Påstand om lang straff for skuespiller:

– Fremstår som kynisk utnyttelse av kvinnene

RISIKERER FENGSEL: Skuespilleren i 20-årene nekter straffskyld for de mest alvorlige anklagene.
RISIKERER FENGSEL: Skuespilleren i 20-årene nekter straffskyld for de mest alvorlige anklagene.
Aktor ber om fengsel i fire år og to måneder for den volds- og halliktiltalte skuespilleren i 20-årene. I tillegg kreves han for nærmere to millioner kroner.

Påtalemyndigheten mener at mannen har vært halliken to kvinner som han hadde et kjærlighetsforhold til.

Ifølge politiet begynte skuespilleren med å opprette profiler på flere nettsider hvor han søkte etter personer som ville ha sex med kvinnene.

Deretter la han ut nakenbilder av dem, mener politiet. Skuespilleren skal videre ha utstyrt dem med en egen telefon som skulle brukes i kontakt med kunder.

– Jeg var nok et enkelt offer. Jeg var naiv, og jeg hadde ingen erfaring. Jeg hadde knapt hatt sex, men jeg syntes det var veldig fint å få oppmerksomhet, sa den ene kvinnen da hun vitnet i Oslo tingrett i forrige uke.

Hun hadde, ifølge egen forklaring, to til fem kunder hver dag. Kvinnen betegnet det som en fulltidsjobb.

Ba om frifinnelse

Politiet mener at skuespilleren tok mellom 60 og 70 prosent av kvinnenes inntekt. Aktor Henrik Rådal har fremmet et inndragningskrav på 532.000 kroner mot skuespilleren.

Dette mener påtalemyndigheten er overskuddet fra den påståtte hallikvirksomheten.

– Tiltaltes handlinger fremstår som kynisk utnyttelse av de fornærmede. Begge kvinnene var i sårbare situasjoner da de møtte tiltalte, sa Rådal i sin sluttprosedyre tirsdag.

AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal.
AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Han sier at skuespiller-saken har mye til felles med menneskehandel-saker. Aktor mener at hallikvirksomheten alene kvalifiserer til tre års fengsel.

– Vi ba om frifinnelse for posten som omhandler hallikvirksomhet fordi vi mener at det ikke er bevismessig grunnlag for domfellelse, sier skuespillerens forsvarer, advokat Petter Bonde.

Får millionkrav

Bistandsadvokaten til en av de to fornærmede kvinnene som skal ha blitt utsatt for hallikvirksomheten, Trine Rjukan, har fremmet et sivilt erstatningskrav på 1.366.000 for tapt arbeidsinntekt.

Totalt blir skuespilleren bli avkrevd for 1.898.000 kroner.

– Både inndragningskravet fra påtalemyndigheten og det sivile erstatningskravet er så svakt fundert i bevisene at jeg ikke mener det er grunnlag for å kreve det, sier forsvarer Bonde.

I tillegg til hallikvirksomhet sto han tiltalt for flere andre forhold.

FORSVARER: Advokat Petter Bonde.
FORSVARER: Advokat Petter Bonde.

Spørsmål om nødverge

Skuespilleren anklages blant annet for å ha utøvd grov vold mot ekskjæresten sin. Det skjedde da hun en høstnatt i fjor oppsøkte hans bolig på Oslos vestkant. Kvinnen mistenkte at han var sammen med en annen kvinne.

Kvinnen skal først ha utagert overfor skuespilleren. Deretter skal han ha slått kvinnen før han dro henne flere meter etter håret. Kvinnen fikk blant annet hjernerystelse og revet ut en bit av bakhodet som måtte sys med tre sting.

Mannen hevder at han handlet i nødverge.

– Jeg mener det er vanskelig å utelukke at tiltalte befant seg i en nødvergesituasjonen, men sett hen til voldsbruken, så mener jeg at grensen for nødverge er klart overskredet og at han skal straffes for det, sa aktor Rådal i prosedyren sin.

Han viste også til styrkeforholdet mellom kvinnen og skuespilleren. Sistnevnte har trent kampsport i mange år.

– Hun var også betydelig mer skadet enn ham. Han hadde kun et kloremerke da politiet kom til stedet, sier Rådal.

– Ikke snakk om nødverge

Forsvarer Petter Bonde sier at hans klient har et annet syn på saken.

– Vi mener at nødvergeretten er overskredet i betydelig mindre grad enn det påtalemyndigheten gjør. Vi er enig i at den er overskredet, men i mye mindre grad, sier han.

Ekskjærestens bistandsadvokat, Kim Gerdts, mener det aldri var snakk om en nødvergesituasjon.

– Her dreier det seg om en kvinne, som er liten av vekst, som vifter med armene mot en kar som trener kampsport. Styrkeforholdet er så stort at det ikke var en nødvergesituasjonen. Et nabo som vitnet, sa at hun trodde det var en søt kjærestekrangel inntil hun så at min klient ble dratt etter håret langs gulvet, sier han.

Skuespilleren sto også tiltalt for vold mot en tidligere toppfotballtrener og for trafikklovbrudd. Dommen i saken er ventet før fellesferien.

Mens han venter på dom i denne saken, er skuespilleren under etterforskning, siktet for et alvorlig narkotikalovbrudd.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook