FORKLARTE SEG: Under forklaringen til Svein Ludvigsen (72) ble undertrykt homofili et tema.
FORKLARTE SEG: Under forklaringen til Svein Ludvigsen (72) ble undertrykt homofili et tema. Foto: Rettstegner Ane Hem / NTB scanpix

Gråtende Ludvigsen om skammen:

– Vokst opp på en tid der homofili var straffbart

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Skammen gjorde at Svein Ludvigsen (72) lenge ikke orket å se på sin egen straffesak. Gråtende fortalte han om homofili i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tårene kom da Ludvigsen skulle svare på det siste spørsmålet fra sin egen forsvarsadvokat, Kai Vaag.

– Hvordan er det for deg å svare på spørsmål om seksuelle relasjoner til menn?

– Jeg er 73 år om kort tid. Vi 70-åringer har levd i en tidsalder der slikt er straffbart. Jeg har også vokst opp i et miljø med en sterk religiøsitet i omgangskretsen, sier Ludvigsen gråtende.

Det er kjent at Ludvigsen tidligere tilhørte mormonkirken, men ifølge NTB meldte han seg ut i 2003. På denne tiden var han fiskeriminister.

FORSVARET: Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen.
FORSVARET: Kai Vaag og Per Zimmer forsvarer Svein Ludvigsen. Foto: NTB Scanpix

Løy til politiet

I avhør med politiet har han vært tydelig på at han aldri har kjent noen seksuell tiltrekning til menn. Han hevdet også aldri å ha gjennomført seksuelle handlinger med en mann.

Da han torsdag begynte på sin forklaring i Nord-Troms tingrett, åpnet han med å erkjenne at han har forklart seg uriktig i avhørene.

Han erkjenner nå å ha gjennomført seksuelle handlinger med en av de fornærmede ved tre anledninger. De to andre fornærmede lyver om den seksuelle omgangen de påstår å ha hatt, mener Ludvigsen bestemt.

Gjennom åtte avhør har Ludvigsen stått fast ved at han ikke har hatt noen seksuell kontakt med de fornærmede.

– Det handler om skam

Samtidig tok det minst åtte måneder før han orket å se på dokumentene i saken, forteller Ludvigsen.

– Du sier det var «et ork» å sette seg inn i dokumentene. Hvorfor var det et ork?

– Det handler om skam. Også om skammen over å ha sviktet som offentlig person. Man kunne stille spørsmålstegn ved alt jeg har gjort. Den følelsen gjorde meg helt handlingslammet, sier Ludvigsen.

– Å åpne de bøkene ville medføre at jeg måtte ta innover meg at jeg har løyet for politiet og gjort andre ting jeg ikke burde ha gjort, sier han.

Begynte etter 2014

Bistandsadvokat Ole Strømmen, som representerer en lettere psykisk utviklingshemmet 26-åring i saken, ville vite når Ludvigsen hadde sin første seksuelle relasjon til en mann.

SAMFUNNSTOPP: Tiltalte Svein Ludvigsen har tidligere vært statsråd, fylkesmann og stortingsrepresentant.
SAMFUNNSTOPP: Tiltalte Svein Ludvigsen har tidligere vært statsråd, fylkesmann og stortingsrepresentant. Foto: NTB Scanpix

– Det var etter at jeg sluttet som fylkesmann i 2014, sier han, som i avhør også løy om at han aldri har søkt opp og sett på pornografi for homofile.

Ludvigsen, som altså erkjenner tre tilfeller av seksuell kontakt med en 25-åring, sier at de dusjet sammen mange ganger. Han mener at barrièrer ble brutt fordi de hadde sett hverandre nakne mange ganger.

– Det var en følelsesmessig streng som ble brutt, sier han.

For påtalemyndigheten og bistandsadvokatene er homofili et viktig spørsmål i saken, fordi de fornærmede kommer fra kulturer der dette er svært skambelagt.

– Ubegripelige anklager

Flere ganger får Ludvigsen spørsmål om hvorfor de fornærmede skulle ønske å lyve om en seksuell relasjon til ham.

– Det er helt ubegripelig for meg at disse anklagene kommer. Jeg verken vil eller kan spekulere i hva som er årsaken, sier han, som er lei av å bli bedt om å svare på mulige motiv de fornærmede kan ha for å anklage ham uriktig.

I avhør har han likevel gjort seg noen tanker om hva som ligger bak anklagene mot ham.

Der har Ludvigsen sagt at en av de fornærmede ba ham sende nakenbilder, noe han ikke ønsket. Da skal fornærmede ha snudd helt på situasjoner og «kommet med beskyldninger om det ene og det andre», mente Ludvigsen den gangen.

– Tenker du at han gjerne ville ha en seksuell relasjon til deg, men at du var avvisende, og at han derfor snudde alt på hodet? vil bistandsadvokat Gunhild Bergan vite i retten.

– I de avhørene forsøkte jeg å finne forklaringer på ting. Det var for å finne unnskyldninger for meg selv og det jeg hadde gjort. Nå som jeg erkjenner den seksuelle kontakten, ønsker jeg ikke å spekulere i motivene deres, sier Ludvigsen.