FORKLARER SEG: Svein Ludvigsen (72) risikerer tolv års fengsel hvis han blir funnet skyldig. Torsdag avgir han sin forklaring. Ludvigsen nekter for å ha misbrukt stillingen sin.
FORKLARER SEG: Svein Ludvigsen (72) risikerer tolv års fengsel hvis han blir funnet skyldig. Torsdag avgir han sin forklaring. Ludvigsen nekter for å ha misbrukt stillingen sin. Foto: Tegning av rettstegner Ane Hem / NTB Scanpix

ludvigsen grilles:

Svarer om dusjing med ung mann på jobben

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Svein Ludvigsen konfronteres med spørsmål om dusjing og bilturer med de fornærmede i overgrepssaken mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag forklarte Svein Ludvigsen (72) seg i omkring fire timer i retten. Da erkjente den tidligere samfunnstoppen å ha løyet i avhør.

Årsaken til løgnene, ifølge Ludvigsen, er at han var svært sjokkert etter å ha blitt pågrepet.

72-åringen erkjenner nå å ha hatt seksuell kontakt med en 25 år gammel mann som kom til Norge som asylsøker. Han nekter imidlertid for at han har misbrukt makten sin til å oppnå seksuell omgang, slik politiet mener.

Om de to andre fornærmede, som også hevder at Ludvigsen har misbrukt makten sin til å oppnå seksuell omgang med dem, sier han kort og godt: «De lyver!».

Etter den frie forklaringen fikk aktor Tor Børge Nordmo anledning til å stille spørsmål til tiltalte.

Dusjet utallige ganger

Han ville vite hvor mange ganger Ludvigsen har dusjet sammen med den fornærmede 25-åringen i forbindelse med treningsøkter de hadde på fylkeshuset i Tromsø.

Ludvigsen mener i dag det er snakk om maksimalt ti ganger, men han i avhør har sagt at det må være «utallige ganger».

Han erkjenner at han ved en anledning lot den fornærmede dusje på et hotellrom han hadde i Oslo den 26. oktober i 2015.

– Har du dusjet med han andre steder enn på hotellet og på fylkeshuset? spør aktor Nordmo.

– Nei, svarer tiltalte.

Påtalemyndigheten mener at de hadde seksuell omgang en rekke ganger fra 2011 til 2017, mens Ludvigsen hevder det kun dreier seg om tre tilfeller.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører straffesaken mot Svein Ludvigsen.
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo fører straffesaken mot Svein Ludvigsen. Foto: NTB Scanpix

Ble vist nakenbilde – sa han falt

I november i 2017 tok den 25 år gamle asylsøkeren et bilde. Han sto oppreist, mens Ludvigsen står på kne. Bildet er tatt ovenfra.

– Han ønsket at jeg skulle gi ham oralsex, og det gjorde jeg, forklarer Ludvigsen.

I politiavhør forklarte tiltalte at han falt, noe som faktisk skal ha skjedd.

– Men det var en historie jeg laget rundt det. Første gang sa jeg også at han hadde på seg underbukse, men politiet påpekte at det var en skygge.

Den fornærmede mannen har sagt at han tok bildet fordi han ville dele det med Ludvigsens kone, slik at kontakten mellom han og samfunnstoppen skulle opphøre.

Hvorfor tror du han tok bildet, spør aktor.

– Ja, det har jeg tenkt mye på. Jeg hørte hans forklaring i går, men utover det kan jeg ikke tolke hvorfor han gjorde det. Selv etter det han sa i går, er det vanskelig å forstå.

Brøt en grense

Den fornærmede 25-åringen skal ha overhørt at Ludvigsen tok en telefon til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). I boka til tiltalte er det en oppføring med navnet på en person i IMDI og navnet og fødselsnummeret til fornærmede.

Ludvigsen erkjenner å ha ringt en representant i IMDI, men sier at han ikke tror at en telefonsamtale gjorde at 25-åringen fikk tildelt en bostedskommune.

På et tidspunkt, da de var sammen på 72-åringens hytte, skal den unge mannen ha åpnet seg og fortalt om livet i det krigsherjede landet han kommer fra. Ifølge Ludvigsen begynte fornærmede å gråte etter å ha fortalt.

– Det skjedde ikke noe seksuelt. Det var ikke stemning for det med en ung mann som gråt.

Hadde du tanker om det, spør aktør,

Nei, nei. Nei, vet du hva, kontrer Ludvigsen.

– Når fikk du det?

– Det var da vi krysset en grense, da vi så hverandre nakne, men det var langt, langt senere.

