SØKER ET HJEM: Mitcho kom til Dyrebeskyttelsen i Tromsø med lurvete pels og mange sår for elleve uker siden. Dyrebeskyttelsen beskriver han som en tålmodig katt som elsker kos. Nå ønsker han et nytt hjem.
SØKER ET HJEM: Mitcho kom til Dyrebeskyttelsen i Tromsø med lurvete pels og mange sår for elleve uker siden. Dyrebeskyttelsen beskriver han som en tålmodig katt som elsker kos. Nå ønsker han et nytt hjem. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø

rekorddumping av katter:

– Det er et rush med folk som «får allergi» rett før ferien

Dyrebeskyttelsen i Tromsø har aldri fått inn så mange katter som i år: – Vi presser grensene våres hele tiden, sier styreleder Therese Rye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år blir mange katter enten forlatt, dumpet eller omplassert før årets sommerferie.

I oktober 2018 kunne TV 2 fortelle at rekordmange dyr blir dumpet, og at 26 av 28 lokalavdelinger i Dyrebeskyttelsen varsler om krisetilstander for dyrene.

Denne situasjonen ser ikke ut til å ha forbedret seg i 2019.

Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø forteller at de har 209 katter som trenger et sted å bo, noe som er rekord for lokalavdelingen.

– Vi har aldri hatt så mange katter inne i juni, eller i det hele tatt. Vi er ganske fortvila og vi vet ikke hvordan vi skal klare å håndtere alle sammen, sier styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Therese Rye, til TV 2.

Vanligvis er det juli og august som er de mest hektiske månedene, ifølge styrelederen.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Allergi-boom

Rye forteller at de daglig får henvendelser fra folk som ønsker å omplassere eller gi bort katten sin.

– Som regel forklarer eierne at de skal flytte til et annet sted eller at de flytter inn i en bolig som ikke tillater dyr. Også samlivsbrudd er en vanlig unnskyldning. Svært få sier de skal på ferie, og derfor ønsker å omplassere katten, sier hun og legger til:

DAGLIGE HENVENDELSER: Styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Therese Rye, forteller at de daglig får henvendelser fra folk som ønsker å gi bort katten sin. Foto: Privat
DAGLIGE HENVENDELSER: Styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Therese Rye, forteller at de daglig får henvendelser fra folk som ønsker å gi bort katten sin. Foto: Privat

– Det er også et rush med folk som får allergi rett før ferien. Noen får nok det, men det er så mange at det ikke kan være riktig for alle.

Rye forteller at de forsøker å hjelpe så mange de kan, men at deres kapasitet nå er sprengt. Selv kontoret deres er nå omgjort til et midlertidig sted for katter. Derfor har de vært nødt til å avvise de aller fleste privatpersoner som ønsker at de skal Dyrebeskyttelsen skal overta katten deres.

– Vi er en frivillig organisasjon der de frivillige holder på å jobbe seg i hjel. Vi presser grensene våres hele tiden, og så lenge vi har penger på kontoen, og et fosterhjem å tilby, sier vi ikke nei til å ta i mot dyr, sier hun.

Ulovlig

Siri Martinsen jobber som veterinær og er leder i dyrevernorganisasjonen NOAH. Hun synes det er merkelig at så mange fortsatt velger å dumpe kattene sine, da de aller fleste vet at det er ulovlig.

– Det er helt utrolig at så mange fortsatt gjør det, etter flere år med bevisstgjørende tiltak og kampanjer som opplyser at det er forbudt. Det må bety at det er mange dårlige katteeiere der ute, sier hun til TV 2.

Martinsen forteller at de har sett en økning i eiere som kastrerer og ID-merker katten sin. Likevel kan det tyde på at det ikke er mange nok.

– Det er åpenbart at det er en gruppe som ikke gjør det, og som produserer katter og gir dem videre til useriøse hjem, sier hun.

Avlivet 45 katter

Dyrebeskyttelsen i Tromsø får inn katter fra hele fylket, fra Harstad til Kvænangen. Rye forteller at økningen muligens skyldes at Dyrebeskyttelsen har fått flere frivillige i Balsfjord.

AVLIVET: 13. juni ble katten Olli funnet. Etter en tur hos veterinæren fant de ut at han var ukastrert og manglet ID-merking. Han fikk også påvist store sår under pelsen, avrevne klør, tannfeil og en alvorlig hjertefeil. Olli er en av de 45 kattene som har blitt avlivet den siste tiden i Tromsø. Foto: Dyrevernbeskyttelsen Norge Tromsø
AVLIVET: 13. juni ble katten Olli funnet. Etter en tur hos veterinæren fant de ut at han var ukastrert og manglet ID-merking. Han fikk også påvist store sår under pelsen, avrevne klør, tannfeil og en alvorlig hjertefeil. Olli er en av de 45 kattene som har blitt avlivet den siste tiden i Tromsø. Foto: Dyrevernbeskyttelsen Norge Tromsø

– Etter at folk merket at Dyrebeskyttelsen var mer aktiv begynte bekymringsmeldingene å strømme inn. Mange av kattene vi får inn ser ut som at de har vært i krigen. De har sår, skader, betennelser og pels som detter av. Enkelte ganger får jeg lyst til å gråte når jeg ser dem, sier hun.

Ifølge Rye har de en høy terskel for avliving. Dette skal alltid være den siste utveien. Imidlertid har mange av kattene de har fått inn vært i en så dårlig forfatning, at det rett og slett har vært uforsvarlig å la dem leve.

– Vi fanger dem og leverer dem til veterinæren for en vurdering. I år har vi vært nødt til å avlive 45 katter hittil. Vi har aldri avlivet så mange som i år.

– Planlegg!

HA GOD TID: Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, oppfordrer alle dyreeiere om å planlegge dyrepass i god tid før ferien.
HA GOD TID: Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, oppfordrer alle dyreeiere om å planlegge dyrepass i god tid før ferien. Foto: Bente Isefjær/ NOAH

Rye tror at omplassering og dumping av katter som oftest handler om både dårlig planlegging og at man ikke forstår ansvaret med å ha et kjæledyr. Martinsen tror også at uansvarlighet har mye av skylden. Derfor råder de alle dyreeiere til å planlegge dyrepass god tid i forveien.

– Vær tidlig ute og planlegg. Lag gjerne en avtale med noen som har dyr selv, slik at du kan passe deres dyr når de er borte. Hvis du ikke får noen til å bo hos deg, kan du spørre om noen kan komme innom noen timer om dagen. Tilby også gjerne litt betaling, oppfordrer hun.

Det sier veterinæren seg enig i.

– Uansett om man skal på ferie eller andre ting, så må man planlegge i god tid slik at man vet at dyrene får det bra. Det aller beste er å få noen som man stoler på til å bo hos seg med dyrene. Hvis du ikke har noen du kan gjøre en avtale med privat, er kennel en løsning. Men vær påpasselig på å besøke de i god tid, for å forsikre deg om at den er bra. Det er mange gode tilbud der ute, men også mange dårlige, påpeker hun.

Hvis ingen av disse alternativene fungerer, er det bare å bli hjemme, sier Martinsen.