Forskingsrapporten er basert på eksperimenter i 335 byer i 40 land.
Forskingsrapporten er basert på eksperimenter i 335 byer i 40 land. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox/montasje: TV 2

17.000 lommebøker «på avveie» ga forskerne et overraskende svar

Forskere «mistet» 17.000 lommebøker over hele verden for å finne ut hvor du har størst sjanse for å få dem tilbake.

Mister man en lommebok, anser man seg som regel som veldig heldig hvis man får den tilbake. Og hvis den er full av penger i tillegg, er det lett å anta at det er enda mindre kjangs for å få den tilbake.

– Overraskende

Men ny forskning basert på utstrakte eksperimenter i 335 byer i 40 land, viser at vi er mer ærlige enn vi tror.

– Resultatene er overraskende, sier forskningsleder Alain Cohn ved universitetet i Michigan, til ABC News.

Forskningsrapporten ble publisert i Science Magazine torsdag.

Forskerteamets eksperiment gikk ut på å «miste» hele 17.000 lommebøker - noen med, og noen uten penger - og registrere hvilke lommebøker som ble levert tilbake til eier.

Penger blir returnert

Resultatene viser at i 38 av de 40 landene var det større sannsynlighet for å få tilbake en lommebok med penger, enn uten.

Og ikke bare det. Jo mer penger det var i lommeboken, jo større sannsynlighet var det for at lommeboken ville returneres til eier.

Lommebøkene med penger hadde i første runde lokal valuta tilsvarende 13,45 dollar, og alle lommebøkene hadde en handleliste og tre identiske visittkort på det lokale språket, som gjorde det mulig å spore opp eier.

I andre forskningsrunde, som kun ble foretatt i Polen, Storbritannia og USA, økte forskerne beløpet i lommeboka til 94,15 dollar. Da økte antall returnerte lommebøker med 18 prosent.

Norge nest ærligst

Det er en viss forskjell mellom landene. I rike land er det en større prosentdel lommebøker som leveres tilbake enn i fattige land. Sveits topper lista. Der ble 74 prosent tomme lommebøker og 79 prosent av lommebøkene med penger levert tilbake.

Norge ligger på andreplass. Her blir 71 prosent av de tomme lommebøkerne og 79 prosent av lommebøkene med penger levert tilbake til eier.

Både Danmark og Sverige slår oss imidlertid på ærlighet når det kommer til lommebøker med penger. Her blir 82 prosent av lommebøkene levert tilbake.

Altruisme

Cohn sier to faktorer kan forklare resultatene.

– Den ene faktoren er altruisme. Du bryr deg om personen som har mistet lommeboken sin, selv om det er en fremmed, sier Cohn.

Denne teorien støttes ved forskning som viser at lommebøker som inneholder nøkler, oftere leveres tilbake til eier, enn de som ikke har nøkler.

– Den andre faktoren er at folk ikke vil se på seg selv som uærlige. Jo større beløp i lommeboka, jo mer bekymret blir du for din egen selvoppfatning. Det blir vanskeligere å definere deg selv som en god person hvis du beholder en lommebok med mye penger.

Straff irrelevant

Cohn og forskerteamet forsøkte også å undersøke om det var frykten for å bli oppdaget, og eventuell straff, som gjorde at folk leverte inn lommebøkene, men de har ikke gjort noen funn som tyder på at det var del av forklaringen.

– Vi har en tendens til å være overpessimistiske og tror at andre drives av egen økonomisk vinning mer enn de gjør, sier Cohn.