Søndag bekrefter Askøy kommune at de har mottatt svar på hva som kan være årsaken til vannskandalen.

– I dag har vi fått prøveresultater fra distribusjonsnettet vårt. Vi er interesserte i å se om vi har bakteriell aktivitet. Der er heldigvis alle prøvene negative, og vi har ingen bakteriell forurensning i distribusjonsnettet, sier varaordfører Bård Espelid til TV 2.

– Vi har tatt ytterligere prøver fra høydebassenget, der vi har gjort mer grunnlegende undersøkelser av prøvene. De viser at det sannsynligvis er avføring fra dyr som har forurenset høydebassenget, sier Espelid.

Det var VG som først meldte om prøvesvarene.

Mange uker til normal tilstand

Kommunens hovedteori er at dyreavføring har infisert regnvann, som deretter har trengt inn gjennom sprekker i fjellet.

Det tas stadig nye prøver for å fastslå årsaken til smitten. Blant annet er prøver fra avføring funnet utenfor bassenget sendt til analyse.

– Det er en ganske omstendelig prosedyre vi skal gjennom før vi kan friskmelde vannet. Det tidsperspektivet er fem til seks uker, sier Espelid.

Etterforsker dødsfall

Konsekvensene av drikkevannskandalen på Askøy har vært svært omfattende. Rundt 2000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet, og flere har også blitt innlagt på Haukeland sykehus.

En ett år gammel gutt fra Askøy døde onsdag forrige uke. Fylkeslege Helga Arianson har bekreftet overfor BT at Campylobacter-bakterien, som er funnet hos mange pasienter etter utbruddet, også er påvist hos gutten.

Politiet vil etterforske nok et dødsfall etter at en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde onsdag denne uken.

En undersøkelse i regi av Norsk Vann viser at Askøy har mye å stri med for tiden. Når man måler og sammenligner kvaliteten på vannforsyning i en rekke norske kommuner, havner Askøy kommune i det absolutte bunnsjiktet. Av 81 kommuner kommer kun fire kommuner dårligere ut enn Askøy i undersøkelsen som omfatter perioden 2015 til 2017.