TILTALT: Svein Ludvigsen, som erkjenner at han løy i avhør med politiet, men han nekter straffskyld etter tiltalen.
TILTALT: Svein Ludvigsen, som erkjenner at han løy i avhør med politiet, men han nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: NTB Scanpix

Høye tanker om fylkesmannen

Videre får Ludvigsen spørsmål om hvilken oppfatning han trodde hadde at den fornærmede hadde av rollen til en fylkesmann.

– Aktor, med min beste vilje kan ikke jeg svare på hva han oppfattet eller trodde.

– Hva med generelt for innvandrere eller nye landsmenn?

– Dommer, jeg prøver ikke å være uforskammet, men jeg kan ikke svare på aktors spørsmål hva våre nye landsmenn tenker om en fylkesmann.

Da bryteren dommeren inn og spør om hvordan han ikke kan svare på det.

I avhør har Ludvigsen gitt uttrykk for at nye landsmenn kanskje oppfatter at en innvandrer har høyere tanker om hva en fylkesmann har makt til, enn hva han i realiteten har.

Erkjenner biltur – ikke sex

Aktor Nordmo spør videre om kontakten med en annen fornærmet, en mann i 30-årene, som skal ha hatt seksuell omgang med Ludvigsen i en bil og på et hotell i Tromsø. Ludvigsen forklarer at de var på noen bilturer, men han mener at den fornærmede lyver om den påståtte seksuelle kontakten.

– Han var interessert i en biltur og han ville være med på biltur. Derfor var han med i bilen, sier Ludvigsen og legger til:

– Jeg skjønte at han hadde større forventninger til relasjonen enn hva jeg hadde tenkt til å levere.

– Hvorfor tok du han med til hotellrommet ditt?

– Jeg hadde lovet å møte ham på ettermiddagen, mellom møter på Høyres kommunalkonferanse og middagen. Da det ikke gikk, ville jeg oppfylle løftet om å treffes. Da var det den eneste muligheten som var.

Konfronteres med SMS

Om den tredje fornærmede, som er lettere psykisk utviklingshemmet og som han skal ha blitt kjent med på et ungdomshjem i Troms, sier Ludvigsen at han sliter med å skille gutten fra de andre sårbare ungdommene han var i kontakt med i kraft av embetet som fylkesmann.

Aktor stiller spørsmål om flere meningsutvekslinger han hadde med mannen. Fornærmede spurte ved en anledning om å få penger, hvorpå Ludvigsen svarte følgende: «Spørs hva jeg får igjen, forresten».

– Det er vel en måte man sier noe i noen sammenhenger. Jeg legger ikke mer i det annet enn at det er munnhell. Jeg hadde ingen planer om å møte ham, sier han.

Deretter konfronteres han med flere meldinger der de snakker om å spise middag sammen. Ludvigsen spør også om mannen har fått oppholdstillatelse.

– Det er han som er aktiv og vil treffes, og jeg legger ikke noe mer i det.

– Men hvorfor spør du om han har fått oppholdstillatelse, spør Nordmo.

– Jeg så jo navnet hans. Jeg vil ikke si rett ut at jeg ikke aner hvem han er. Da oppfattes jeg som overlegen, svarer Ludvigsen.

Skjult etterforskning

Torsdag ble det også lagt frem en rapport fra en avlytting politiet har gjort av en samtale mellom Ludvigsen og den 25 år gamle mannen han erkjenner å ha hatt en seksuell relasjon til.

I samtalen, som fant sted på telefon 7. desember 2017, gir fornæremde uttrykk for at kjæresten hans har fått tilgang til Facebook-passordet hans, og at hun kommer til å sjekke innholdet i samtalene deres.

Da svarer Ludvigsen at «ja, da sender vi ikke noe til hverandre da». Til slutt i samtalen sier Ludvigsen at han er glad i fornærmede.

I en annen samtale spør Ludvigsen om ikke fornærmede har sletter «alt». Det vil aktor Nordmo vite hva han mener med.

– Han ville ikke ha kontakt med meg, så jeg regnet med at han slettet alt. Altså telefonnummer og Facebook-konto og den slags, sier Ludvigsen.

– Tenkte du på noen bilder?

Nei, jeg tenkte ikke på noen bilder, sier Ludvigsen.

– Han sier i sin forklaring at du var inne og slettet ting fra hans telefon?

– Det er ikke sant. Alle vet at jeg ikke er i stand til å slette noen bilder. Min tekniske kompetanse strekker ikke så langt, sier han.

Det er satt av elleve dager til behandlingen av rettssaken. Ludvigsen risikerer inntil tolv års fengsel dersom han blir funnet skyldig.