MELDINGENE: Dette er en av meldingsutvekslingene mellom Svein Ludvigsen (72) og den fornærmede mannen han kaller «en fremmed». Meldingene er laget i en illustrasjon av TV 2, men innholdet er ordrett gjengitt. Ludvigsens meldinger er blå.
MELDINGENE: Dette er en av meldingsutvekslingene mellom Svein Ludvigsen (72) og den fornærmede mannen han kaller «en fremmed». Meldingene er laget i en illustrasjon av TV 2, men innholdet er ordrett gjengitt. Ludvigsens meldinger er blå. Foto: NTB Scanpix / Grafikk: Jonas Pedersen.

Ludvigsen-saken:

Her er meldingene som kan felle ham

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Meldingene som ble sendt mellom Svein Ludvigsen (72) og en lettere utviklingshemmet mann, kan bli et viktig kort for aktor i overgrepssaken mot den tidligere statsråden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år hadde Ludvigsen og en nå 26 år gammel mann sporadisk kontakt på meldingstjenesten Messenger.

Deler av innholdet i samtalene er lagt frem for retten.

I mai i 2014 snakket de sammen. Da spurte 26-åringen om Ludvigsen kunne hjelpe ham med penger. Den daværende fylkesmannen svarte at mannen kunne få en burger når han kom til Oslo noen uker senere, før han la til:

«Spørs hva jeg får igjen, forresten».

– En fleip

I politiavhør sa Ludvigsen at det var ment som en spøk. I Nord-Troms tingrett, sa han følgende:

– Når man får det opplest på denne måten, så ser det rart ut. Man kan tolke det i beste eller i verste mening, sier den tidligere fiskeriministeren, som fastholder at det var ment som en fleip.

Nå er han tiltalt for å misbrukt maktposisjonen sin til å utnytte 26-åringen og to andre menn seksuelt i perioden 2011-2017.

– Ludvigsen sier at dette er en spøk, men det er ikke en naturlig tolkning av samtalen. Jeg kommer tilbake til det i min prosedyre, sier 26-åringens bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen til TV 2.

Sier han var ukjent - ba om møte

I retten sa Ludvigsen også at han ikke var helt sikker på hvem det var han snakket med på Messenger. 26-åringen har en helt annen versjon: Han hevder å ha møtt Ludvigsen en rekke ganger, også før de ifølge tiltalen hadde seksuell omgang i 2014.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo la frem meldingsutvekslingen under sin utspørring av Ludvigsen.
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo la frem meldingsutvekslingen under sin utspørring av Ludvigsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

I en meldingslogg mellom tiltalte og fornærmede i mars i 2013 tar den da 20 år gamle mannen kontakt med Ludvigsen, som på daværende tidspunkt var fylkesmann i Troms.

Hele samtalen er gjengitt i faktaboksen.

Fornærmede spør når han kommer til Oslo, hvorpå Ludvigsen forteller om to datoer han er i hovedstaden. Han tar deretter initiativ til at de skal spise pizza eller en hamburger sammen.

Meldingene er gjengitt ordrett.

Fornærmet: Hei. Svein. Hvordan går det med deg? Legn sidn no.

Ludvigsen: Jeg har det veldig bra. Er ofte i Oslo. Men fredag reiser jeg til Indonesia. Enn du, er du glad og fornøyd med livet?

Fornærmet: Godt høre det. Går greit her. Har vare flott her. Jo liv går ned og går opp! Bare dårlig med økonomien for tiden..!

Ludvigsen: Da må du lage deg budsjett og så prioritere!!!!

Fornærmet: Jeg veit det. Okonomien går bare ned. Og jeg prioritere alltid på det. Ta å si fra. Når du kommer nedover til Oslo.

Ludvigsen: Skal jeg gjøre. Jeg er i Oslo 2. april sent om kvelden. Er også i Oslo den 10. om kvelden.

Fornærmet: Okei :D

Ludvigsen: Du får si fra så kan vi spise pizza eller en hamburger en kveld sammen.

Fornærmet: Greit! :D Bare å ring meg du! 😊

Ludvigsen: Passer noen av disse kveldene. På dagtid er jeg som regel på møter så det er kveldene jeg har ledig eller hvis det er noe annet du har lyst til å gjøre.

Ludvigsen: Forresten. Har du fått oppholdstillatelse i Norge?

Fornærmet: Ja for lenge siden. Snart 11 år sidn. Fikk jo fra deg. Har du glemmt det?

Ludvigsen: Neida. Bare tuller. Men du fikk oppholdstillatelse for å være i troms, vet du… så du på om noen av de kveldene jeg nevnte som passer for å treffes en kveld i oslo.

Fornærmede sier at han gjerne må ta kontakt. Da spør Ludvigsen igjen om datoene han foreslår, kan passe. Før 72-åringen får svar, spør han om 26-åringen har fått oppholdstillatelse, noe han sier han fikk elleve år tidligere.

Formelt fikk han det fra norske myndigheter, men det ble delt ut under en formell seremoni på fylkeshuset i Tromsø – av nettopp Ludvigsen.

På bakgrunn av dette skal fornærmede ha trodd at Ludvigsen hadde makt og myndighet til å gi og frata statsborgerskap, noe han flere ganger har spurt om i avhør.

Samtalen avsluttes med denne meldingen fra Ludvigsen:

«Men du fikk oppholdstillatelse for å være i troms, vet du… så du på om noen av de kveldene jeg nevnte som passer for å treffes en kveld i oslo».

KRITISKE: Bistandsadvokatene Beate Arntzen og Ole Strømmen mener Ludvigsen forklarer seg uriktig om sitt forhold til deres klienter.
KRITISKE: Bistandsadvokatene Beate Arntzen og Ole Strømmen mener Ludvigsen forklarer seg uriktig om sitt forhold til deres klienter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Ikke unormalt

Bistandsadvokat Strømmen reagerer på meldingene sett i lys av at Ludvigsen hevder at de ikke kjenner hverandre.

– Jeg vil ikke si så mye før prosedyren, men det er interessant at han nevner at han hadde oppholdstillatelse i Troms og deretter nevner at han bor på et hotell, sier Strømmen.

Han betegner også middagsinvitasjonen som «interessant». I retten spurte han Ludvigsen om det er «sånne meldinger han vanligvis sender til fremmede».

Da svarte Ludvigsen at han har lett for å invitere folk på middag, fordi det verste han vet er å vandre gatelangs alene.

– Han lyver

Ludvigsens forsvarere, advokatene Kai Vaag og Per Zimmer, ønsker ikke å kommentere den spesifikke meldingsutvekslingen torsdag.

Under sin forklaring var Ludvigsen tydelig på at han knapt husker 26-åringen, men at han i ettertid ser at kontakten mellom dem var hyppigere enn han hadde trodd.

Ludvigsen har uansett lite til overs for 26-åringens forklaring.

– Jeg sier med stor frimodighet at han lyver! Så regner jeg med at retten vil ettergå hans påstander på en god måte, sier Ludvigsen.

– Første gang jeg traff ham, var ikke i 2004, slik han påstår. Da var jeg statsråd og bodde i Oslo. Så påstår han at jeg har besøkt han mange ganger i uka, og det kan jo umulig stemme, sier Ludvigsen.

– Når N.N. (fornærmedes navn) sier jeg brydde meg om ham, er det fordi jeg er god til å se folk. De får følelsen av at de er det viktigste i verden, fortsetter han.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier han «registrerer at det er en kontakt som går over noen år», men at han må komme tilbake til betydningen av det i sin prosedyre.

Det er satt av elleve dager til behandlingen av rettssaken. Dersom Ludvigsen blir funnet skyldig, risikerer han inntil tolv års fengsel.