Fem norske barn hentes ut av Syria

AL-HOL, SYRIA (TV 2): Fem norske, foreldreløse barn er overlevert til norske myndigheter. Det bekrefter kurdiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Målet er å redde barna fra ekstremisme, og få dem tilbake til hjemlandet for riktig rehabilitering, slik at de kan bli re-integrert i deres samfunn der, sier talsperson Kamal Akef i en uttalelse fra kurdiske selvstyremyndigheter til TV 2.

De fem foreldreløse barna ble mandag formiddag overlevert norske myndigheter.

Barna er fra ett til syv år gamle, og har sittet internert i Al-Hol-leiren, hvor IS-kvinner og barn av IS-krigere sitter.

TV 2 kjenner til at en delegasjon fra Utenriksdepartementet er i området, og har jobbet med saken i flere dager. Operasjonen har av sikkerhetsmessige grunner hittil ikke vært omtalt.

Dette er de første norske borgerne som blir hentet hjem etter at den såkalte islamske staten falt i mars. Tre av barna er født i Norge.

Foreldreløse

Det var Aftenposten som først omtalte de fem barna da de fant dem i flyktningleiren Al Hol i begynnelsen av april.

Moren til barna, en etnisk norsk konvertitt, forsvant under kampene i Baghouz i mars. Baghouz var terrorhæren IS sin siste skanse.

Barna oppga navnet på sin far, en 31 år gammel mann som kom til Norge fra Afrika som tenåring. Han reiste til Syria for å knytte seg til IS for noen år siden, men ble drept i kampene.

Dårlige forhold

Etter at moren forsvant i mars, har de fem barna blitt passet på av venner av henne, de siste to månedene i den beryktede Al Hol-leiren nordøst i Syria.

– Leveforholdene i leiren er ekstremt vanskelige med mangel på en rekke livsnødvendige ting som helsehjelp, nok rent vann og nok mat. Sanitærforholdene er også svært dårlige, sa generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland, da han besøkte leiren 30. mai for å åpne et norsk-finansiert feltsykehus.

– Sykehuset kommer til å bli avgjørende for mange, for det er allerede mennesker som har dødd her i leiren på grunn av manglende helsehjelp, sa han til TV 2.

Politisk debatt

Så langt har statsminister Erna Solberg sagt at norske myndigheter vil prioritere å hente ut foreldreløse barn, samt barn som mødrene eventuelt ønsker å sende alene til Norge mens de selv må bli igjen i Syria.

Frp har gjort det klart at de ikke vil løfte en finger for å hjelpe kvinnene hjem.

– Norge bør aldri gi hjelp og bistand til mennesker som bevisst og med overlegg har tilsluttet seg terrororganisasjoner, har stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tidligere uttalt til TV 2.

– Mener du at vi heller ikke bør hente barna hjem?

– Vi kan ta imot barn som har større tilknytning til Norge enn noe annet land. Disse må selvsagt være dokumentert foreldreløse. Man må også kunne vurdere å ta imot små barn dersom moren er villig til å gi barnet fra seg, men det forutsetter at moren fraskriver seg morskapet. Barn som eventuelt hentes til Norge bør ikke plasseres hos slektninger av moren, men adopteres bort. Det er mange barnløse par som ønsker å adoptere barn i Norge, sier han.

Fem første

Utenriksdepartementet bekrefter et møte med lokale kurdiske myndigheter i Syria overfor TV 2.

– I møtet ble den humanitære situasjonen i nordøst Syria diskutert. Norske myndigheter har over lengre tid arbeidet for å finne en løsning for de foreldreløs barna, slik det har vært sagt siden 23. april. Utover det har vi ingen kommentar, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i TV 2.

7. mai hentet svenske myndigheter de syv barna til den norsk-svenske IS-terroristen Michael Skråmo. De ble overlevert til morfaren Patricio Galvez, som hadde ventet i Nord-Syria og i irakiske Erbil i ukesvis. Ved hjemkomst i Gøteborg ble barna tatt hånd om at sosialtjenesten.

Fremdeles er det flere andre norske barn i Syria, som TV 2 tidligere har fortalt. De andre barna er sammen med mødrene sine.

Norske kvinner i Syria:

  • Aisha Shezadi (27), født og oppvokst i Norge. Reiste fra Bærum til Syria i 2014. Har en sønn på to eller tre år. I et intervju med TV 2 i fjor, sa hun at hun ønsket å komme tilbake for sønnens skyld, men at hun fremdeles ønsker å leve i et kalifat i fremtiden.
  • Norsk-pakistansk kvinne (28). Reiste til Syria rundt 2012. Har to barn på to og fire år. Sier at det eldste barnet har en lungesykdom som krever behandling. Hun kom ut fra Baghouz i mars.
  • Norsk-russisk kvinne med tre barn, alle født i Norge. Det er uklart om kvinnen fremdeles har oppholdstillatelse i Norge, ifølge NRK.
  • Trønderkvinne (32). Konvertitt, internasjonalt etterlyst, mistenkt for å ha sluttet seg til en terrorgruppe og for å ha bidratt til å rekruttere andre. Har ingen barn.

Det kan være flere kvinner og barn som vi ikke kjenner til. PST har tidligere anslått at rundt 40 barn med norsk tilknytning er eller har vært i Syria.