SKJULESTED: Den 17 år gamle gutten som drepte Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor, hadde planlagt drapet en stund. På drapsdagen la han kniven i denne kjelleren.
SKJULESTED: Den 17 år gamle gutten som drepte Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor, hadde planlagt drapet en stund. På drapsdagen la han kniven i denne kjelleren. Foto: Politiet

Vinstra-drapet:

Her gjemte han drapsvåpenet

LILLEHAMMER (TV 2): På vei til skolen dro 17-åringen innom denne åpne kjelleren. Der la han kniven og hammeren klar til senere på dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken åtte om morgenen onsdag 31. oktober i fjor dro gutten til skolen.

Da han forlot skolen senere på dagen, en gang rundt klokken to, dro han tilbake til skjulestedet og hentet både kniv og hammer. Samtidig la han igjen skolesekken sin.

Omkring to timer senere ringte han på hos jenta, tvang henne ut av huset og drepte henne med over 20 knivstikk.

Hendelsesforløpet er ikke bestridt, og 17-åringen har i retten forklart seg detaljert om hvordan han drepte sin tidligere klassevenninne.

Det retten må ta stilling til, er om gutten var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han er diagnostisert med schizofreni, men det er opp til retten å vurdere om han var tilstrekkelig påvirket av sykdommen til å erklære ham strafferettslig utilregnelig.

Kan bli viktig

For statsadvokat Jo Christian Jordet har det så langt i rettssaken vært viktig å vise frem at drapshandlingen fremstår planlagt. Det har også retten konkludert med i tidligere kjennelser.

Selv sier gutten at han hadde tenkt på å drepe jenta en stund, men at det «ikke var noe han måtte gjøre». At drapet skjedde nettopp onsdag 31. oktober, var også mer eller mindre tilfeldig, ifølge hans forklaring.

Graden av planlegging kan få betydning i saken. Tidligere i uken dokumenterte aktor disse bildene, som TV 2 nå har fått tilgang til.

INNGANG: Slik ser den åpne kjelleren ut fra utsiden.
INNGANG: Slik ser den åpne kjelleren ut fra utsiden. Foto: Politiet
SKJULESTED: Drapstiltalte var innom kjelleren både før og etter skolen 31. oktober i fjor.
SKJULESTED: Drapstiltalte var innom kjelleren både før og etter skolen 31. oktober i fjor. Foto: Politiet
GJEMT: Politiet fant 17-åringens skolesekk da de lette gjennom kjelleren etter drapet. Den lå under flere poser.
GJEMT: Politiet fant 17-åringens skolesekk da de lette gjennom kjelleren etter drapet. Den lå under flere poser. Foto: Politiet
LAGT IGJEN: Slik ser guttens sekk ut. Da aktor spurte om gutten kunne huske om det var han selv som hadde fortalt om skjulestedet til politiet, svarte han at han tror det.
LAGT IGJEN: Slik ser guttens sekk ut. Da aktor spurte om gutten kunne huske om det var han selv som hadde fortalt om skjulestedet til politiet, svarte han at han tror det. Foto: Politiet

Under 17-åringens forklaring ville aktor vite om han husket hvorvidt han selv hadde pekt ut skjulestedet for politiet, eller om det var noe politiet selv hadde funnet.

Gutten svarte at han mente han hadde pekt det ut i avhør. «Det får vi komme tilbake til», lød svaret fra statsadvokaten, som ikke vil kommentere betydningen av skjulestedet torsdag.

Av andre beviser som peker på at drapet var godt forberedt, er flere dagbøker og filmmanus som politiet har funnet på guttens soverom.

Aktor Jordet har brukt mye tid på å lese opp tekstene og spille av voldelige filmer i retten. Det er også funnet flere bilder av den avdøde jenta som gutten angivelig har lastet ned fra Facebook.

En av dagbøkene skrev gutten i løpet av et halvt år da han gikk i 6. klasse på barneskolen. Innholdet er dystert, og hans advokat Nora Hallén har bedt om at tekstene fra så langt tilbake ikke gjengis i pressen.

Tiltaltes far fortvilet

Torsdag vitnet tiltaltes far i flere timer i retten.

Han beskriver sønnen sin som en solstråle gjennom barndommen. Gutten var «veldig kjærlig» og «alltid blid», forteller faren, som var tidvis svært opprørt under sin forklaring.

Problemene begynte omtrent da den nå drapstiltalte gutten gikk i 9. klasse på ungdomsskolen.

– Han satt mye på rommet sitt. Døren var lukket, og han var opptatt av at ingen skulle komme inn, fortalte faren i retten.

Ifølge ham ba familien flere ganger om hjelp fra kommunen til å håndtere gutten. De var svært bekymret over hans sosiale utvikling.

I en foreløpig rapport fra Fylkesmannen i Innlandet konkluderes det med at både ungdomsskolen og den videregående skolen har misligholdt sitt ansvar om å sørge for at alle barn har det bra på skolen.

Det er imidlertid ikke funnet lovbrudd hos kommunen.

Under mesteparten av farens forklaring satt 17-åringen med fingrene godt plantet i ørene. Han har tydelig ikke lyst til å høre på. Fredag skal guttens mor i vitneboksen.

– Min bestevenninne

Denne uken har også moren og storesøsteren til avdøde Iris vitnet. De forteller begge om en ung jente som elsket livet og aldri var sint.

– Det er umulig å tenke på noe annet enn henne. Jeg orker ikke å tenke én dag fremover. Faktisk er det umulig å se for seg en fremtid uten henne, sa den 20 år gamle storesøsteren i retten.

DYPT SAVNET: Torsdag ga familien ut dette bildet av Laura Iris Haugen (16), som de mistet 31. oktober i fjor.
DYPT SAVNET: Torsdag ga familien ut dette bildet av Laura Iris Haugen (16), som de mistet 31. oktober i fjor. Foto: Privat

På spørsmål om hun kan beskrive sitt forhold til søsteren, strømmet tårene på.

– Hun er bare tre år yngre enn meg, så jeg har hatt henne med meg hele livet. Hun har vært min bestevenninne fra første stund. Vi har alltid hatt hverandre, sa hun.

– Vi er like og ulike, men har alltid kommet overens. Hun var min nærmeste venn, og det er hun jeg ville ha snakket med om dette som har skjedd, men så er hun ikke her.

Totalt skal det føres nærmere 30 vitner i rettssaken, som avsluttes med partenes prosedyrer fredag neste uke.