TROLIG SMITTEKILDE: Vest politidistrikt har besluttet å åpne etterforskning av vannskandalen på Askøy.
TROLIG SMITTEKILDE: Vest politidistrikt har besluttet å åpne etterforskning av vannskandalen på Askøy. Foto: Ivar Riise

VANNSKANDALEN:

Politiet etterforsker Askøy kommune

Vest politidistrikt åpner nå etterforskning mot Askøy kommune. Etter det TV 2 erfarer er årsaken brudd på drikkevannsforskriften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har allerede åpnet etterforskning knyttet til ettåringen fra Askøy som døde på Haukeland universitetssykehus onsdag sist uke.

Det er mistanke om at dødsårsaken kan knyttes til vannforurensingen.

– Vi åpner etterforskning

– Vi har nå besluttet å åpne etterforskning av denne saken, men ønsker ikke å gå inn på grunnlaget for beslutningen vår, sier politiinspektør Frode Karlsen ved Vest politidistrikt til TV 2.

Dermed er det først i dag, onsdag, at politiet formelt har besluttet å etterforske Askøy kommune etter at vannskandalen ble kjent forrige uke.

Inntil nå har politiet kun utført en såkalt undersøkelsessak som er vanlig før en eventuelt treffer beslutningen om å åpne etterforskning.

Etter det TV 2 erfarer skal grunnlaget for at bergenspolitiet åpner etterforskning være brudd på drikkevannsforskriften.

Åpnet først undersøkelsessak

– Vi åpnet tidlig en undersøkelsessak hvor vi foretok innledende avhør og har tatt vår egne vannprøver, som ennå ikke er analysert, sier Karlsen.

ÅPNER ETTERFORSKNING: Vest politidistrikt har nå besluttet å åpne etterforskning mot Askøy kommune etter vannskandalen.
ÅPNER ETTERFORSKNING: Vest politidistrikt har nå besluttet å åpne etterforskning mot Askøy kommune etter vannskandalen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/NTB Scanpix

Politiet venter fremdeles på svar på egne prøver, som formelt sett vil danne grunnlag for å åpne etterforsking.

Disse prøvene vil med stor sikkerhet påvise funn av bakterien Campylobacter. Dette er allerede konstatert, både i drikkevannet på Askøy og i analyseprøver tatt hos pasienter innlagt på Haukeland universitetssykehus.

Vest politidistrikt velger å åpne etterforskning mot Askøy kommune etter en vannskandale som har ført til et par tusen syke og flere titalls innlagte pasienter på Haukeland universitetssykehus.

Opptil to års fengsel

Dersom noen blir stilt ansvarlig for lovbrudd, kan straffen bli bøter eller fengsel inntil ett år eller begge deler. Under særlig skjerpende omstendigheter kan fengsel i inntil to år anvendes. Foretaksstraff er ikke uvanlig i slike saker.

Kravene til norske kommuner er krystallklare: I forskriften heter det blant annet at: "Formålet med forskriften er å beskytte menneskers helse ved å stille krav om sikker levering av tilstrekkelige mengder helsemessig trygt drikkevann som er klart og uten fremtredende lukt, smak og farge."