Slik forklarer han hva som skjedde før Janne døde

TILTALT: Svein og Janne Jemtland giftet seg i 2006. Påtalemyndigheten mener å ha bevis for at han drepte henne natt til femte juledag i 2017.
TILTALT: Svein og Janne Jemtland giftet seg i 2006. Påtalemyndigheten mener å ha bevis for at han drepte henne natt til femte juledag i 2017. Foto: Privat
EIDSIVATING LAGMANNSRETT (TV 2): Svein Jemtland forklarer at en krangel om Tinder var opptakten til det fatale skuddet. Påtalemyndigheten mener at han ikke er troverdig.

– Dette fremstår som en ren henrettelse av Janne Jemtland.

Det sa aktor Iris Storås da hun holdt sin slutteprosedyre i tingretten. Før jul i fjor ble Svein Jemtland dømt til 18 års fengsel for drapet på kona si. Han anket dommen.

Mandag morgen begynte ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Svein Jemtland stilte nybarbert med hvit skjorte og dressjakke.

Han svarte «nei» på spørsmål om han erkjenner straffskyld for drap.

Natt til femte juledag i 2017 ble Janne Jemtland truffet av et skudd i hodet utenfor sin egen bolig i Brumunddal. Ifølge rettsmedisinerne ble hun påført livstruende hodeskader, men dødsårsaken var drukning – ikke skuddskaden.

Fortsatt er det uklart hvordan hun druknet.

Skjulte spor

Selv om Svein Jemtland nekter straffskyld for drap, erkjenner han å ha utført en rekke handlinger for å skjule det som hadde skjedd.

Han slettet spor, skal ha forsøkt å påvirke vitner og bedratt alle. Selv om han var den eneste som visste hva som skjedde skjedd, latet han som ingenting.

VÅPENET: Janne Jemtland ble truffet av et skudd med denne pistolen. Den ble dumpet i et skogholt av Svein Jemtland. (Foto: Politiet)
VÅPENET: Janne Jemtland ble truffet av et skudd med denne pistolen. Den ble dumpet i et skogholt av Svein Jemtland. (Foto: Politiet)

Jemtland ble pågrepet fredag 12. januar i fjor. Dagen etter fant brannvesenets dykkere Janne Jemtland på bunnen av Glomma. Da hadde hun et lastebilbatteri surret rundt kroppen. Ektemannen har erkjent at han dumpet henne i elva.

En sentral del av saken er hva som var opptakten til det fatale skuddet. I tingretten tegnet aktor et bilde av at høsten i forveien var «trasig» for Svein Jemtland. Hun viste til at han hadde anstrengt økonomi, økende gjeld og at det ikke gikk så bra i jobbsammenheng.

FUNNSTEDET: Etter å ha vært savnet i rundt to uker ble Janne Jemtland funnet i Glomma.
FUNNSTEDET: Etter å ha vært savnet i rundt to uker ble Janne Jemtland funnet i Glomma. Foto: NTB Scanpix

Bare uker før skuddet gikk av, skal Janne Jemtland ha fortalt venninner at hun ønsket å skille seg.

Krangel om datingapp

Svein Jemtland har en annen versjon. 28. desember i fjor var ekteparet på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal. De danset og andre festdeltakere fortalte at det var god stemning.

Svein Jemtland ble ifølge egen forklaring «litt for full». Sammen med kona dro han hjem i en taxi. Inne i huset skal hun, ifølge hans forklaring, ha begynte å kjefte på ham fordi han var for full. De skal ha begynt å krangle på fransk.

– Hun var dritforbanna og sa at hun ikke ville ha meg på soverommet. Hun beskyldte meg nærmest for å ha vært utro på grunn av dette med Tinder, forklarte tiltalte i tingretten.

Svein Jemtland skal ha lastet ned datingappen kort tid i forveien. Tiltalte sier at han ikke hadde til hensikt å stifte nye kvinnelige bekjentskaper, men at han bare «ville se hva vennene vår drev med der».

Ifølge hans forklaringen skal den opprivende krangelen ha medført at hun trakk våpen og truet ham ut av huset. På trappa skal han ha forsøkt å avvæpne henne. Det var da skuddet gikk av, ifølge hans forklaring. Svein Jemtland nekter for at det var han som trakk av våpenet.

– Det var helt uvirkelig, sa Jemtland i vitneboksen.

Vil spille av rekonstruksjon

Mellom forhandlingen i tingretten og lagmannsretten er det gjennomført en rekonstruksjon av hva som skjedde natt til femte juledag. Forsvarerne, Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs, ønsker denne avspilt i sin helhet.

36 vitner skal forklare i saken som varer i to uker.

Bistandsadvokaten til Jemtland-ekteparets to barn, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier at barna er opptatt av at saken nå skal få en avslutning.

– De er forberedt på det som kommer, men denne gangen har de reist for å beskyttes fra det medietrykket. De skal få vite det til, men vi er opptatt av å fjerne noe av presset, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook