videre.

– Interessant

Franck Sky jobber som lege ved Colosseum mann, og har fordypet seg i mannens helse. Han har sett nærmere på studien fra Storbritannia.

– Det er en interessant studie hvor deltakerne følges fremover i tid av flere sentra, sier han til TV 2, og forklarer at studien går i fire ulike faser.

POSITIV: Lege Franck Sky har fordypet seg i mannens helse. Han synes studien fra Storbritannia er svært interessant. Foto: Colosseum mann
POSITIV: Lege Franck Sky har fordypet seg i mannens helse. Han synes studien fra Storbritannia er svært interessant. Foto: Colosseum mann

I første fase blir det gjort konsultasjoner, undersøkelser, brødprøver og sædanalyser. I andre fase starter de på gelén, i kombinasjon med annen prevensjon. I fase tre forsøker de kun å bruke gel, dersom sædkonsentrasjonen er lav nok. I siste fase avslutter de behandlingen, og deltakerne får oppfølging med blodprøver og sædanalyse.

– Studien er uten placebogruppe og alle deltakerne vet at de får medisin og hva slags medisin de får. Dette er muligens en svakhet, sier han.

Også lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold, forteller til TV 2 at hun synes studien virker svært reell.

– Det har lenge vært forsket på prevensjon som gel både for gutter og jenter, og vi som jobber med feltet har hørt at det er under utvikling en stund, sier hun.

Mulige bivirkninger

Medikamentet inneholder nesteron og testosteron. Verken Aarvold eller Sky kan med sikkerhet si om deltakerne får bivirkninger av disse hormonene, da det er ukjent hvor mye som er tilsatt.

– Om dette vil gi bivirkninger er vanskelig å si noe om, og kommer kanskje an på hvor mye testosteron som blir tilført. Bivirkninger på lavt testosteron er først og fremst nedsatt sexlyst, men kan også gi mindre energi, humørendringer og vektøkning, påpeker Aarvold.

– Behandling av nesteron hos menn er meg ukjent. Derfor er det vanskelig å si noe om bivirkninger. Men de vanligste bivirkningene av testosteron er risiko for utvikling av kvinnebryst, hårtap, svimmelhet, hukommelsesproblemer, stemningsforstyrrelser, hodepine og bør ikke gis til pasienter med prostatakreft, sier Sky.

Et delt ansvar

Aarvold forteller at Sex og samfunn er veldig glad for at det nå også blir satset på hormonell prevensjon for gutter.

BRA MED SATSING: Trine Aarvold, lege ved Sex og samfunn, er glad for at det nå blir satset på hormonell prevensjon for gutter. Foto: Kai Myhre
BRA MED SATSING: Trine Aarvold, lege ved Sex og samfunn, er glad for at det nå blir satset på hormonell prevensjon for gutter. Foto: Kai Myhre

– Kondom er supert, og vi ønsker at alle skal bruke dette som en beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner. Dessverre ser vi at det ikke er et trygt prevensjonsmiddel for å beskytte seg mot graviditet. Det er mange ting som kan gå feil med et kondom, og ikke minst er det mange som glemmer det.

Hun mener det bør være like gode muligheter for menn som ønsker å beskytte seg mot uplanlagt graviditet som for kvinner. Aarvold påpeker også at det er kvinner som får bivirkninger ved bruk av hormonell prevensjon.

– Da har parene ikke så mange andre valg enn kondomet eller kobberspiral. Vi tenker også at det blir mer naturlig for begge kjønn å føle ansvar for prevensjonen når det finnes gode metoder for begge, sier hun.

Men selv om Aarvold synes det er bra at det nå blir satset på prevensjon for menn, frykter hun at det tar lang tid før det faktisk blir tilgjengelig for alle.

– Fra tidligere vet vi at det tar svært lang tid før et legemiddel er på markedet. Det har lenge vært skrevet at p-pillen for menn er rett rundt hjørnet, og det har vært lovende resultater på menn som har prøvd det ut. Det tar likevel lengre tid enn man tenker seg. Er studiene lovende, og det er et legemiddelfirma som ønsker å satse tungt på produktet, kan vi kanskje se dette på markedet om 10-15 år. Mange legemidler som blir prøvd ut kommer aldri på markedet, avslutter hun.