Trump: Iran har gjort en stor tabbe!

Irans nedskyting av en amerikansk militær drone var et uprovosert angrep i internasjonalt luftrom. – Iran har gjort en stor tabbe, sier Trump.

Spenningsnivået i regionen var allerede høyt etter en serie angrep mot tankskip som USA mener Iran står bak. Torsdag steg det kraftig da den amerikanske dronen ble skutt ned.

Iran sier at dronen befant seg i iransk luftrom i provinsen Hormozgan da den ble skutt ned natt til torsdag.

Det amerikanske forsvaret bekrefter at en av deres droner er skutt ned, men er helt uenig med iranerne om hvor dette skjedde.

Torsdag meldte Putin seg på i diskusjonen.

– Om USA bruker makt mot Iran, betyr det katastrofe, sier Putin ifølge AFP.

Trump: Iran har gjort en stor tabbe!

Dronen befant seg i internasjonalt luftrom over Hormuzstredet, ifølge en uttalelse fra U.S. Central Command. De opplyser at den var av typen RQ-4A Global Hawk og ble truffet av en iransk bakke-til-luft-rakett.

Like etter at USA hevdet dronen ble skutt ned i internasjonalt farvann, kom USAs president på banen.

– Iran har gjort en stor tabbe!, skriver Trump på Twitter.

Etter at meldingen ble publisert steg prisen på amerikansk lettolje over 6 prosent. Prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet sted 4,7 prosent til 64,7 dollar fatet.

Senere torsdag uttaler Trump at Iran feilaktig kan ha skutt ned den amerikanske dronen, og sier at noen kanskje har vært «løssluppen og dum».

– Jeg synes det er vanskelig å tro at det var med vilje, sier Trump i en kommentar fra Det hvite hus.

KLAR: General i Iran, Hossein Salami, ønsker ikke krig, men er klar for det. Foto: AP
KLAR: General i Iran, Hossein Salami, ønsker ikke krig, men er klar for det. Foto: AP

– Jeg har en følelse av at det var en feil begått av noen som ikke burde gjort det, fortsetter presidenten.

Det hvite hus har torsdag invitert ledere fra begge partier i Representantenes hus og Senatet, i tillegg til demokrater og republikanere fra etterretnings- og forsvarskomiteer for en orientering om saken.

– Klare for krig

Den iranske Revolusjonsgarden har opplyst å ha skutt ned en amerikansk overvåkingsdrone i iransk luftrom, mens det amerikanske forsvaret sier at den ble skutt ned i internasjonalt luftrom.

– De iranske meldingene om at dronen var over Iran, er feilaktige. Dette var et uprovosert angrep mot et amerikansk overvåkingsfly i internasjonalt luftrom, sier det amerikanske forsvarets talsmann Bill Urban.

I en TV-sendt tale torsdag sa den iranske generalen Hossein Salami at landet ikke ønsker krig med noen.

– Men vi er klar for krig, la han til.

– En katastrofe

Utviklingen skaper stor bekymring internasjonalt, og var blant temaene Russlands president Vladimir Putin ble spurt om da han torsdag svarte på spørsmål på russisk TV.

– USA sier de ikke vil utelukke å bruke makt. Det ville være en katastrofe for regionen, sa Putin.

– Det vil lede til en kraftig økning i voldsbruken og en økning i tallet på flyktninger, sier han, og føyer til at konsekvensene av en intervensjon vil være vanskelig å forutsi.

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

En av oljetankerne som er blitt rammet av eksplosjoner de siste månedene, er registrert i Norge. I tillegg ble et av tankskipene til John Fredriksens rederi Frontline nylig rammet av eksplosjoner som utløste en brann.

Atomavtalen

Forholdet mellom USA og Iran er blitt kraftig forverret etter at president Donald Trump i fjor trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Formålet med avtalen var å fjerne muligheten for at Iran i hemmelighet forsøkte å utvikle atomvåpen.

Trump har innført harde økonomiske sanksjoner mot Iran etter at han trakk USA fra atomavtalen.