budsjettkrise i Oslo:

Ingen enighet timer før fristen: – Han har et betydelig problem

Raymond Johansen og byrådet får ikke flertall for sitt reviderte Oslo-budsjett, bekrefter Rødt til TV 2. Partiet mener byrådet har vært feige i budsjettfloken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skal bystyret vedta revidert budsjett.

For første gang siden Raymond Johansen kom til makten, har han ikke flertall for budsjettet.

Aftenposten omtalte budsjettfloken først 5. juni. Bare timer før fristen går ut, bekrefter Rødts gruppeleder Eivor Evenrud overfor TV 2 at det ikke blir en enighet med byrådet.

– Vi er ikke enige, og vi blir ikke enige, sier Evenrud.

Stridens kjerne er husleien for vanskeligstilte i Oslo kommunale boliger.

Frir til de borgerlige

Rødt vil senke husleia med 3.000 kroner i måneden med umiddelbar virkning. Partiet vil bruke 172 millioner kroner på dette.

– Vi har hatt møter i dag og siden 23. mai, men vi blir ikke enige. Vi vil fremme våre forslag, og stemmer de borgerlige for det, blir vi fornøyde, sier Evenrud.

Rødt har stilt som krav er at husleiene skal reduseres for alle som bor i kommunal bolig fra 1. august og frem til en ny ordning er på plass.

Evenrud sier byrådet har lagt inn et forslag på 20 millioner på å fryse husleien.

– Det synliggjør hvor langt vi står fra hverandre. Jeg synes nesten det er frekt overfor de som har fått en kraftig økning i husleien.

«Gjengs leie kan kort defineres som det leienivået som er etablert på stedet, ved leie av liknende husrom på liknende avtalevilkår. Gjengs leie må forstås som en forsinket speiling av utviklingen i markedsleien.»

Kilde: Oslo kommune, Vårt Oslo

Et enstemmig bystyre i 2015 gikk inn for å innføre gjengs leie for alle som leier kommunal bolig, ifølge Vårt Oslo. Det har ført til en økning på opptil 300 prosent for leietakerne, ifølge avisen.

Rødt-gruppelederen angriper byrådet for å være feige.

– Jeg savner argumentene og at Arbeiderpartiet svarer ordentlig. Vi har levert inndekning for forslaget, men Raymond Johansen har vel knapt kommentert saken, sier Evenrud.

Saken har forsuret forholdet mellom byrådet og Rødt, som har gitt byrådet flertall for budsjettet i syv runder.

Eivor Evenrud (Rødt) utfordrer de borgerlige.
Eivor Evenrud (Rødt) utfordrer de borgerlige. Foto: rødt

I et Facebook-innlegg 13. juni anklaget Evenrud byrådet for å ikke løfte en finger for å hjelpe de som har aller minst i Oslo.

– At de rødgrønne ikke er villige til å løfte en finger for å hjelpe dem som har aller minst i byen, er nesten ikke til å tro. De vil jobbe videre i ro og fred og finne en løsning når de har god nok oversikt. Dét hjelper ikke folk som måned etter måned sliter for å få endene til å møtes, skrev hun.

I løpet av fire år har samtlige husleier i kommunale boliger blitt regulert opp. I fjor fikk 1130 boliger skrudd opp husleien, med gjennomsnittlige 9292 kroner, ifølge Rødt.

Vurderer støtte

Gruppeleder for Høyre, og byrådslederkandidat ved høstens valg, Eirik Lae Solberg, forteller at de borgerlige partiene, Høyre, KrF, Venstre og Frp, vurderer å stemme for Rødts forslag.

– Vi tar en vurdering i morgen tidlig. Vi har også egne forslag på de kommunale boligene, sier han til TV 2.

VURDERER: Eirik Lae Solberg sier de borgerlige vurdere å stemme med Rødt.
VURDERER: Eirik Lae Solberg sier de borgerlige vurdere å stemme med Rødt. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det kan ende opp med at byrådet må få støtte i post til post i bystyret. De borgerlige har et opplegg, så Rødt kan støtte oss i saker. Et bystyre uten et budsjett vil gå på mange nederlag. Det vil bli krevende og betyr at Raymond Johansen har et betydelig problem frem til valget, sier Lae Solberg.

Ap er skuffet

Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo, Frode Jacobsen, er overrasket over Rødt. Jacobsen svarer på vegne av Ap og Raymond Johansen.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at det var enighet om revidert budsjett, vi har klart det syv ganger. Jeg er overrasket over Rødt ikke støtter vårt forslag og er ikke enig i at vi ikke har argumentert godt for hvorfor de har ett dårlig forslag, sier Jacobsen til TV 2.

Han mener forslaget er både dyrt og dårlig.

– 170 millioner til å kutte husleien med 3.000 vil gi de mer enn 400 kroner i økt kjøpekraft. De som tjener mest er staten og finansministeren som vil spare penger ved at det blir mindre statlig bostøtte, sier han.

Jacobsen sier man skal ha en gjennomgang av hele ordningen.

STRESSER IKKE: Frode Jacobsen tror Rødt vil stemme for byrådets budsjett til slutt.
STRESSER IKKE: Frode Jacobsen tror Rødt vil stemme for byrådets budsjett til slutt. Foto: Pedersen, Terje

– Vi er enige om at vi skal finne en ny måte å fastsette husleien i kommunale boliger for å unngå at folk blir sosialklienter. Vi er i gang med å utrede systemet. Det blir galt å redusere husleien nå, men vi vil fryse den.

Han sier byrådet foreslår å sette av 60 millioner for å løse de mest akutte utfordringene som såkalt gjengs leie fører med seg.

– Hva vil det si hvis dere ikke får flertall?

– Hvis ingen får flertall, så blir ting som i dag. Kommunen har et budsjett og hvis endringsforslagene fra både de borgerlige og Rødt faller, så tror jeg byrådets budsjett vil bli vedtatt. Jeg tror Rødt heller vil stemme alternativt for at leien blir fryst enn å ikke bli satt ned. Stemmer de bare for sitt forslag og ikke vårt alternativ, betyr det at vedtakene som ligger der fra før vil gjelde, og da vil husleien stige i løpet av høsten.

– Så det blir ikke et styringsproblem, tror du?

– Eirik Lae Solberg sine uttalelser må ses i lys av at det er 83 dager til valget. Det er ikke vits å lage mer drama enn det som er nødvendig, sier Jacobsen.