SKJULT NØKKEL: Den fornærmede 25-åringen visste ikke hvor de påståtte overgrepene skjedde, men under Kripos sin rekonstruksjon kjente han seg plutselig igjen. Han kunne blant annet peke ut en nøkkel.
SKJULT NØKKEL: Den fornærmede 25-åringen visste ikke hvor de påståtte overgrepene skjedde, men under Kripos sin rekonstruksjon kjente han seg plutselig igjen. Han kunne blant annet peke ut en nøkkel. Foto: Politiet

Detaljen som kan bli avgjørende for Svein Ludvigsen

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Svein Ludvigsen (72) nekter for å ha hatt sex med 25-åringen i en dusj nær hytta hans. Under en rekonstruksjon klarte imidlertid fornærmede å peke ut et mulig åsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Ludvigsen står tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å utnytte tre unge asylsøkere seksuelt. Han mener at to av de fornærmede lyver når de hevder å ha hatt sex med ham.

72-åringen nektet først for å ha hatt noen form for seksuell kontakt med de tre fornærmede, i retten sa tiltalte at han hadde løyet i avhør med politiet.

Han erkjente å ha hatt seksuell omgang med en nå 25 år gammel mann. Ifølge Ludvigsens forklaring skjedde dette ved tre anledninger, og han sier at det skjedde etter at han gikk av som fylkesmann i 2014. Politiet mener imidlertid at den seksuelle relasjonen startet i 2011.

TILTALT: Svein Ludvigsen risikerer inntil 12 års fengsel dersom han blir funnet skyldig. 72-åringen nekter straffskyld.
TILTALT: Svein Ludvigsen risikerer inntil 12 års fengsel dersom han blir funnet skyldig. 72-åringen nekter straffskyld. Foto: NTB Scanpix

Når og hvor mange ganger Ludvigsen hadde seksuell omgang med mannen står sentralt i straffesaken mot den tidligere fylkesmannen.

LES OGSÅ: Lover å stå ved kameratens side

Kjente seg igjen

25-åringen forteller at han flere ganger var med på 72-åringens hytte ved Andsvatn i Troms. Det er ikke dusjfasiliteter på hytta, men 25-åringen har forklart at han sammen med Ludvigsen flere ganger dro til et sted i nærheten for å dusje. Her skal han ha blitt utsatt for flere overgrep.

I avhør kunne fornærmede ikke gjøre rede for hvor dette stedet ligger.

Kripos bestemte seg for å gjøre en rekonstruksjon for å finne stedet. På dette tidspunktet i etterforskningen nektet Ludvigsen for å ha vært på et slikt sted med 25-åringen, ifølge VG.

Sammen med Kripos kjørte fornærmede fra sted til sted i nærheten av Ludvigsens hytte. Da de kom til Skogbrukets hus i Andselv, kjente den fornærmede mannen seg igjen.

DRO KJENSEL PÅ BYGNINGEN: 25-åringen visste ikke hvor de påståtte overgrepene skal ha skjedd, men han kjente seg igjen da han kom til Skogbrukets hus. Pila viser trappen hvor nøkkelen lå gjemt. (Foto: Politiet)
DRO KJENSEL PÅ BYGNINGEN: 25-åringen visste ikke hvor de påståtte overgrepene skal ha skjedd, men han kjente seg igjen da han kom til Skogbrukets hus. Pila viser trappen hvor nøkkelen lå gjemt. (Foto: Politiet)

Fant nøkkel

Aktor Tor Børge Nordmo bekrefter at 25-åringen fant frem til en nøkkel som lå gjemt under en trappevang. Inne i bygningen kjente han også igjen fargen på et dusjforheng.

Ifølge VG, som gjengir forklaringen til en Kripos-etterforsker, sammenfalt beskrivelsene fornærmede ga i avhør med hvordan det så ut inne i garderoben.

DUSJEN: Fornærmede kjente blant annet igjen fargen på dusjforhenget. (Foto: Politiet)
DUSJEN: Fornærmede kjente blant annet igjen fargen på dusjforhenget. (Foto: Politiet)

For påtalemyndigheten er rekonstruksjonen et sentralt bevis i straffesaken mot Svein Ludvigsen, men aktor Nordmo ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før han holder sin prosedyre i Nord-Troms tingrett på mandag.

Slipte økser

Da Svein Ludvigsen måtte svare på spørsmål fra aktor sist torsdag, sa 72-åringen at han ved en anledning har hatt seksuell kontakt med fornærmede i dusjen. Det skjedde, ifølge tiltaltes forklaring, på et hotellrom i Oslo den 26. oktober i 2015.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører saken mot Svein Ludvigsen.
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører saken mot Svein Ludvigsen. Foto: NTB Scanpix

Ludvigsen ble også spurt om han hadde hatt med seg fornærmede til Skogbrukets hus.

– Jeg har forklart tidligere at jeg ikke kan huske at han har vært med dit, men han kan nok ha vært der, for det var der man slipte økser og hentet vann, sa tiltalte i sin forklaring.

Ludvigsens forsvarere vil ikke kommentere saken utover det Ludvigsen sa om at fornærmede kan ha vært med til Skogbrukets hus og at han derfor kan ha kjent seg igjen.

25-åringens bistandsadvokat, Gunhild Bergan, vil ikke kommentere saken utover at hun mener rekonstruksjonen styrker klientens troverdighet.

FORSVARET: Kai Vaag og Per Zimmer jobber for å få Svein Ludvigsen frikjent.
FORSVARET: Kai Vaag og Per Zimmer jobber for å få Svein Ludvigsen frikjent. Foto: NTB Scanpix

Fornærmede hevder også at Ludvigsen flere ganger utnyttet ham seksuelt på fylkeshuset i Troms. Det skjedde i dusjen etter at de hadde trent sammen, ifølge fornærmedes forklaring. Tiltalte nekter straffskyld for dette.

Hvis Svein Ludvigsen blir funnet skyldig, risikerer han inntil 12 års fengsel. På mandag holder aktor Tor Børge Nordmo sin prosedyre før han legger ned påstand om straff.