TILTALT: Svein Ludvigsen, her portrettert av rettstegner Ane Hem, nekter for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seksuell omgang med de unge asylsøkerne.
TILTALT: Svein Ludvigsen, her portrettert av rettstegner Ane Hem, nekter for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seksuell omgang med de unge asylsøkerne. Foto: NTB scanpix

De fornærmedes advokater:

– Derfor må Ludvigsen betale over én million kroner til de fornærmede

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): For 25-åringen som skal ha hatt det mest omfattende forholdet til Svein Ludvigsen (72), ber bistandsadvokat Gunhild Bergan om omkring 900.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt ber de tre bistandsadvokatene om 1.250.000 kroner, selv om påstandene formelt er oppreisning «etter rettens skjønn».

Tidligere mandag ba statsadvokat Tor Børge Nordmo om fem og et halvt års fengsel for Ludvigsen, som nekter straffskyld i saken.

Én av de fornærmede har Ludvigsen, ifølge tiltalen, hatt seksuell omgang med en rekke ganger mellom 2011 og 2017.

Fornærmede, som i dag er blitt 25 år gammel, har ifølge sakkyndige vitner fått varige psykiske plager tilsvarende en invaliditet på omkring 25 prosent.

Han har forklart at dette skyldes tvangen og truslene han mener Ludvigsen har utsatt ham for.

Selv erkjenner Ludvgisen tre tilfeller av seksuell kontakt med 25-åringen, men mener alle de tre fornærmede lyver om forholdet til ham.

– Ingen ville tro ham

Ifølge 25-åringen var han overbevist om at Ludvigsen hadde full kontroll på prosessen rundt hans asylsøknad. Dette skal også Ludvigsen gjentatte ganger ha gitt uttrykk for.

– Det var umulig for ham å komme seg ut av dette. Ludvigsen var bestevenn meg kongen og kjente politimesteren i både Tromsø og Oslo. Ingen ville tro på N.N. (fornærmede), sier bistandsadvokat Gunhild Bergan i sin prosedyre.

Fornærmede tok 27. november 2017 et bilde at Ludvigsen som utfører oralsex på ham. Da bildet ble vist til en ansatt i kommunen noen dager senere, gikk den kommuneansatte til politiet.

Omkring en måned senere ble Ludvigsen pågrepet og siktet i saken.

Etter å ha nektet for enhver seksuell kontakt i åtte politiavhør bestemte Ludvigsen seg for i retten å erkjenne tre tilfeller av seksuell kontakt med 25-åringen – med det omtalte bildet som den mest omfangsrike hendelsen.

– Grenser til voldtekt

Da 25-åringen fikk tildelt Tromsø som bostedskommune, skal Ludvigsen ha vært involvert i prosessen. Det har både fornærmede selv og regiondirektør Dulo Dizdarevic i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Nord forklart.

– I løpet av en fem minutters telefonsamtale ordnet Ludvigsen bostedskommune for ham, men spørsmålet er «til hvilken pris?», sier Bergan.

– Fornærmede har forklart at det var som et fengsel. Hvis han ikke gjorde som Ludvigsen sa, og ytet seksuelle tjenester, ville han bli kastet ut av landet. Ludvigsen fikk kontroll over livet hans, sier hun.

Bergan mener 25-åringen fremdeles er redd for å bli kastet ut av landet, selv om han vet at det ikke kommer til å skje. Skammen knyttet til de angivelige overgrepene er enorm.

– I hans kultur må man enten ta overgriperens liv, eller så må man ta sitt eget. Dette har ødelagt livet hans, og han ser ingen fremtid, sier Bergan.

– N.N. (fornærmede) hadde aldri hatt sex tidligere. Han ble lært opp av Ludvigsen og ulike pornofilmer han ble tvunget til å se. Dette er særdeles grovt. Helt ufattelig grovt etter mitt syn, sier hun.

Bergan gjengir deler av forklaringen til sin klient, som detaljert har fortalt om seksuelle handlinger der Ludvigsen har brukt fysisk makt.

– Det er ingen tiltale etter voldtektsbestemmelsen i denne saken, men det er etter mitt syn klare likhetstrekk, sier Bergan.

– Vi kan bare tenke oss hvordan det har vært å være med Ludvigsen til hytta, der han ikke kom seg unna. For ham har nok Ludvigsen vært et monster, sier hun.

– Forteller ikke sannheten

For en annen av de fornærmede, en lettere psykisk utviklingshemmet mann (33), foreslår bistandsadvokat Ole Strømmen 175.000 kroner i oppreisning.

Ludvigsen har under rettssaken omtalt mannen som «en fremmed», men meldinger som er lagt frem for retten, viser omfattende kontakt mellom de to.

Blant annet skriver Ludvigsen i en melding at «Men du fikk oppholdstillatelse for å være i troms, vet du... så du på om noen av de kveldene jeg nevnte som passer for å treffes en kveld i oslo».

– Det er en svært kynisk måte å tilnærme seg N.N. (fornærmede) på. Han forteller ikke sannheten om kontakten med N.N., og så blir det opp til retten å vurdere hvorfor han ikke gjør det, sier Strømmen i sin prosedyre.

BISTANDSADVOKATENE: Advokat Gunhild Bergan (t.v.) representerer den hovedfornærmede i saken. De to øvrige fornærmede representeres av Beate Arntzen (i midten) og Ole Strømmen.
BISTANDSADVOKATENE: Advokat Gunhild Bergan (t.v.) representerer den hovedfornærmede i saken. De to øvrige fornærmede representeres av Beate Arntzen (i midten) og Ole Strømmen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Ifølge tiltalen har 33-åringen og Ludvigsen hatt sex ved én anledning i mai eller juni 2014.

– Tør ikke å gå ut

Den siste av de fornærmede er en 26 år gammel mann. Ifølge tiltalen har han og Ludvigsen hatt sex en rekke ganger.

26-åringen representeres av advokat Beate Arntzen, som i retten ber om oppreisning etter rettens skjønn, men foreslår et beløp omkring175.000 kroner.

– Han fremstår som invalidisert og tør ikke å gå ut. Han har heller ikke kommet seg tilbake til jobb og er livredd for å bli identifisert. Da sier han at han er ferdig sosialt, sier Arntzen.

Før møtet med Ludvigsen var den fornærmede 26-åringen i full jobb.

Forsvarerne til Svein Ludvigsen, advokatene Kai Vaag og Per Zimmer, sier at Ludvigsen tar påstanden om fem og et halvt års fengsel svært tungt, men at han har vært forberedt på det.

De to forsvarerne sier til TV 2 at de vil be om full frifinnelse for Ludvigsen.