TREHYTTEBARNA: F.V Sander Tanaia Walde (11), Even Holst-Svendsen (10), Trym Walde Moy (5), Astrid Holst-Svendsen (7), Hannah Walde Moy (7), Antonie Venstad Pihlmann (7), Sondre Underberg Friis (9), Cornelius Venstad Pihlmann og Theodor Venstad Pihlmann (14).
TREHYTTEBARNA: F.V Sander Tanaia Walde (11), Even Holst-Svendsen (10), Trym Walde Moy (5), Astrid Holst-Svendsen (7), Hannah Walde Moy (7), Antonie Venstad Pihlmann (7), Sondre Underberg Friis (9), Cornelius Venstad Pihlmann og Theodor Venstad Pihlmann (14). Foto: Privat / Bjørn Erik Pihlmann Sørensen

Barnas trehytte innfrir ikke kravene – må rives

En trehytte bygget av barn, skaper hodebry for politikerne i Drammen. Nå har kommunen bestemt at den skal rives.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange år har barna i Anchersens vei i Drammen hatt en hemmelighet inne i skogen. Godt skjult av busker og trær, ble trehytta et sosialt sted for barna i området. Her har de lekt gjemsel, opplevd spenningen med en zipline og spist medbrakt kjeks. Mange nye vennskapsbånd har blitt skapt i og rundt trehytta.

– Jeg husker at jeg fikk mange nye venner her i hytta, og vi lekte boksen går, det var gøy, forteller Even (10)

Barna som bygde hytta for flere år siden, har nå blitt store.

– Jeg var med å bygge den. Jeg husker at det var krevende å løfte de store bjelken, for vi var så små, men vi fikk det til. Det er et minne for livet å få være med å bygge en trehytte, sier Theodor (14)

Nå håper han at de yngre barna i gata, kan fortsette å leke i hytta.

Hemmelig lekeparadis

Problemene startet for et år siden, da kommunen hugget ned trær i det lille skogsområdet, for å få plass til anleggsmaskiner.

– Før brydde ingen seg om at det var en hytte i skogen her, sier Even (10).

Barnas hemmelige lekeparadis ble oppdaget og det siste året har det ikke vært lov til å leke i trehytta. Kommunes kjennskap til hytta, ga dem også sikkerhetsansvaret for den.

TRISTE: Leon Stepinski og Even Andreas Holst-Svendsen
TRISTE: Leon Stepinski og Even Andreas Holst-Svendsen

– De sier at den ikke er helt trygg, kan Antonie (7) fortelle.

Nå vil kommunen rive den lille trehytta, og det synes barna er både trist og litt uforståelig.

– Barn liker å leke, også blir det bare ødelagt, sier Leon (8).

BYGGHERRE: Theodor Venstad Pihlmann
BYGGHERRE: Theodor Venstad Pihlmann

– Jeg blir kanskje litt lei meg, for jeg har vært her mange ganger og jeg har fått så mange venner her, forteller Even (10).

Nå er anleggsarbeidet i skogen snart ferdigstilt, og skogholtet skal tilbakestilles til friområdet. Foreldrene til barna har i løpet av det siste året, flere ganger kontaktet kommunen for å komme frem til en løsning. De har foreslått forskjellige sikkerhetstiltak for å utbedre hytta, men har blitt blankt avvist av kommunen.

Brev til ordføreren

I følge Drammens Tidene, mener kommunen at barna kan leke på en lekeplass i nærheten, når hytta blir revet. For barna i Anchersens vei er ikke dette godt nok.

VIL BEHOLDE TREHYTTA: Antonie Venstad Pihlmann (7). Foto: Ingvild Gjerdsjø Tv2
VIL BEHOLDE TREHYTTA: Antonie Venstad Pihlmann (7). Foto: Ingvild Gjerdsjø Tv2

– En lekeplass er ikke det samme som å være i sin egen trehytte, og det er jo ikke noen trehytte der, sier Antonie (7).

– Her er det mye gøyere, for her kan man leke helt fritt og klatre i trær, sier Even (10).

Trehytta har skapt et stort engasjement i Drammen, og mange mener at kommunes håndtering er i overkant byråkratisk.

I forrige uke troppet barna opp hos ordføreren i Drammen. Han fikk overrakt et brev, med en bønn om hjelp til å få beholde trehytta, underskrevet av alle barna i området.

TREHYTTEBESØK: Ordførerkandidat for Høyre, Fredrik A.Haaning,.
TREHYTTEBESØK: Ordførerkandidat for Høyre, Fredrik A.Haaning,.

Etter at media har vist interesse for saken, har politikerene tatt opp saken i Bystyrekomiten for kultur, idrett og byliv. Komitelederen og Høyres ordførerkandidat, Fredrik A.Haaning, har besøkt barna med lovnader om å jobbe for at barna i området, fortsatt skal kunne leke i skogen.

– Jeg kan ikke love at dere får beholde hytta sånn som den er i dag, men jeg kan love at jeg skal prøve å få til en løsning, som gjør at dere får beholde en hytte her på en eller annen måte, forklarer han barna.

For barna er dette gode nyheter, men de vil helst ikke ha en annen hytte enn den de har bygget selv, de har nemlig planene klare for hva de vil gjøre med den.

– Vi vil male den i en fin farge, og sette inn en sofa, også vil vi ha tilbake ziplinene som kommunen har fjernet, forteller Leon entusiastisk.

HÅPER Å BEHOLDE HYTTA:
HÅPER Å BEHOLDE HYTTA: