Krisemøte om bompenger:

– Saken har kommet ut av kontroll for Frp-ledelsen

Fremskrittspartiet holder krisemøte onsdag for å diskutere bompengesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag samles Frp til krisemøte om bompengesaken. Grasrota i partiet har et tydelig krav: Partiet må få gjennomslag for å kutte bilistenes bompengeutgifter, hvis ikke må de ut av regjering.

Politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv utelukker ikke at bompengesaken kan ende med å sende Frp ut av regjering, men tviler på at dagens ekstraordinære landsstyremøte vil være tungen på vektskålen.

– Men denne saken er kommet ut av kontroll for partiledelsen, understreker han.

Alstadheim viser til partiets landsmøte i starten av mai, da CarL I. Hagen mot partiledelsens ønske vant frem med et forslag om å bruke 100 milliarder kroner fra oljefondet for å fjerne alle bompenger.

– Jeg tror regjeringsprosjektet til Siv Jensen overlever møtet i dag, men hvis de går på en smell i kommunevalget i september kan dette være et steg på veien mot en exit for Frp på et senere tidspunkt.

– Ikke omkamp

Frp viser stadig til punkter i Granavolden-erklæringen det er mulig å endre på for å få bukt med bompengeutgiftene.

De andre regjeringspartiene står derimot fast ved at det ikke er rom for å endre på erklæringen. Blant annet har Venstre-nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen sagt at han forholder seg til enigheten de fire partiene ble enige om.

Frp-nestleder Terje Søviknes nekter å gå med på at det ikke kan gjøres endringer i erklæringen.

– Det var en grunn til at Frps landsstyre i januar syntes Granavolden-erklæringen var bedre enn Jeløya-erklæringen, nettopp fordi vi hadde fått gjennomslag på bompenger, sier han til TV 2.

– Det er tydeligvis ikke godt nok siden dere nå ber om en omkamp?

– Vi har ikke bedt om en omkamp, vi ber om at de andre partiene også tar innover seg at det har skjedd en utvikling fra januar da Granavollen-erklæringen ble skrevet og frem til i dag. Det har rett og slett reist seg et folkelig opprør. Det tenker jeg er bra fordi det støtter opp om det Frp alltid har sagt, nemlig at bompenger er både usosialt og urettferdig, sier han.

– Begeret er fullt

Søviknes utelukker ikke at onsdagens møte ender med at partiet går ut av regjering.

– Begeret er fullt, spesielt i de store byene der man opplever at bilistene blir melket for bompenger, sier han.

Frp-nestlederen sier at ledelsen vil benytte onsdagens møte til å informere landsstyret om prosessen som pågår internt i regjeringen.

– Så skal vi lytte til våre fylkesledere og få innspill derfra, sier han.

– Umulig å spå

TV 2s kommentator Mathias Fischer mener Frp har fått «bompanikk».

– Fra de kom i regjering har Frp sagt at «vi tapte bompengekampen og fikk ikke gjennomslag, men det er fremdeles bare vi som er mot bompenger». Nå finnes det plutselig et alternativ, og derfor er de nå livredde for hvilke konsekvenser som kan komme av det nye bompengepartiet, sier han.

Han sier det er umulig å spå utfallet av Frps møte onsdag.

– Det er egentlig litt uklart hva som er poenget med møtet. Det virker som Siv Jensen egentlig bare vil snakke ut og høre hva folk i partiet mener hun bør gjøre. Men det virker som andre forventer at hun skal komme med en løsning her og nå, og det kan bli vanskelig, sier han.

– Kan Frp klare å komme seg ut av denne situasjonen?

– Det beste de kan håpe på er at velgere enten blir mindre opptatt av bompenger eller at bompengepartiet mister popularitet når folk blir bedre kjent med hva partiet står for, sier han og legger til:

– Hvis ikke går nok Frp mot elendige valg i flere av de store byene. Hva som skjer etter det er umulig å spå.

Fischer tror ikke partiet kommer til å gå ut av regjering «bare fordi de har panikk».

– Jeg tror det må komme en utløsende sak, for eksempel at de vil stemme ned bompenger i Stortinget og ikke får lov av resten av regjeringen. Det vil være veldig spesielt hvis det skjer, i og med at det vil bryte fullstendig med den politikken de har ført i fem og et halvt år.

Kompromiss

Politisk redaktør Berit Aalborg i Vårt Land sier til TV 2 at en regjeringsplattform i prinsippet er en fast avtale som skal holdes frem til neste stortingsvalg.

– De som sitter i regjering for Frp ved at de har fremforhandlet en regjeringsplattform, så de må jo på et vis finne et kompromiss som partiet kan leve med og som er mulig i forhold til den fremforhandlede plattformen og det de andre regjeringspartiene er villig til å godta, sier hun.

Selv om det ikke nødvendigvis kommer noe konkret ut av onsdagens møte, mener Aalborg at partileder Siv Jensen ikke vil la øyeblikket gå til spille.

– Jeg er helt sikker på at det kommer til å komme en veldig alvorlig Frp-leder ut fra møtet, og si at partiet har veldig tydelige krav. Hun vil bruke momentet til å presse regjeringspartnerne sine, sier hun.

I tillegg til at partiet nå er i en svært krevende situasjon med tanke på bompengedebatten, at Bompengepartiet nå puster dem i ryggen på meningsmålingene og MDG får stadig bedre tall, trekker Aalborg frem at Frp er i en situasjon hvor de ikke kan bruke en opposisjonsstilling til å sanke velgere til høstens valg.

– Nå er det de selv som administrerer flyktning-, asyl- og innvandringspolitikken. De har ingen andre å skylde på for å ikke ha gjort en god nok politikk, så det er mye mer krevende for dem å bruke innvandringskortet nå, sier hun.

Dyre endringer

Kjetil Alstadheim mener det vil bli vanskelig for Siv Jensen å få kontroll på bompenge-saken på møtet onsdag.

– De peker på Granavolden-plattformen. Der ligger det ni punkter om bompenger som peker i den retningen Frp ønsker. Problemet med de punktene er at det koster mye penger å følge dem opp i praksis, sier han.

Dersom man skal endre på noen av de ni punktene Frp klamrer seg til i regjeringsplasstformen, må man hente penger fra andre prosjekter og saker.

Alstadheim forklarer at de andre regjeringspartiene ikke vil være villige til å vike ofre penger fra sine egne fanesaker for å få til dette. Dermed vil Frp bli nødt til å flytte penger fra egne seire for å kunne endre punktene og få bukt med bompengeproblemet.

– Veksten i bompenger er et resultat av Frps store seier gjennom seks år i regjering, nemlig at man har økt samferdselsinvesteringene noe enormt. Det bygges masse vei og det koster penger, sier Alstadheim og legger til:

– Det enkleste svaret er at hvis Frp vil at folk skal betale mindre bompenger, så må de bygge mindre vei.