Illusjonen har gått sin seiersgang på mikrobloggtjenesten Twitter i det siste, og får folk til å føle seg både uvel og frustrerte.

Den amerikanske astronomen Phil Pait forklarer hvordan hjernen kan ta så feil.

– Kjøttstykket i skallen din tar all data sendt fra sansene dine og gjør sitt beste for å omgjøre det til informasjon basert på tidligere erfaringer. Noen ganger fungerer det (du laget en pai!), noen ganger gjør det det ikke (du feilberegnet antall epler du trengte).

Se fasiten nederst i artikkelen.

Hjernen tar feil

Optiske illusjoner viser hvordan virkeligheten kan bli forvrengt: Det vi ser med øynene våre, er ikke slik hjernen vår oppfatter det.

Astronomen bruker illusjonen øverst i denne artikkelen, laget av professor David Novick, for å illustrere.

Kulene er alle identiske, med samme farge og skyggelegging. Men stripene over kulene er i ulike farger. Og går man tettere på, og flytter blikket rundt på bildet, forandrer også fargene seg.

Hvordan kan dette skje?

– Vi oppfatter stort sett farger slik de fremstår alene, men også i kontrast til farger rundt dem. En firkant i rødt vil, forutsatt at du har normalt fargesyn, se rød ut, forklarer astronom Pait.

– Men dersom jeg plasserer objekter med andre farger rundt firkanten, vil fargen vi oppfatter endre seg litt. Dette kan bli manipulert ved å bruke striper i forskjellige farger, for eksempel, fortsetter Pait.

Uten striper

Uten stripene ser vi at alle kulene faktisk er brune:

UTEN STRIPER: Nå ser vi at kulene faktisk er brune. Foto: David Novick.
UTEN STRIPER: Nå ser vi at kulene faktisk er brune. Foto: David Novick.

Kulene på toppraden i illusjonen øverst i artikkelen har striper i henholdsvis grønt, rødt og blått. Og disse endrer oppfatningen vår av hvordan vi ser kulene.

Illusjonen kalles «Munker-White-illusjonen», og her forklarer professor Novick nærmere hvordan den fungerer.