Erna Solberg frykter flyktningstrøm

FN-oppdraget i Mali er det farligste fredsbevarende oppdraget i verden akkurat nå. Om man ikke får stabilitet i regionen, tror statsminister Erna Solberg potensielt vil gi millioner av flyktninger til Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne i FN-leiren i Timbuktu gir fenrik Niampa Abass sine menn en briefing før de skal ut på oppdrag. Vi skal være med FN-soldater på patrulje i et område som ligger like utenfor den historiske byen Timbuktu.

– Det mest kritiske punktet vil være her. Faren vil trolig være på høyre side, sier Abass og peker med en pinne på et kart som er tegnet i ørkensanden.

– Mange væpnede grupper

Vi har fått klar beskjed fra FN om å ta på oss skuddsikre vester før vi forlater leiren. Gjør vi ikke det får vi ikke være med soldatene fra Burkina Faso på patrulje.

– En av farene er veibomber og risikoen for bakholdsangrep. Det jeg kan si er at det finnes mange væpnede grupper som opererer i dette området, forteller Abass.

Soldatene kjører ut av FN-leiren i Timbuktu i tungt pansrede kjøretøy. De kjører sakte, og like etter at vi forlater leiren stanser kjøretøyene. Flere soldater hopper ut og sikrer området rundt oss. Noe mistenkelig ligger i kjørebanen 200 meter foran oss. Soldatene går rolig frem for å sjekke hva det kan være, og det viser seg at det er ingen grunn til fare.Slik fortsetter ferden mot målet vårt, som er en liten landsby som heter Koriome.

Plyndrer landsbyer

Når vi ankommer landsbyen ser vi barn og kvinner som bader i elven. Noen vasker klær og kjeler.

FRYKTER ESKALERING: Det er mange som frykter at situasjonen i Mali og nabolandene skal eskalere og ende opp som en regional konflikt. Foto: Aage Aune.
FRYKTER ESKALERING: Det er mange som frykter at situasjonen i Mali og nabolandene skal eskalere og ende opp som en regional konflikt. Foto: Aage Aune.

– Av og til kommer de tidlig på morgenen med våpen. De setter fyr på hus, vekker hele landsbyen, forteller en av kvinnene vi møter ved elvebredden. Hun snakker om væpnede grupper, som med jevne mellomrom plyndrer og terroriserer landsbyer i området.

Kontakten med sivilbefolkningen er viktig for FN-soldatene. På den måten skaffer de seg viktig informasjon om de væpnede gruppene som opererer i området de har ansvar for.

– Vi får informasjon om hva som har skjedd, om de har problemer og om det er noen væpnede grupper som er aktive i området.

De er det mange av. Her er det flere grupper som støtter Al Qaida og terrorgruppen IS som opererer. Gjentatte ganger har de gjennomført angrep mot FN-styrkene. Og terrorgruppene bidrar til å gjøre FN-oppdraget i Mali til det mest dødelige FN-oppdraget i verden akkurat nå.

200 mistet livet

I løpet av de seks årene FN har drevet den fredsbevarende operasjonen i Mali, har nærmere 200 personer fra FN mistet livet i det krigsherjede landet.

Nå frykter mange at situasjonen skal eskalere, spesielt etter at lederen for terrorgruppen IS, Abu Bakr al-Baghdadi oppfordret sine tilhengere i regionen til å gjennomføre angrep mot de internasjonale styrkene som er utplassert i Mali.

– Vi tar alle inputs på sikkerhet på lik linje. Så vi har ikke noen spesielle sikkerhetstiltak for akkurat den uttalelsen. Vi har sikkerhetstiltak gjennom hele oppdraget, forteller oberstløytnant Gaute Log Størdal TV 2.

200 DØDE: I løpet av de seks årene FN har drevet den fredsbevarende operasjonen i Mali, har nærmere 200 personer fra FN mistet livet i det krigsherjede landet. Foto: Aage Aune.
200 DØDE: I løpet av de seks årene FN har drevet den fredsbevarende operasjonen i Mali, har nærmere 200 personer fra FN mistet livet i det krigsherjede landet. Foto: Aage Aune.

Han er styrkesjef for nordmennene som deltar i FNs fredsbevarende styrker i Mali.

Vi møter ham i Camp Bifrost, den norske leiren som ligger like ved flyplassen i Bamako. Fra leiren kan vi se Hercules-flyet som er en svært viktig del av det norske bidraget. Dette flyet bidrar til at FN-personell, sivile og utstyr kan fraktes tryggere opp til de urolige områdene nord i landet.

Besøk av statsministeren

– Jeg vil si at sikkerhetssituasjonen her er kompleks. Det er veldig stor forskjell på Nord-Mali, sentrale deler av Mali og sør i Mali, her som vi befinner oss nå. Vi tar høyde for trusselnivået som er. Følger det nøye fra dag til dag, og planlegger nøye disse flyvningene som er til Nord-Mali, forteller Størdal.

PÅ REIS: Statsminister Erna Solberg er i disse dager på besøk i Mali og Ghana. Foto: Aage Aune.
PÅ REIS: Statsminister Erna Solberg er i disse dager på besøk i Mali og Ghana. Foto: Aage Aune.

Det er mange som frykter for at situasjonen i Mali og nabolandene skal eskalere og ende opp som en regional konflikt. Statsminister Erna Solberg, som akkurat nå befinner seg i Mali, og er på besøk i den norske leiren, sier at oppdraget til disse soldatene er svært viktig. Og at vi i Europa har god grunn til å ta situasjonen i Mali på alvor.

– Allerede nå ser vi jo at Niger og Burkina Faso får de samme utfordringene. Klarer vi ikke å skape stabilitet og utvikling, så er dette områder der det bor millioner av unge mennesker, som ikke er så langt vekke fra Europa. De kan begynne å gå. Da blir det en større flyktningestrøm hvis det blir en større konflikt her, sier statsministeren.

Hun mener det er viktig at man har nok ressurser til å håndtere situasjonen.

– Vi må skape utvikling og samtidig sørge for at sikkerhetssituasjonen er slik at det er mulig å skape muligheter og jobber, sier statsministeren til TV 2.