Drapet fant sted på Vinstra 31. oktober i fjor.

Klokken var 15.50 om ettermiddagen da Haugen ble angrepet ved kniv like ved sitt eget hjem. Fire minutter senere ble politiets operasjonssentral varslet.

Ifølge tiltalen døde hun etter kort tid.

I samme tidsrom forsøkte en mann å gripe inn. 17-åringen knivstakk mannen to ganger i leggen, ifølge politiet. Mannen måtte behandles på sykehus og ble i ettertid sykmeldt i nesten to måneder.

Gikk i samme klasse

Påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de vil kreve at tiltalte overføres til tvungen psykiatrisk behandling fordi de sakkyndige mener han var psykotisk da drapet fant sted.

Offeret og gjerningsmannen gikk i samme klasse på ungdomsskolen. De hadde nylig begynt på videregående da drapet skjedde. Begge var hjemmehørende på Vinstra.

TV 2 har så langt ikke lyktes med å komme i kontakt med tiltaltes forsvarer, advokat Nora Hallén.

Det er fra tidligere kjent at 17-åringen erkjenner å ha begått de faktiske forholdene han anklages for. Motivet for drapet er imidlertid ukjent.

– Han har forklart seg om hvorfor han begikk drapet, men den forklaringen ønsker jeg ikke å gå inn på, sier statsadvokat Jo Christian Jordet til TV 2.

Han vil ikke svare på om påtalemyndigheten fester lit til 16-åringens forklaring.

– Trodde de lekeslåss

I etterkant av drapshandlingen ble han lagt inn på sykehus for å få behandling for lettere skader.

Ifølge øyenvitner skadet 17-åringen seg selv før han ble pågrepet.

Det var flere vitner til hele eller deler av drapshandlingen. Wenche Bøe var hjemme da hun hørte bråk fra baksiden av huset sitt. Hun trodde at to barn lekeslåss da hun tittet ut av vinduet og så det som skjedde.

– Jeg sto her i stuen. Det er helt grusomt, det er forferdelig at noe sånt kan skje i vårt nabolag, fortalte hun til TV 2 bare noen timer etter den rystende opplevelsen.

Rettssaken mot den 17 år gamle gutten begynner i tingretten 17. juni. Det er satt av 10 dager til behandlingen av saken.