Lever i kjærlighetseksil:

Tordner løs mot Sverige

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim mener svenskene ødelegger for Norge med en uansvarlig og slepphendt innvandringspolitikk.
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim mener svenskene ødelegger for Norge med en uansvarlig og slepphendt innvandringspolitikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SVs Karin Andersen mener TV 2s reportasjer om nordmenn som lever i kjærlighetseksil i Sverige viser at reglene for familiegjenforening i Norge er for strenge. Men Frps Jon Helgheim vil stramme inn mer, og raser mot svenskene.

TV 2 har vært i kontakt med flere norske statsborgere som har flyttet til Sverige for å få familiegjenforening med ektefellen der.

Etter at de har fått opphold i Sverige kan de norske borgerne ifølge EØS-reglene flytte tilbake til Norge og ta ektefellen med seg.

Denne veien til familieinnvandring til Norge kalles «EØS-løsningen».

Sindre Haugland flyttet til Stockholm for å kunne leve sammen med sin iranske kone, og gir råd til andre om EØS-løsningen som styremedlem i organisasjonen «Grenseløs Kjærlighet».

– Jeg synes det er ganske meningsløst at folk må flytte til Sverige for å få lov til å gifte seg og kunne bo sammen med den de er glad i. Disse reglene synes jeg har noen merkelige utslag, som jeg ikke kan forstå at noen kan forsvare, sier SVs Karin Andersen.

– Uansvarlig

Men Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim ser helt annerledes på det, og mener svenskene ødelegger for Norge med en uansvarlig og slepphendt innvandringspolitikk.

Han frykter at flere nordmenn skal velge «EØS-løsningen» fordi det er enklere å få familiegjenforening i Sverige.

– Det er en utvikling jeg har fryktet skulle komme fordi Sverige har en uansvarlig innvandringspolitikk, hvor de altfor lett gir opphold i Sverige, enten det er asyl eller familiegjenforening. Det er for det første uansvarlig overfor egne borgere i Sverige, men det er også uansvarlig overfor naboland som Norge og Danmark, som kommer til å få konsekvenser på grunn av den slepphendte politikken Sverige fører, sier Frps Jon Helgheim.

– Men er ikke reglene for strenge i Norge, når nordmenn må flytte til utlandet for å kunne leve med sin ektefelle?

– Nei, absolutt ikke. Vi har strammet inn på familiegjenforening i Norge, men ikke nok. Vi har fortsatt en stor tilstrømning på familiegjenforening, og den kan ikke fortsette, så vi er på jakt etter å finne nye innstramminger, sier Helgheim til TV 2.

Han understreker at han ikke kritiserer nordmenn som bruker denne «snarveien» for at ektefelle fra et land utenfor EU skal få opphold i Norge.

– Folk kommer til bruke de smutthullene som er, folk kommer til å finne de løsninger, når det finnes nasjoner som ikke tar ansvar i det hele tatt, og som ødelegger for andre nasjoner. Det er ikke de som benytter seg av regelverket som gjør noe galt, det er hos politikerne ansvaret ligger.

Menneskerett å leve med familien

Sindre Haugland (37) møtte sin ektefelle Zahra Zavareh da han startet Midtøstenstudier i Teheran i 2012. De giftet seg året etter, og søkte om familiegjenforening i Norge.

Men etter fem års kamp mot UDI ga Sindre opp og flyttet til Sverige, og fikk familiegjenforening der i stedet.

TV 2 har også møtt Lene Skogstad Essabri (30) som flyttet til Charlottenberg for å kunne bo med sin marokkanske ektemann Mehdi Essabri der.

SVs Karin Andersen reagerer på at norske statsborgere må flytte ut av landet fordi det er så vanskelig, og tar så lang til å få familieinnvandring i Norge.

– Retten til familie er en menneskerettighet, og da bør man få velde fritt hvem man vil gifte seg med eller skille seg fra, og man bør få lov til å bo i hjemlandet sitt sammen med den man er glad i, sier hun.

– Hvis du er norsk og finner noen å gifte deg med som er fra utlandet, og så må du flytte rett over svenskegrensa!

Andersen mener politikerne på Stortinget må se nærmere på reglene, og legge inn skjønn i disse sakene.

– Det kan da ikke ha noen mening at folk ikke skal kunne bo i Norge og ha livet sitt her når de er norske, så her må det åpnes for mer skjønn

– Svenskene ødelegger for Norge

Frps innvandringspolitiske talsmann er helt uenig i at det bære være rom for skjønn.

– Nei, man må ikke bruke skjønn i disse tilfellene her i større grad, for hvis det er sånn at stadig flere benytter seg av et rausere regelverk i Sverige for å få opphold i Norge, så bør norske myndigheter være oppmerksom på det, og prøve å forhindre den utviklingen, sier Helgheim.

Han raser mot svenskene, og mener at norske politikere må ta affære overfor nabolandet.

– Jeg mener vi må sette betydelig press på Sverige for at ikke de skal føre en politikk, som allerede har gjort stor skade internt, også skal spre seg utover landegrensene.

Helgheim mener de som benytter seg av EØS-løsningen ikke gjør noe som er direkte ulovlig, men legger heller ikke skjul på at han mener dette ikke er en ønsket måte å innvandre til Norge på.

– De som benytter seg av «EØS-løsningen» gjør jo ikke noe galt?

– Neida, det er derfor vi må sørge for at det blir strammet inn også i Sverige. Det er det dette handler om. Det kan se ut som en måte å omgå det norske regelverket på, og det må vi ta tak i, men hovedpoenget er at det er svenskene som er uansvarlige og slepphendt, og det må svenskene ta ansvaret for og stramme inn, så det ikke går utover nabolandet.

Han ser ingen grunn til å slippe opp på noen av innstrammingene som er gjort de senere år i Norge.

– De reglene vi har på selvforsørgelse og andre strenge regler, de skal vi fortsatt ha, og vi kan gjerne se på andre måter å stramme inn på, for innvandringen i Norge har vært for høy i mange år og det må strammes desto mer inn i framtiden, for at vi ikke skal se den utviklingen de har i andre land.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook