Askøy kommune om situasjonen:

Uklart når vannet på Askøy kan friskmeldes

ASKØY/OSLO (TV 2): Askøy kommune opplyste om situasjonen etter at en pasient døde på Haukeland sykehus onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag opplyste Haukeland universitetssykehus at en pasient fra Askøy hadde dødd på sykehuset.

Kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen opplyser at pasienten ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen.

Politiet i Vest opplyser i en pressemelding at den avdøde er en 72 år gammel kvinne.

Etter nyheten om dødsfallet holdt Askøy kommune ved varaordfører Bård Espelid og rådmann Eyvind Venneslan en pressekonferanse klokken 14.

Se hele pressekonferansen i toppen av saken.

– Grunnen til at vi har kalt inn til pressekonferansen er at vi har fått en orientering fra Haukeland universitetssykehus som informerer oss om at en pasient fra Askøy er død, sier varaordfører Bård Espelid.

Bakgrunn: Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus.

– Svært trist

Varaordføreren gir uttrykk for stor sorg og kommunen gir sin dypeste medfølelse til den avdøde kvinnens familie og pårørende.

– Budskapet i pressemeldingen er svært trist og det aktualiserer alvorligheten av situasjonen vi står i, sier han.

Den avdøde kvinnen har fått påvist campylobacter, som er bakterien som er funnet i drikkevannet i Askøy. I tillegg hadde pasienten en alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken er derfor ikke klar.

– Vi er i en situasjon der vi ikke vet hva dette dødsfallet skyldes, sier varaordføreren.

Utelukker ikke kloakk fra hus

Torsdag bekreftet varaordføreren at det er funnet avføring fra hjort og hund på taket om høydebassenget i kommunen.

– Det betyr ikke at vi har utelukket at det kan være kloakk fra hus og andre kilder som også kan ha forurenset drikkevannet. Så vi har ikke utelukket at det kan være fra menneskelig avføring der som har infisert drikkevannet vårt, sa han på pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Kriseressurser

Espelid opplyser at kommunen har ressurser som kan stilles til rådighet for den avdødes etterlatte om det skulle være behov for det.

– Men der må vi avvente dialog med familien, sier han.

Politiet vil undersøke om funnet i drikkevannet kan ha innvirket til dødsfallet. Varaordfører Bård Espelid opplyser at kommunen vil bidra til at politiet får informasjonen i forbindelse med etterforskningen.

Uklart når vannet er trygt

Espelid vil ikke si noe konkret om når vannet i kommunen kan friskmeldes.

– Det vi jobber med er å etablere kriterier for hva som skal til for at vi skal kunne friskmelde vannet. det som er helt avgjørende for oss er at det ikke er aktuelt å friskmelde vannet og oppheve kokeanbefalingen før vi anser vannet som hundre prosent trygt å drikke, sier han.

Rådmann Eyvind Venneslan sier at kommunen bruker hele sin organisasjon til å informere og følge opp skoler og barnehager, men også institusjoner og hjemmetjenesten.

– I det ligger at de som er innenfor vårt apparat blir en del av oppfølgingsapparatet med tanke på om det er sårbarhet og så blir det vurdert som et utgangspunkt, sier han.