PÅSTÅTT ÅSTED: Her på Amalie Hotel i Tromsø mener den fornærmede mannen at han og tiltalte Svein Ludvigsen (72) hadde sex. Ludvigsen var samme helg på Høyre-samling på et annet hotell, der han skal ha invitert fornærmede til å møte statsminister Erna Solberg.
PÅSTÅTT ÅSTED: Her på Amalie Hotel i Tromsø mener den fornærmede mannen at han og tiltalte Svein Ludvigsen (72) hadde sex. Ludvigsen var samme helg på Høyre-samling på et annet hotell, der han skal ha invitert fornærmede til å møte statsminister Erna Solberg. Foto: Eric Steinberg / TV 2 / NTB scanpix

Asylsøker om møtet med Ludvigsen:

Hadde sex på hotell – lokket med Erna-samtale

NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): En av de fornærmede i Ludvigsen-saken forteller at han ble oppsøkt av fylkesmannen da han vasket kontoret hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg møtte han første gang på fylkeshuset, der jeg vasket. Han sa at han aldri hadde sett noen vaske så pent på kontoret hans før, forteller mannen.

Han er en av tre fornærmede i straffesaken mot tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen (72).

Politiet mener at den tidligere samfunnstoppen ved tre anledninger utnyttet at mannen ikke hadde varig oppholdstillatelse til å få seksuell omgang med ham. Ifølge tiltalen skjedde dette i en parkert bil og på et hotellrom sommeren 2014.

Den fornærmede mannen sier at Ludvigsen spurte om han hadde permanent oppholdstillatelse i Norge, noe han ikke hadde.

– Han stilte seg opp foran meg og dro opp genseren min. Han sa jeg hadde fin mage og at det var fin farge på den, sier han i vitneboksen.

Mannen sier at han ble sjokkert over handlingen.

Skjedde i bilen

Deretter skal Ludvigsen ha forlatt kontoret, for så å komme tilbake med en kopp kaffe og en lapp med navn og telefonnummer.

Han forteller at de opprettet kontakt. 72-åringen skal ha invitert ham med på indisk restaurant i Tromsø, og han traff Ludvigsen i bilen hans to ganger. De dro på biltur, forteller han.

Da skal Ludvigsen ha holdt venstre hånd på rattet, mens han tok på fornærmede med den høyre hånda.

– Plutselig stoppet han bilen og spurte om jeg kunne utføre seksuelle handlinger på ham. Jeg ville egentlig ikke gjøre det, men han ba meg om å gjøre det. Han sa at jeg var pen og sånn, forteller mannen.

Dette skal ha skjedd flere ganger.

Trodde han skulle få hjelp

Fornærmede sier at Ludvigsen sa at han kunne hjelpe han med oppholdstillatelse fordi han kjente «viktige folk i Norge».

Videre skal 72-åringen ha gitt uttrykk for at han kunne bidra med å skaffe mannen et sted og bo. Han hevdet også at han kunne være behjelpelig med å skaffe ham en jobb i oljebransjen.

– Hvorfor gjorde du seksuelle handlinger med Svein Ludvigsen? spør aktor Tor Børge Nordmo.

AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo avbildet under rettens første dag.
AKTOR: Statsadvokat Tor Børge Nordmo avbildet under rettens første dag. Foto: NTB Scanpix

– Han ville hjelpe meg med oppholdstillatelse. Han skulle ordne bolig og arbeidsplass. Det sa han til meg hele tiden, svarer han.

– Hver gang jeg møtte ham, ga han meg håp om at han skulle hjelpe meg.

Skulle snakke med Erna

Svein Ludvigsen står tiltalt for å ha misbrukt makten sin til å utnytte tre asylsøkere seksuelt. Han nekter straffskyld etter tiltalen.

Under de fornærmedes forklaringer noterer han flittig på lapper som han leverer til sine forsvarsadvokater.

Om den seksuelle aktiviteten som skal ha funnet sted på Amalie hotell i Tromsø sommeren 2014, skal Ludvigsen ha bedt ham komme dit. På dette tidspunktet skal Høyre ha hatt en samling her.

– Han ville at jeg skulle komme dit for å hilse på Erna Solberg. Jeg forstod ikke hvorfor, for jeg er ikke interessert i politikk. Han skulle snakke med Solberg om oppholdstillatelsen min, forteller fornærmede.

Erna Solberg har følgende kommentar til saken:

– Jeg kommer ikke til å kommentere en løpende rettssak. Heldigvis har vi det slik i Norge at retten gjør sin jobb uten at statsministeren kommenterer saken eller det som blir sagt.

Opptatt av legning

Den fornærmede mannen forteller at han møtte opp på hotellet og ble hentet av Ludvigsen i resepsjonen. De gikk til 72-åringens rom, sier han.

Der hadde de sex, ifølge mannen.

I avhør har han forklart at de først dusjet sammen, før de deretter lå sammen.

– Nei, det kan jeg ikke huske at vi gjorde. Jeg tror ikke vi dusjet sammen, sier han i retten nå.

Ludvigsens forsvarere er opptatte av de fornærmede mennenes seksuelle legning. De avviser begge blankt å være homofile, men en av dem forteller at han i en kortere periode hadde en form for tilknytning både til kvinner og menn.

Mannens bistandsadvokat Beate Arntzen vil vite hva som skjer dersom det blir kjent i hans miljø at han er fornærmet i denne straffesaken.

– Vil du kunne reise tilbake til hjemlandet ditt? spør hun.

Nei, svarer han.

Hvorfor ikke?

– Hvis dette blir kjent, er jeg ferdig, sier han, og påpeker at homofili er ulovlig der han kommer fra.

Overfor en annen av de andre fornærmede i saken, skal Ludvigsen ha sagt at han var en nær venn av kongen og at han kjente mektige personer i både UDI og IMDI.

Torsdag skal Ludvigsen begynne på sin forklaring i retten. Det er foreløpig ukjent hva han vil forklare, utenom at han nekter straffskyld etter tiltalen.

Det er satt av elleve dager til rettssaken i Nord-Troms tingrett. Dersom Ludvigsen blir funnet skyldig, risikerer han inntil tolv års fengsel.