ÅSTED: Politiet mener at tiltalte Svein Ludvigsen begikk minst ett overgrep på Grand Hotel i Oslo. Bildet av Ludvigsen er tatt under et besøk til Thailand i 2005. På den tiden var han fiskeriminister.
ÅSTED: Politiet mener at tiltalte Svein Ludvigsen begikk minst ett overgrep på Grand Hotel i Oslo. Bildet av Ludvigsen er tatt under et besøk til Thailand i 2005. På den tiden var han fiskeriminister. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2 / NTB Scanpix

ludvigsen-saken:

Mener overgrep skjedde på dette luksushotellet

TROMSØ (TV 2): Tirsdag begynner rettssaken mot den tidligere statsråden og Fylkesmannen Svein Ludvigsen (72). Politiet mener at han har utnyttet tre mannlige asylsøkere seksuelt ved å misbruke maktposisjonen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant bevisene i saken er bilder og elektroniske spor som politiet har sikret seg gjennom etterforskningen.

TV 2 får bekreftet at et eller flere bilder viser nakenhet.

– Det har jeg ingen kommentar til før jeg går gjennom bevisene i retten, sier statsadvokat Tor Børge Nordmo.

Ingen ytterligere detaljer om hva bildene viser, eller hva de skal bevise, er foreløpig kjent.

Ludvigsens hovedforsvarer, advokat Kai Vaag, vil ikke kommentere bevisene i saken eller innholdet i forklaringen til den tidligere samfunnstoppen.

Tirsdag morgen begynner rettssaken mot den tidligere Høyre-nestlederen, fiskeriministeren, stortingsrepresentanten og fylkesmannen.

AKTOR: Det er statsadvokat Tor Børge Nordmo som skal føre saken mot Svein Ludvigsen. Foto: TV 2
AKTOR: Det er statsadvokat Tor Børge Nordmo som skal føre saken mot Svein Ludvigsen. Foto: TV 2

Her er anklagene

Han nekter straffskyld for anklagene om at han skal ha skaffet seg seksuell omgang ved å misbruke stillingen sin som fylkesmann i Troms.

Det er tre fornærmede menn i saken. Samtlige kom til Norge som asylsøkere.

Den ene fornærmede i saken, en mann født i 1993, skal ifølge tiltalen ha blitt misbrukt fra 2011 til 2017. Overgrepene skal blant annet ha funnet sted på fylkeshuset i Tromsø, i Ludvigsens bolig og på ulike hoteller i Oslo.

Ludvigsen skal selv ha oppsøkt institusjoner hvor den fornærmede mannen bodde og tatt ham med seg. Politiet mener at 72-åringen lurte mannen til å tro at han hadde makt til å frata ham statsborgerskapet hans.

Det er utarbeidet en sakkyndigrapport som vurderer i hvilken grad mannen har fått senskader etter de påståtte overgrepene. Rapporten er klar, men verken bistandsadvokat Gunhild Bergan eller aktor Nordmo vil kommentere konklusjonen i denne.

De to andre fornærmede er også menn i 20-årene. Den ene skal ha blitt utnyttet seksuelt i noen måneder i 2014. Overgrepene skjedde ifølge påtalemyndigheten i en bil og på et hotellrom.

SENTRALT: Politiet mener at overgrep har funnet sted på Svein Ludvigsens arbeidsplass, fylkeshuset i Tromsø. Foto: Google Maps
SENTRALT: Politiet mener at overgrep har funnet sted på Svein Ludvigsens arbeidsplass, fylkeshuset i Tromsø. Foto: Google Maps

Skal ha skjedd på luksushotell

Den tredje fornærmede skal ha blitt utnyttet i slutten av mai eller i juni i 2014.

Mannen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, skal ha mottatt sitt statsborgerskap under en seremoni på fylkeshuset i Troms. På grunn av dette skal fornærmede ha trodd at Ludvigsen også hadde makt til å frata ham statsborgerskapet. Mannen skal ha blitt oppsøkt av Ludvigsen på et ungdomshjem som var underlagt fylkesmannens tilsyn.

TV 2 sitter på opplysninger om tre hittil ukjente steder hvor politiet mener Ludvigsen har forgrepet seg på ofrene sine.

Ved minst ett tilfelle skal det ha skjedd på Grand Hotel i Oslo. Dette er et femstjernershotell som ligger i Karl Johans gate.

Påtalemyndigheten mener også at et av overgrepene skal ha skjedd på et hotell i Holmenkollen.

Et tredje overgrep skal ha skjedd på et hotellrom i Oslo. Etter det TV 2 forstår, er det knyttet noe usikkerhet til hvilket hotell det dreier seg om, men etterforskerne mener at åstedet er Thon Hotel Opera.

OSLO-HOTELL: Politiet mener at et overgrep skal ha skjedd på Thon Hotel Opera i Bjørvika i Oslo. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
OSLO-HOTELL: Politiet mener at et overgrep skal ha skjedd på Thon Hotel Opera i Bjørvika i Oslo. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Ville forklare seg først

Når Nord-Troms tingrett settes klokken ni tirsdag morgen vil Svein Ludvigsen få opplest anklagene mot seg. Han vil, ifølge forsvarerne sine, svare «nei» på spørsmålet om han erkjenner straffskyld etter tiltalen.

Deretter vil statsadvokat Nordmo holde sitt innledningsforedrag og gå gjennom bevisene som skal føres i retten.

Fra lunsj tirsdag til onsdag ettermiddag er det satt av tid til de fornærmedes forklaringer. Det er ventet at Svein Ludvigsen vil begynne sin forklaring torsdag morgen.

For to uker siden møttes partene til et rettsforberedende møte i Tromsø. Der ønsket Ludvigsens forsvarere at 72-åringen skulle få mulighet til å forklare seg før de fornærmede under rettssaken.

Det kom retten frem til at han ikke vil få anledning til.

Advokat Kai Vaag mener det ikke er Ludvigsen selv som har bedt om å endre rekkefølgen.

– Det er vi forsvarsadvokatene som har ment at det er en mer hensiktsmessig måte å gjennomføre saken på, sier han.

– Hvorfor det?

– Det er kun et praktisk spørsmål, og vi har ikke valgt å gå videre med det, sier han.

Det er satt av 11 dager til rettssaken.