SKUTT NED: Det skal ha vært en drone av denne typen – MQ-4C Triton – som ble skutt ned torsdag. Foto: Handout
SKUTT NED: Det skal ha vært en drone av denne typen – MQ-4C Triton – som ble skutt ned torsdag. Foto: Handout

– En klar beskjed

Irans nedskyting av en amerikansk militær drone sender et tydelig budskap til USA, sier sjefen for den iranske Revolusjonsgarden.

I en TV-sendt tale torsdag sa general Hossein Salami at Iran ikke ønsker krig med noe land.

– Men vi er klar for krig, la han til. En amerikansk tjenestemann, som ikke ønsker å bli navngitt, har bekreftet Irans opplysning om at en amerikansk militær drone er skutt ned.

Dronen befant seg i internasjonalt luftrom over Hormuz-stredet, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AP.

Revolusjonsgarden i Iran har på sin side opplyst at dronen befant seg i iransk luftrom i provinsen Hormozgan da den ble skutt ned natt til torsdag.

Spent situasjon

Det ubemannede flyet var av typen RQ-4 Global Hawk, ifølge Revolusjonsgarden. En amerikansk tjenestemann sier imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at det var en MQ-4C Triton-drone som ble skutt ned. Den tilhørte den amerikanske marinen.

Nedskytingen av dronen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Iran er svært spent. USA har anklaget Iran for sabotasje mot flere oljetankere, mens iranske myndigheter mener USA forsøker å hisse til krig.

En av oljetankerne som er blitt rammet av eksplosjoner de siste månedene, er registrert i Norge. I tillegg ble et av tankskipene til John Fredriksens rederi Frontline nylig rammet av eksplosjoner som utløste en brann.

Atomavtalen

Forholdet mellom USA og Iran er blitt kraftig forverret etter at president Donald Trump i fjor trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Formålet med avtalen var å fjerne muligheten for at Iran i hemmelighet forsøkte å utvikle atomvåpen.

Trump har innført harde økonomiske sanksjoner mot Iran etter at han trakk USA fra atomavtalen.