Norsk villaks blir syke og dør på mystisk vis

FISKEOBDUKSJON: Veterinærinstituttes fiskehelseansvarlig Brit Tørud og veterinær Karoline Overn Sveinsson obduserer død villaks som ble fanget i Enningdalselva i Østfold.
FISKEOBDUKSJON: Veterinærinstituttes fiskehelseansvarlig Brit Tørud og veterinær Karoline Overn Sveinsson obduserer død villaks som ble fanget i Enningdalselva i Østfold. Foto: Veterinærinstituttet
Mattilsynet og Veterinærinstituttet har de siste dagene fått melding om syk og død villaks. Det er foreløpig ukjent hva fisken lider av.

De siste dagene har det kommet en rekke meldinger om syk og død villaks i flere elver i Sør-Norge. Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Man har så langt ikke funnet ut hva som feiler fiskene, eller om fisken i de ulike elvene lider av det samme.

Mulig utbrudd

I forbindelse med oppstart av årets fiskesesong fikk Veterinærinstituttet 24. mai melding fra Mattilsynet om syk og død fisk i Enningdalselva, også kalt Berbyelva, i Østfold.

Fisken fra elven har tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.

Etter den første meldingen fra Enningsdalelva, har det kommet meldinger om syk og død villaks med lignende symptomer i Sandvikselven (Akershus), Tovdalselva (Aust-Agder), Mandalselva (Vest-Agder), Bjerkreimselva i Bjerkreim (Rogaland), Emblemselva i Ålesund (Møre og Romsdal) og Otra (Agder).

– Det er normalt at noe villaks i en elv dør. Spørsmålet er imidlertid om det er snakk om et utbrudd av noe smittsomt og om fisken i de ulike elvene lider av det samme. Det jobber vi med å finne ut av, sier Lars Erik Rondestveit, seniorinspektør i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.

UNDERSØKER: Fiskehelseansvarlig Brit Tørud ved Veterinærinstituttet undersøker død villaks fra Enningdalselva i Østfold. Foto: Veterinærinstituttet
UNDERSØKER: Fiskehelseansvarlig Brit Tørud ved Veterinærinstituttet undersøker død villaks fra Enningdalselva i Østfold. Foto: Veterinærinstituttet

– Det er heller ikke nødvendigvis slik at dødsårsaken er den samme selv om bildet ser likt ut, understreker Rondestveit.

Ingen konkret mistanke

Fiskehelsepersonell fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet har tatt prøver av villaksen. I tillegg har fiskere fra Enningdalselven og Sandvikselven kommet til Veterinærinstituttet i Oslo med syk og død fisk.

Prøvene blir undersøkt ved Veterinærinstituttet. Status per 12. juni er at Veterinærinstituttet ikke har påvist noen meldepliktige eller annen sykdom i elvene Enningdalselva og Sandvikselven.

Svar på øvrige undersøkelser fra disse elvene blir klart i tiden framover. Veterinærinstituttet starter å analysere prøver fra de andre elvene så fort prøvene er levert inn.

– Foreløpig har vi ikke noen konkret mistanke til hva fisken lider av. Derfor jobber vi bredt. Diagnostikere og forskere samarbeider og benytter et bredt spekter av faglige metoder som histopatologi, cellekultur, dyrking av bakterier samt PCR og andre molekylærbiologiske metoder, sier Ole Bendik Dale, seksjonsleder for forskningsseksjonen for akvatisk biosikkerhet ved Veterinærinstituttet.

Utstyr må desinfiseres

Alle som bruker elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.

Dette innebærer at det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, men er særlig viktig å overholde nå som fisk uten at man kjenner årsaken.

I tillegg er det viktig at det mulige smittestoffet uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulig smittestoff skal fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.

Dersom noen observerer eller fanger fisk som ser syk ut, er det viktig å melde fra til Mattilsynet. Informasjon om hvordan du varsler Mattilsynet finner du i denne lenken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook