Ap vil endre loven for å stoppe ny jobb-trend

Arbeiderpartiet frykter at nye bemanningsløsninger, som mobil-appen «Staffers», vil true faste ansettelser. Nå tar partiet saken til Stortinget for å endre arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet bekymrer seg over den nye bemannings-appen «Staffers». Partiets nestleder, Hadia Tajik, ønsker å endre arbeidsmiljøloven for å unngå at den nye trenden blir fast praksis i arbeidslivet.

– Det som er problematisk med denne saken her er at det fjerner forutsigbarhet for arbeidsfolk og applikasjonen advarer om at de kan gi opp mot 10.000 kroner i bot hvis man får en fast ansettelse, sier Tajik.

– Billigere enn andre løsninger

Gründer Kristian Midjaas (27) sier derimot at deres løsning er en tryggere måte å rekruttere for bedrifter.

– Slik rekrutteringsbyråer fungerer i dag er at de tar høye summer for å finne en ny ansatt for en bedrift, uten at bedriften får en garanti for at de får noen. Med «Staffers» er rekrutteringen tryggere for bedrifter da de kun betaler et beløp på 2500 kroner når de faktisk ansetter noen, som er et svært lavt beløp i forhold til andre rekrutterings tjenester, sier Midjaas.

De tre gründerne Kristian Midjaas (27), Tom Berglund (26) og Christian Wright (27) mener å ha funnet løsningen på problemet med å fylle opp vaktlistene når noen blir syke eller det dukker opp behov for flere servitører i restaurantbransjen.

Med mobilappen «Staffers» kan bedrifter legge ut ledige vakter, og interesserte kan melde seg til vaktene. Deretter kan man inngå en arbeidsavtale med et par tastetrykk på mobiltelefonen.

Risikerer faktura på 10.000

Tajik mener gebyret på 10.000 kroner, som bedrifter kan bli fakturert dersom de ikke melder fra om fast ansettelse, kan hindre slike ansettelser. På selskapets nettsider står det at bedrifter må rapportere om fast ansettelse innen en måned.

Midjaas svarer derimot at selskapet faktisk aldri har fakturert et så høyt beløp.

– Bedriftene får flere muligheter til å melde ifra om ansettelser mot et rekrutteringsgebyr på 2500 kroner. Boten er ment som en måte å få bedrifter til å opprettholde vilkårene mellom Staffers AS og bedriften, da det er mange useriøse aktører som dessverre preger restaurantbransjen, sier gründeren.

– En fot innenfor

Midjaas sier løsningen har fått flere i fast arbeid og at appen er en måte for folk å få en fot innenfor arbeidslivet.

Tajik advarer derimot bransjen mot å ta imot denne teknologiske løsningen.

– Vi må heller ikke være naive og tenke at hver eneste idé som kommer er noe vi må gripe hen og bringe tungt inn i arbeidslivet vårt. Dette kan være svært uheldig. Det kan fortrenge faste ansettelser. Det kan gjøre denne typen midlertidige engasjementer til det ordinære i norsk arbeidsliv, sier Ap-politikeren.

– Det er verken intensjonen eller realiteten at denne måten å jobbe på kommer til å erstatte fast ansettelse, svarer Midjaas.

Vil ta saken opp i Stortinget

Nå sier Hadia Tajik at Arbeiderpartiet vil følge opp saken i Stortinget for å endre arbeidsmiljøloven.

– Det skal være dønn tydelig hvilke rettigheter arbeidsfolk har og det skal være dønn tydelig hvilket ansvar arbeidsgivere har. Så det initiativet har vi tatt, og det kommer vi til å følge opp i Stortinget, sier hun.

Staffer-gründerne understreker at de følger lov og avtaleverk, og at de også forplikter seg til å sørge for at avtalt lønn blir utbetalt. Alle brukere av appen må gjennom en godkjenningsprosedyre, og Kristian Midjaas lover at useriøse brukere vil bli utestengt fra tjenesten.

– Vi presiserer tydelig at alle «Staffers» har rett til feriepenger, rett arbeidstid og en mulighet for en fast jobb. Samt at vi presiserer til bedrifter at alle sosial kostnader utover lønn skal foreligge, sier Midjaas.