Fortsatt monopol på Nordkapp-platået

Fortvilelse etter vedtaket: – Et svik

NORDKAPP (TV 2): Scandic får fortsette som før og det private monopolet består på Nordkapp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politikerne i Nordkapp har bestemt at fjellplatået ikke skal åpnes for offentlig forvaltning.

Dette ble vedtatt med ti mot ni stemmer i kommunestyret i Nordkapp torsdag.

– Det er et svikt mot befolkningen. Jeg har ikke ord. Kan ikke se hvordan de skal se oss i øynene når de gir bort identiteten vår, sier innbygger Charon Tauserv til TV 2.

Sterke følelser

Ordfører fra Arbeiderpartiet, Kristina Hansen, måtte flere ganger true med å kaste ut fremmøtte som klappet, jublet og protesterte.

– Det er et følelsesmessig øyeblikk selv om det var forventet. Resonnementet bak er uforståelig. Her har vi muligheten til å utforske hvordan vi kan ta kontrollen over arealene på Nordkapp, sier Jan Olsen, gruppeleder i Nordkapp SV, til TV 2.

– Jeg er fornøyd med løsningen, men det er blandete følelser når samfunnet er så delt. Det jeg har støttet i dag er det beste vi kan gjøre for lokalsamfunnet, sier ordføreren til TV 2.

Hun erkjenner at det har vært en tøff prosess.

– Det er godt at det er over og det er godt for samfunnet. Det blir diskusjoner i samfunnet videre, men nå er det tatt en beslutning.

Millioner

Ordningen som har vært til votering gir hotellkjeden Scandic og Rica Eiendom over 50 millioner kroner i årlige billettinntekter for å slippe inn turister på Nordkapplatået.

Hurtigruten klaget dagens ordning inn for ESA for brudd på EUs konkurranseregler.

Rundt 300.000 turister reiser til Nordkapp hvert år, og når de først har reist den lange veien for å komme dit betaler villig for å ta en tur ut på platået.

Per person koster det 285 kroner å komme seg forbi bommen inn på platået, og det er Scandic-kjeden som har monopol på å ta bompenger.

Monopolet har vart i 25 år og inntekten er anslått til mellom 50 og 70 millioner kroner i året.

Temperaturen i kommunestyret har vært høy torsdag. Etter å ha drøftet saken siden 9-tiden ble vedtaket fattet like før klokken fem.