

Legene ble overrasket da de så hvorfor jenta hadde så vondt i magen
En 14-åring endte opp på akuttmottaket med store magesmerter. Resultatet av legenes undersøkelser vekker oppsikt.
Kvelden den 28. mai klaget en 14 år gammel kinesisk jente over ekstreme magesmerter og oppblåsthet. Hun klarte heller ikke å gå på do på fem dager, og slet med å få i seg mat.
Jentas foreldre ble bekymret og tok henne med til akuttmottaket i Zhejiang-provinsen.
Ifølge en rapport, som først ble omtalt av den kinesiske avisen Shaoxing News, ble det foretatt en CT-undersøkelse av jentas mage på sykehuset.
Resultatet ga legene en overraskelse de sent vil glemme. På bildene kunne de se over 100 små skygger av runde kuler.

De perleformede kulene dekket store deler av tenåringens fordøyelseskanal - fra magen, gjennom tarmene og ned til hennes anus, ifølge rapporten.
Langvarig forbruk
Etter å ha undersøkt bildene, spurte legene hva jenta hadde spist nylig.

Hun sa selv at hun kun hadde drukket en Bubble tea fem dager tidligere, men ut ifra bildene konkluderte legene med at jenta hadde hatt et langvarig forbruk av den populære drikken.
Den asiatiske drikken Bubble tea har lenge vært svært populær i både inn- og utland.
Hele 1,5 millioner ganger har mennesker over hele verden tagget den te-baserte drikken fra 80-tallet på Instagram.

Dette gikk ikke som planlagt ...
Det som karakteriserer teen er de gelè-aktige kulene nederst i koppen. De seige perlene er kokte tapioka-kuler, og et stort sugerør sørger for at kulene følger med mens du drikker.
14-åring fikk forskrevet avføringsmiddel, og klarte etter hvert å bli kvitt plagene.
Ikke et vanlig tilfelle
Lege Gunnar Hasle sier til TV 2 at det ikke skal være farlig å få i seg vanlige Bubble tea-kuler.
– Disse kulene er laget av sagogryn, også kalt tapioka. Sagogryn er ikke farlig når det kokes først, for da sveller det. Hvis det ikke er kokt på forhånd, kan man i prinsippet risikere at det sveller i magen, og det vil by på problemer, sier legen.

Hasle tror ikke jenta kan ha fått i seg en vanlig type Bubble tea, for den skal normalt brytes ned i kroppen.
– Sagogryn består av stivelse, og det brytes ned i magesekken og tynntarmen med hjelp av spytt fra munnen og bukspyttkjertelen. Det som gjenstår da er sukker, og ingenting med sagogryn er farlig for kroppen, sier Hasle.
Umulig å ta feil
Kulene i Bubble tea er glassperle-lignende gelèkuler. Hasle forklarer til TV 2 at disse ikke vil være synlig på en CT-undersøkelse eller røntgen.
– Det vi ser på røntgenbildene kan ikke være sagogryn. Stivelse inneholder bare karbon, hydrogen og oksygen og ingen tunge grunnstoffer som kan sees tydelig på røntgenbilder, sier Hasle.
– Melkuler av sagogryn har et helt annet utseende og konsistens før det kokes. Da er ikke kulene gjennomsiktige og myke, men harde og hvite i fargen. Det blir som å spise ukokt ris eller pasta, forklarer Hasle.
Ikke ukjent
Bruken av sagogryn, eller lignende typer mel som tapioka, med høyt innhold av stivelse er ikke så uvanlig som man kanskje tror. Det brukes for eksempel i noen typer sausejevning og i kakepynt.
– Jeg vokste opp med at min mormor lagde suppe basert på sagogryn, men Bubble tea har jeg aldri smakt før, legger Hasle til.