STORE SKADER: Bilder av det norske skipet viser at det er sterkt skadet på styrbord side. Frontline opplyser til TV 2 at skipet flyter og kan taues. (Photo by - / ISNA / AFP)
STORE SKADER: Bilder av det norske skipet viser at det er sterkt skadet på styrbord side. Frontline opplyser til TV 2 at skipet flyter og kan taues. (Photo by - / ISNA / AFP) Foto: Handout

Sør-Korea om angrep mot Fredriksen-skip:

– Et terrorangrep som skal besvares

Mens det brennende Fredriksen-skipet i Omanbukta koples til uroligheter rundt Japans Iran-besøk, fordømmer Sør-Koreas president på besøk i Norge det han kaller et terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det John Fredriksen-eide tankskipet «Front Altair» står i brann i Omanbukta, etter at det skal ha blitt utsatt for et angrep.

Sjøfartsdirektoratet råder norske skip til å holde god avstand til iransk farvann. Alle de 23 ansatte om bord kom seg trygt vekk, og er nå på vei hjem.

Hovedteorien er at skipet ble truffet av en torpedo.

Ifølge en rekke internasjonale medier var både «Front Altair» og «Kokuka Courageous», et annet skip som nettopp ble angrepet i samme område, begge på vei mot Japan.

Det melder blant annet The Japan Times.

– Terror

Sør-Koreas president Moon Jae-in var på besøk i Bergen i dag. Da han skulle holde en tale torsdag ettermiddag, blant annet foran Kong Harald, startet han med å omtale hendelsen i Omanbukta.

– Omfanget og omstendigheten er foreløpig ikke kjent, men jeg ønsker å utrykke min dypeste medfølelse, sa Jae-in.

Han definerte videre angrepet som et terrorangrep.

– Internasjonale terrorangrep mot skip kan ikke rettferdiggjøres på noe vis. Sør-Korea fordømmer alle terrorangrep, og vil besvare dette på passende måte, sa han.

Det er foreløpig ikke konkludert med hva som skjedde, eller hvem som eventuelt angrep de to skipene.

Likevel er det trukket fram at dette skjedde samtidig som Japans statsminister Shinzo Abe besøkte Iran, i et forsøk på å lette på den spente situasjonen mellom Iran og USA.

Oljepriser til værs

Hendelsene torsdag førte til at oljeprisene gjorde et hopp.

Brent-oljen steg torsdag formiddag hele 3,21 prosent til 61,68 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen styrker seg 2,82 prosent til 52,50 dollar fatet.

Det var torsdag morgen klokken 6.03 ble det Marshall Island-flaggede skipet «Front Altair» angivelig angrepet mellom Emiratene og Iran.

Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet. Mannskapet skal ha kommet seg om bord i et forbipasserende skip og skal ikke være skadd.

Front Altair er ikke norskregistrert, men er eid av John Fredriksens rederi Frontline.

Etter angrepet hevet Sjøfartsdirektoratet sikkerhetsnivået for nroske skip i Omanbukta-regionen.