ÅSTEDET: Her, like utenfor sitt eget hjem i boligområdet Sorperoa på Vinstra, ble Laura Iris Haugen (16) knivdrept 31. oktober i for.
ÅSTEDET: Her, like utenfor sitt eget hjem i boligområdet Sorperoa på Vinstra, ble Laura Iris Haugen (16) knivdrept 31. oktober i for. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vinstra-drapet:

Tiltaltes (17) far: – Var fortvilet og veldig bekymret

LILLEHAMMER (TV 2): En tydelig opprørt far, som selv var på åstedet like etter drapet, forteller at sønnen slet sosialt. Det de trodde var et tenåringsopprør, håpet foreldrene skulle gå over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag forteller han med hevet stemme om en kommune og en psykisk helsehjelp han mener har sviktet fullstendig.

Faren beskriver sønnen sin som en solstråle i barndommen. Han var «veldig kjærlig», «alltid blid», og «en snill gutt», sier faren.

Problemene begynte omtrent da den nå drapstiltalte gutten gikk i 9. klasse på ungdomsskolen.

Under mesteparten av farens forklaring sitter 17-åringen med fingrene godt plantet i ørene. Han har tydelig ikke lyst til å høre på.

– Han fikk noen anmerkninger, blant annet for tagging. Vi tenkte at det var et slags ungdomsopprør, og vi bare bet tennene sammen og håpet at det skulle gå over, sier han.

– Mye på rommet

Men det gjorde det ikke. Denne uken har retten fått se svært voldelige filmmanus, tekster og bildeserier som gutten selv lagde i månedene og årene før drapet han begikk 31. oktober i fjor.

– Han satt mye på rommet sitt. Døren var lukket, og han var opptatt av at ingen skulle komme inn, forteller faren.

SISTE FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen.
SISTE FARVEL: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Samtidig var gutten svært kverulerende og lite behjelpelig med arbeid hjemme, mener faren. Han kalte blant annet foreldrene «slavedrivere» fordi han mente han ikke fikk nok penger for arbeidet han utførte.

Faren gir uttrykk for at både han og kona begynte å bli alvorlig bekymret da sønnen helt sluttet å omgås venner etter skoletid. De hadde håpet at det skulle bli bedre da han begynte på videregående skole i fjor sommer.

I et møte med kommunen skal foreldrene ha gitt klar beskjed om hva de følte.

– Det står i journalen fra det møtet at mor uttrykker stor bekymring for sin egen sønn. Han var på rommet sitt mesteparten av tiden og ville ikke være sosial, sier han høyt og tydelig.

I en foreløpig rapport fra Fylkesmannen i Innlandet konkluderes det med at både ungdomsskolen og den videregående skolen har misligholdt sitt ansvar om å sørge for at alle barn har det bra på skolen.

Det er imidlertid ikke funnet lovbrudd hos kommunen.

«Kjem du hematt snart?»

På drapsdagen 31. oktober kom ikke tiltalte hjem fra skolen slik han pleide.

– Vi prøvde å få tak i ham, og var bekymrede. Særlig kona mi var veldig bekymret for ham, sier faren.

Torsdag har retten fått se foreldrenes mange forsøk på å få tak i gutten like etter drapet, som skjedde omtrent klokken 15.50 en onsdag ettermiddag.

Se alle meldingene og anropene i faktaboksen her:

  • Klokken 16.26: Mor prøver å ringe gutten.
  • Klokken 16.29: Mor prøver å ringe gutten.
  • Klokken 16.30: Mor skriver SMS til gutten: «Hei! Har prøvd å ringe deg. Hvor er du? Ring meg er du snill 😊»
  • Klokken 16.32: Far sender SMS: «Hei. Kjem du hematt snart?»
  • Klokken 16.40: Mor prøver å ringe gutten.
  • Klokken 16.43: Mor prøver å ringe gutten.
  • Klokken 16.44: Mor sender SMS til gutten: «Ring meg, lurer på hvor du er? Drt ligner jo ikke deg å ikke kommer rett hjem fra skolen»
  • Klokken 16.44: Far prøver å ringe gutten.

Samtidig som de to forsøkte å få tak i sønnen, kjørte faren til skolen for å lete. Da sykkelen hans ikke stod på parkeringen, prøvde han å tenke hvor han kunne ha tatt veien.

– Da kom det en politibil som kjørte utrykning forbi meg. Jeg begynte å lure på om det hadde vært en ulykke og om N.N. (tiltalte) kunne være involvert, sier han.

Faren fulgte etter og kom til åstedet, der det var politibiler og det han kaller kaos. Han fikk også en melding av en kamerat som lurte på om han kjente til en knivstikking på Vinstra.

Etter kort tid kom en politimann og avdødes mor bort til ham. Moren fortalte ham at sønnen hadde tatt livet av datteren hennes.

– Jeg fikk et sammenbrudd. Jeg skjønte bare at her er det noe grusomt som har skjedd. Jeg var nærmest i en sjokktilstand og klarte ikke å ta det ordentlig innover meg med en gang, sier han.

I retten gjentar faren flere ganger at han og familiens problemer ikke kan sammenlignes med det avdødes familie må stå i. Han uttrykker også sin dypeste medfølelse overfor avdødes far og søster, som sitter i salen og hører på.

Samtaler etter drapet

Siden drapet har foreldrene hatt jevnlig kontakt med gutten, hovedsaklig på telefon. I samtalene mener faren at gutten har endret seg.

Faren mener det var mye klaging og dessuten mistenkeliggjøring av ham selv og kona. Gutten skal blant annet ha vært redd for at de skulle stjele pengene hans.

– N.N. (tiltaltes navn) var også veldig opptatt av at vi ikke måtte ta på noe på rommet hans. Alt måtte stå som før, sier han.

Ifølge faren har gutten blitt enklere å prate med etter at han begynte å gå på medisiner.

Spørsmål om psykiatri

Den 17 år gamle gutten er diagnostisert med schizofreni. Det retten skal ta stilling til, er om han var så påvirket av sykdommen sin da drapet ble begått, at han var å regne som psykotisk. I så fall vil han være strafferettslig utilregnelig.

– Jeg husker at han en gang fortalte at han snakket med seg selv da han var ute og syklet. I ettertid skjønner jeg at jeg burde reagert mye sterkere på det, sier faren i retten.

En foreløpig rapport fra de sakkyndige i saken konkluderer med at gutten av psykotisk i gjerningsøyeblikket, men rettspsykiaterne er tydelige på at den endelige rapporten kan konkludere annerledes.

Statsadvokat Jo Christian Jordet har derfor tatt ettertrykkelig forbehold om at han kan komme til å be om fengsel- eller forvaringsstraff for gutten.

Det er satt av to uker til rettssaken, som begynte i tingretten mandag.