Norskeid tankskip i brann i Omanbukta

STORE SKADER: Bilder av det norske skipet viser at det er sterkt skadet på styrbord side. Frontline opplyser til TV 2 at skipet flyter og kan taues. (Photo by - / ISNA / AFP)
STORE SKADER: Bilder av det norske skipet viser at det er sterkt skadet på styrbord side. Frontline opplyser til TV 2 at skipet flyter og kan taues. (Photo by - / ISNA / AFP)
Det John Fredriksen-eide tankskipet «Front Altair» står i brann i Omanbukta, etter at det skal ha blitt utsatt for et angrep. Sjøfartsdirektoratet råder norske skip til å holde god avstand til iransk farvann.

– Aller først kan vi bekrefte at våre kolleger ombord på skipet er uskadd, og bragt på land. Det er selvsagt det viktigste for oss. Det er heller ikke meldt om utslipp til sjø, sier Frontline-sjef Robert Macleod til TV 2 torsdag ettermiddag.

– Vi kan også avkrefte påstandene om at skipet er sunket. Vi har nå en bergingsbåt med slepeutstyr på plass ved «Front Altair», og bergingen av skipet vil bli håndtert i timene framover. Status er at skipet flyter, og kan taues.

Berget i land

Mannskapet ombord besto av elleve russere, en georgier og elleve filippinere. Alle ble reddet ombord i «Hyundai Dubai», og videre over i et iransk marinefartøy som fraktet alle inn til en lokal, iransk havn.

– Vi vil takke alle som har bidratt i arbeidet med å få sjøfolkene trygt i land. Så vidt vi vet nå vil alle bli fraktet til byen Bandar Abbas, før de reiser videre hjem derfra.

Frontline jobber sammen med myndigheter og ambassader for å få mannskapene raskest mulig gjenforent med sine familier.

Skipet hadde lastet nafta i Emiratene og satte deretter kurs til sjøs. Senere kom melding om at det sto i brann.

Nyhetsbyrået AFP melder at det var tre eksplosjoner om bord i skipet. Også Sjøfartsdirektoratet melder om tre detonasjoner om bord.

Mannskapet uskadd

Det er John Fredriksen-eide Frontline som eier skipet «Front Altair».

KRAFTIG BRANN: Bildet viser åpne flammer og stor røykutvikling på styrbord side av skipet. (AP Photo/ISNA)
KRAFTIG BRANN: Bildet viser åpne flammer og stor røykutvikling på styrbord side av skipet. (AP Photo/ISNA)

Robert Macleod sier til TV 2 at International Tanker Management (ITM), som håndterer tankeren «Front Altair», meldte at det brøt ut brann ombord tidligere torsdag som følge av en eksplosjon.

«Front Altair» befant seg ved sørenden av Hormuz-stredet, i internasjonalt farvann, da hendelsen inntraff.

– Vi samarbeider nå med myndigheter og bergningsspesialister for å håndtere situasjon på best mulig måte. Vi vet ikke hva årsaken til eksplosjonen er, og vil jobbe med å få klarhet i dette gjennom grundige undersøkelser, sier Macleod.

Front Altair seilte på oppdrag fra Taiwans statlige oljeraffineri CPC Corp. CPCs talsmann Wu I-fang sier til BBC at skipet mistenkes å ha blitt truffet av en torpedo.

Lastet med metanol

Også tankskipet «Kokuka Courageous» skal være angrepet i området. Skipet er lastet med metanol og var underveis fra Saudi-Arabia til Singapore.

21 besetningsmedlemmer har forlatt «Kokuka Courageous». Iransk statlig TV melder at totalt 44 besetningsmedlemmer fra de to skipene er fraktet til en havn i Iran.

«Kokuka Courageous» har fått en skade i skroget, men det skal ikke være fare for at skipet synker. Skipet drev uten motorkraft og uten mannskap om bord torsdag formiddag.

Det japanske handelsdepartementet sier ifølge AP at begge skipene førte «Japan-relatert» last. Japans statsminister har nettopp vært i Iran i et forsøk på å bedre det spente forholdet mellom Iran og USA.

Marinen er orientert

Den amerikanske marinen opplyste tidligere torsdag at de er orientert om meldingene om angrep mot oljetankere i Omanbukta og at amerikanske fartøy bistår.

– Amerikanske marinestyrker i regionen mottok to separate nødmeldinger klokken 6.12 lokal tid og klokken 7, heter det i en uttalelse fra den amerikanske marinens femte flåte.

Skip fra USAs marine bistår i situasjonen, ifølge uttalelsen torsdag.

Advarer norske skip

IRANSK FARVANN: Hendelsen skjedde i Omanbukta.
IRANSK FARVANN: Hendelsen skjedde i Omanbukta.

Sjøfartsdirektoratet ber norske skip om å utvise høy aktsomhet og årvåkenhet i Omanbukta-regionen etter angrepet torsdag og Fujairah-angrepene 12. mai.

– I dag 13. juni klokken 6.03 ble det Marshall Island-flaggede skipet Front Altair angrepet mellom Emiratene og Iran. Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet. Mannskapet kom seg om bord i et forbipasserende skip og skal ikke være skadd, heter det i en pressemelding fra direktoratet.

– Selv om det ikke er full klarhet i bakgrunnen for disse angrepene er Sjøfartsdirektoratets råd, med bakgrunn i dagens hendelse, å inntil videre å holde god avstand til iransk farvann, heter det.

– Vi ser alvorlig på situasjonen og ber norske skip i området om å viser høy aktsomhet og årvåkenhet. Vi kjenner til at fem norske skip befinner seg i området nå, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

Sabotasje i mai

Front Altair er bygget i 2016 og er på 111.000 dødvekttonn, ifølge rederiet Frontline.

I mai ble fire tankskip utsatt for sabotasje i Omanbukta. Ett av skipene var norske Andrea Victory. De lå utenfor Emiratenes havneby Fujairah. USA mener Iran sto bak. Iran har avvist påstanden.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook