INNLAGT: To måneder gamle Julian Edgar ble hasteinnlagt på Haukeland sykehus etter å ha fått i seg vann fra Askøy. Foreldrene fryktet for livet til deres nyfødte sønn.
INNLAGT: To måneder gamle Julian Edgar ble hasteinnlagt på Haukeland sykehus etter å ha fått i seg vann fra Askøy. Foreldrene fryktet for livet til deres nyfødte sønn. Foto: Privat

DRIKKEVANNSKANDALEN PÅ ASKØY:

– Vi fryktet Julian Edgar (2 mnd) skulle dø

Julian Edgar (2 mnd.) ble hasteinnlagt på Haukeland, etter å ha fått i seg vann fra Askøy.
– Vi fryktet for livet hans, sier foreldrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige helg tok Tommy Svenskberg (21) og samboeren Eirin Landro Angeltveit (23) med seg sønnene Even (2) og Julian Edgar (2 måneder) fra Sotra til Askøy, hvor Tommy har vokst opp.

Ganske raskt etter de ankom Askøy ble Tommy, Eirin og Even dårlige.

Ble anbefalt å drikke vann

De fikk 40 i feber, hadde oppkast og diaré.

De trodde det var omgangssyke, da toåringen akkurat har begynt i barnehagen.

Men da det ikke gikk over, kontaktet de legevakten på Askøy.

– Der fikk vi beskjed at det trolig var omgangssyke og at det var viktig at vi fikk i oss mye vann, sier Svenskberg til TV 2.

Det var avisa Askøyværingen som omtalte saken først.

Full panikk

Natt til fredag ble også nyfødte Julian Edgar dårlig.

Tommy Svenskberg (21) og samboeren Eirin Landro Angeltveit (23) var livredde for å miste sin yngste sønns liv. Foto: Privat
Tommy Svenskberg (21) og samboeren Eirin Landro Angeltveit (23) var livredde for å miste sin yngste sønns liv. Foto: Privat

Han hadde fått morsmelkerstatning hvor vannet trolig ikke har vært kokt godt nok.

Julian Edgar fikk feber, hadde diaré og begynte å spy. Da allmenntilstanden til den to måneder gamle gutten ble dårligere, tok de han med på legevakten.

– Så små barn skal helst ikke ha feber, og når allmenntilstanden hans også var så dårlig ble vi skikkelig redde, sier Svenskberg.

Ansvarlig lege på legevakten sendte den lille gutten videre til Haukeland.

Her ble det tatt mange prøver av den lille gutten. Men for å finne ut om han hadde bakterien Campylobakter, som de andre innlagte fra Askøy med samme symptom har, måtte de ta avføringsprøve fra Julian Edgar.

Storebror, Even (2), passer godt på lille Julian Edgar. Foto: Privat
Storebror, Even (2), passer godt på lille Julian Edgar. Foto: Privat

– Så lenge Julian Edgar ikke hadde noen avføring fikk de ikke sjekket. Både vi og legene var bekymret. Men da vi våknet på Haukeland fredag morgen til overskriftene om at en ettåring hadde omkommet, mest sannsynlig av bakterier fra drikkevannet på Askøy, ble det full panikk. Vi fryktet det verste at han ikke kom til å overleve dette, sier tobarnsfaren.

– For sent varsel

I løpet av fredagen ble allmenntilstanden til Julian Edgar litt bedre, og han ble utskrevet fra Haukeland - med åpen retur dersom han blir dårligere.

34 personer, blant dem 12 barn, har vært innlagt på Haukeland sykehus som følge av drikkevann-skandalen på Askøy.

– Det er alvorlig at kommunen ikke har bedre system og at så mange mennesker blir syke av drikkevannet. Jeg syns også det er bekymringsverdig at varselet om å koke vannet kom ut seks dager etter legevakten ble informert om de første sykdomsutbruddene, sier Svenskberg.

Hele den lille familien er fortsatt dårlige, men alle er på bedringens vei. Nå krysser de bare fingrene for at systemene for alle drikkevannskilder blir sjekket slik at ikke flere må oppleve det samme som dem.

38 personer innlagt

Lørdag morgen og formiddag ble fire nye pasienter innlagt på Haukeland sykehus som følge av drikkevann-skandalen på Askøy. Av disse er tre voksne og ett barn.

I tillegg er det meldt at ytterligere tre voksne vil bli innlagt i løpet av dagen.

Totalt har 38 personer, blant dem 13 barn, vært innlagt på Haukeland sykehus etter å ha fått i seg infisert vann fra Askøy.

– Vi følger situasjonen fortløpende og har tett dialog med kommuneledelsen på Askøy. Ingen av de innlagte er kritisk syke, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander ved Haukeland universitetssykehus til TV 2 lørdag ettermiddag.

Ettåring døde

Onsdag døde en ettåring fra Askøy, som var innlagt på Haukeland. Rådmannen på Askøy opplyser at de mistenker at dette dødsfallet har tilknytning til sykdomstilfellene.

Politiet har startet etterforskning av saken. Fredag ble ettåringen obdusert for å avklare hva som er dødsårsaken. Det er foreløpig ukjent hva den foreløpige obduksjonsrapporten viser.

Fredag opplyste Askøy kommune at det var gjort funn av E. coli i et fjellbasseng på Askøy.

Dette kom dagen etter at beboere på Askøy fikk melding fra kommunen om at de måtte koke drikkevannet, da det var mistanker om en forurensning.