DØDSFALL: Bildet viser Punta Cana, det populære turistområdet i Den dominikanske republikk som har blitt rammet av flere mystiske dødsfall blant turister det siste året. Minst seks av de ni omkomne døde mens de oppholdt seg her.
DØDSFALL: Bildet viser Punta Cana, det populære turistområdet i Den dominikanske republikk som har blitt rammet av flere mystiske dødsfall blant turister det siste året. Minst seks av de ni omkomne døde mens de oppholdt seg her. Foto: Erika Santelices

ni personer døde:

Ferieparadis rammet av flere mystiske dødsfall

Det er fortsatt uvisst hva som forårsaker de plutselige dødsfallene. Nå vil flere av familiene finne svar på egen hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke omtalte TV 2 seks mystiske dødsfall blant amerikanske turister i Den dominikanske republikk. Dødsfallene har fått både lokalt politi og FBI til å famle i blinde.

Flere av de som har omkommet har tatt seg noe å drikke fra minibaren, før de har fått det som ser ut som et illebefinnende.

Nå har tre nye saker blitt knyttet til rekken med dødsfall som har inntruffet de siste 13 månedene.

Det har foreløpig ikke blitt funnet noen medisinsk sammenheng, men dødsårsaken har blitt oppgitt å være hjerteinfarkt og væske i lungene i flere av saken.

Var ved god helse

Nå vil familien til Joseph Allen (55), den siste personen som har blitt koblet til den mystiske saken, at kroppen hans skal undersøkes av amerikanske patologer for å finne dødsårsaken, ifølge CNN.

Allen bodde på Terra Linda Resort i Sosua da han 12. juni bemerket overfor venner at han følte seg varm. Han bestemte seg da for å ta en dusj og gå tidlig i seng.

Dagen etter svarte han ikke da det banket på døren hans, og han ble etter hvert funnet død av en hotellansatt på rommet.

I likhet med mange av de andre ofrene viser den preliminære obduksjonsrapporten at Allen døde av hjerteinfarkt, men ifølge Allens bror, Jason Allen, hadde han nettopp fått grønt lys hos fastlegen sin. Broren sliter med å forstå hvordan han kan ha dødd så plutselig.

– Hvis vi føler at vi ikke får hjelpen og svarene vi trenger fra dominikanske myndigheter, vil vi få gjennomført noe testing på amerikansk jord av amerikanske leger for å kartlegge hva som kan ha tatt livet av broren min, sier han.

Joseph Allen (55) døde mens han var på ferie med venner. Foto: Family Handout
Joseph Allen (55) døde mens han var på ferie med venner. Foto: Family Handout

I tillegg til Allen har det den siste uken også blitt bekreftet at Leyla Cox (53) og John Corcoran, begge fra USA, også døde mens de var på ferie i landet. Cox døde 10. juni, mens Corcoran døde i april.

– Trygt

De mange mystiske dødsfallene har fått flere turister til å revurdere om de tør å dra til Den dominikanske republikk. Mer enn to millioner amerikanere besøker landet hvert år, og står for omtrent en tredjedel av turistbefolkningen i øystaten.

Dominikanske myndigheter insisterer på at det fortsatt er trygt for amerikanske turister å reise til landet, men flere andre familier har uttrykt de samme bekymringene som Allen-familien.

For flere av familiene til de omkomne har tiden i etterkant vært preget av forvirring og lite informasjon, og FBI er til stede for å bistå de lokale myndighetene.

– I løpet av de siste fem årene har over 30 millioner turister besøkt Den dominikanske republikk, men dette er første gang internasjonale medier omtaler en så alarmerende situasjon. Dette er isolerte hendelser, og Den dominikanske republikk er en trygg destinasjon, sier turistminister Francisco Javier Garcia.

Tok drikke fra minibaren

Miranda Schaup-Werner (41) var på ferie for å feire sin 10. bryllupsdag da hun døde 25. mai. Hun mistet bevisstheten da hun gikk ut på verandaen, og verken ektemannen eller medisinsk personell ved hotellet klarte å gjenopplive henne.

Like før hun falt om skal hun ha tatt seg noe å drikke fra minibaren. 41-åringen hadde ikke vært i landet i mer enn 24 timer da hun døde.

Fem dager senere ble Nathaniel Edward Holmes (63) og Cynthia Ann Day (49) funnet døde på hotellrommet sitt. De hadde forlovet seg like før de dro til Den dominikanske republikk.

Alle tre døde på hotellet Bahia Principe i Punta Cana.

I april døde 67 år gamle Robert Wallace mens han var på ferie i landet med sin kone. Han ble brått syk etter å ha forsynt seg med whisky fra minibaren. Han bodde på Hard Rock Hotel & Casino i Punta Cana.

– Det er noe som ikke stemmer

I 2018 var det også to dødsfall ved de samme hotellene – David Harrison (45) og Yvette Monique Sport (51). Søsteren til Monique, Felecia Nieves, sier at 51-åringen – i likhet med Schaup-Werner og Wallace – hadde tatt seg et par drinker fra minibaren, før hun deretter la seg til å sove. Hun våknet aldri opp igjen.

Ifølge myndighetene skal begge to ha omkommet av hjerteinfarkt, men Nieves reagerer på at hun aldri har fått obduksjonsrapporten til sin søster.

– Vi ble lovet at vi skulle få den i løpet av tre måneder. Nå har det gått nesten ett år og vi har ikke fått noe, sier hun ifølge CBS News.

– Det er noe som ikke stemmer ved alt dette. Hun var 51 år gammel, i relativt god form, og det var ingen grunn til at hun skulle dø så plutselig på ferie, sier hun videre.