Foto: Siw Borgen TV 2

Tony Blair til TV 2:

– Labour er blitt for ekstremt

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair vil neppe stemme på sitt gamle parti. I et intervju med TV 2 sier Blair at både Labour og De Konservative har blitt mer ekstreme politiske partier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tony Blair var britisk statsminister i ti år fra 1997 til 2007. Han er den eneste Labour-lederen som har vunnet tre valg på rad. Nå sier han til TV 2 at Labour har beveget seg altfor langt til venstre.

– Ville du ha stemt på dem i dag?

– Jeg er jo egentlig Labour-velger, men jeg er absolutt ikke enig i den retningen Jeremy Corbyn har tatt partiet. Men det er en tid og et sted for alt, og jeg vil ikke avsløre mitt ståsted i britisk politikk her i vakre Oslo, sier Blair, som er på en snarvisitt til Norge.

Han mener at Brexit-debatten i hjemlandet har ført til en sterk polarisering av politikken.

Ekstreme partier

– Det Konservative partiet i Storbritannia står i fare for å bli et slags nasjonalistisk parti, noe de egentlig aldri har vært tidligere. Og Labour har beveget seg så langt til venstre som de aldri før har vært. Så nå har man fått to mer ekstreme partier. Dette vil jo åpne opp mulighetene for både Liberaldemokratene og De Grønne. Det blir spennende å se fordi jeg tror det kommer et nytt valg innen et år.

– Så det du sier er at du ikke vil stemme på Labour ved neste valg?

– Nei, jeg har ikke sagt det. Jeg har alltid stemt Labour, og jeg stemte Labour ved EU-valget nylig. Men jeg innrømmer at jeg har store problemer med noen av holdningene i partiet nå. Uansett mener jeg disse spørsmålene må jeg svare på når jeg er i Storbritannia, sier han.

Blair mener Brexit-debatten har vært både bitter og skapt dype skillelinjer i befolkningen. Han sier at britisk politikk er inne i en vanskelig periode nå.

– Men til slutt tror jeg at vi finner ut av det. Jeg håper vi ender opp med å være en del av EU. Uansett så tror jeg likevel Storbritannia kommer til å beholde sin posisjon i det internasjonale samfunnet. Men vi har vært gjennom en vanskelig periode som nok kommer til å vare enda et år.

Ny folkeavstemning

– Så hva vil skje nå?

– Vi vil få en ny statsminister, en ny konservativ partileder innen slutten av juli. Så må vedkommende forhandle fram en enighet med EU. De vil enten bli enige om en hard brexit, eller de vil ikke bli enige og vi tryner ut av EU. Men jeg tror ikke en ny statsminister vil gjøre dette uten en folkeavstemning om resultatet av forhandlingene.

– Så det blir enda en folkeavstemning?

– Jeg tror det. Akkurat nå er det ikke noe flertall i parlamentet for dette, selv om også det er usikkert, men så snart vi har et eget Brexit-forslag, noe vi egentlig ikke har hatt ennå, så er det sannsynlig at uansett hva parlamentet bestemmer så vil de legge det fram for folket i en folkeavstemning. Det er mulig jeg tar feil, at de klarer å fremforhandle en avtale som gjør at vi forlater EU. Men jeg vil bli svært overrasket hvis vi crasher ut at EU uten en folkeavstemning om dette først.

– En utmeldelse av EU uten en avtale kan bli problematisk?

– Ja, det vil bli en alvorlig situasjon. Også for land som Norge som er en av våre store handelspartnere vil dette kunne få store konsekvenser. Men jeg håper ikke at vi forlater EU uten en avtale. Politikken i Storbritannia har vært crazy de siste årene, men jeg tror det er nok sunt folkevett i vårt politiske system til at vi unngår å gjøre skade på oss selv og andre, sier Blair.

Han har mandag hatt møter i Oslo med både statsminister Erna Solberg og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. Blair har bedt om støtte fra den norske regjeringen om sitt nye institutt, Tony Blair Institute for Global Change. Dette er en organisasjon som jobber for at globaliseringen i verden skal få nytte for de mange ikke for de få. Nå bruker han sitt gamle og gode kontaktnett til glede for sin nye organisasjon.