AVLIVET: Den 2-3 år gamle svartbjørnen måtte avlives da den ble for tam etter at folk ga den mat.
AVLIVET: Den 2-3 år gamle svartbjørnen måtte avlives da den ble for tam etter at folk ga den mat. Foto: WCSO Oregon

Selfier endte med bjørnetragedie

En ung svartbjørn er avlivet i USA etter at den ble for nærgående i kontakt med mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I frykt for at bjørnen skulle komme farlig nærme befolkningen måtte myndighetene i Oregon i USA avlive svartbjørnen.

Siden starten av juni har bjørnen oppholdt seg unormalt nær mennesker. Årsaken skal være at den ble tam fordi folk ga den mat for å ta selfier med det store dyret.

Forrige uke fant myndighetene bjørnen omringet av en sirkel med solsikkefrø som så ut til å være lagt ut med vilje. Politiet konkluderte med at bjørnen hadde blitt for tam, og kunne utgjøre en trussel mot mennesker. Derfor tok de den tunge avgjørelsen om å skyte den.

Bjørnen veide rundt 50 kilo og var 2-3 år gammel. Den kunne bli satt ut et annet sted, om den ikke var for at bjørnen var blitt for vant til menneskelig kontakt, skriver CNN.

– Dette er et klassisk eksempel på hvorfor vi ber mennesker om å ikke mate bjørnen. Selv om de som gir bjørnen mat har gode intensjoner, burde bjørner aldri bli matet, sier Kurt Licence, dyreliv-biolog til CNN.

Politiet hadde tidligere gått ut på Twitter for å advare om å mate den etter at de fant selfier tatt av mennesker med bjørnen.

I Oregon er det ulovlig å lokke dyr med mat eller søppel. For å forhindre angrep av bjørn blir lokale innbyggere oppfordret til å legge søppel i bjørne-sikre søplekasser.