MISTENKER DÅRLIG VANN: Askøy kommune opplyser at sykdomstilfellene er registrert hos abonnenter tilknyttet Kleppe vannverk. Foto: Askøy kommune/Facebook
MISTENKER DÅRLIG VANN: Askøy kommune opplyser at sykdomstilfellene er registrert hos abonnenter tilknyttet Kleppe vannverk. Foto: Askøy kommune/Facebook

14 innlagt på sykehus i Askøy – frykter dårlig drikkevann

Rundt 50 personer er sendt til legevakt og 14 er innlagt på Haukeland sykehus etter at flere er blitt syke i Askøy kommune. Smittefarlig vann mistenkes å være årsaken.

SISTE: Askøy kommune mistenker at en ung gutts dødsfall er knyttet til vannet.

Det er registrert flere sykdomstilfeller hos abonnenter tilknyttet Kleppe vannverk, skriver kommunen på sin nettside. Alle innbyggerne i kommunen har fått varsel på SMS om å koke vannet før det drikkes.

Kommunen har satt i krisestab som befinner seg på rådhuset.

Smittevernoverlege Thomas Hetland opplyste torsdag til TV 2 at syv personer var sendt til sykehus, og at det er registrert 50 sykdomstilfeller det siste døgnet.

Fredag morgen møttes kommuneledelsen for å gå gjennom status i situasjonen.

– 14 personer er innlagt ved Haukeland sykehus, og rundt 50 personer har vært på legevakten. Ingen er kritisk syke, sier rådmann Eystein Venneslan til TV 2.

Flere i familien rammet

TV 2 har snakket med Jan Egil Elgsås som bor på Askøy, og han forteller at han ble syk tidlig denne uken.

– For min del startet det på tirsdag. Da kjente jeg på kroppen at noe ikke stemte. Jeg ble syk i magen og dårlig. For meg har det gått fint. Jeg har blitt gradvis bedre og er tilbake på jobb nå, sier Elgsås.

SYKDOM: Tre av syv i familien til Jan Egil har blitt syke.
SYKDOM: Tre av syv i familien til Jan Egil har blitt syke. Foto: Privat

Jan Egil Elgsås var ikke den eneste i familien på syv som ble syk.

– Her i huset har jeg og mine to sønner blitt syke de siste dagene. Alle har hatt de samme symptomene der de har blitt magesyke og slått ut.

– Jeg er også styreleder i en velforening, og jeg la ut et innlegg for å høre om noen andre hadde opplevd noe lignende. Der fikk jeg rask respons fra 6-7 personer som har opplevd det samme.

Kokevarsel

Kommunen har sendt ut et kokevarsel til alle innbyggere i Askøy kommune. De ber nå folk om å ikke drikke vann rett fra springen.

KOKEVARSEL. Dette er en melding fra Askøy kommune. Det er registrert flere alvorlige sykdomstilfeller i området. På grunn av mistanke om smitte via næringsmiddelkjeden, der vannet kan være en av mulighetene til smitte, iverksettes kokevarsel.

Prøver av drikkevannet er ble torsdag sendt til laboratorium. Det er ventet at et svar vil komme i løpet av fredag formiddag.

Kleppe vannverk forsyner mellom 10.000 og 15.000 personer med vann.