AU PAIR-TRØBBEL: Justisminister Jøran Kallmyr er i hardt vær etter de siste dagers au pair-avsløringer.
AU PAIR-TRØBBEL: Justisminister Jøran Kallmyr er i hardt vær etter de siste dagers au pair-avsløringer. Foto: Kallestad, Gorm

Hemmelig støttespiller betaler au pair-advokat

Det var justisministeren Jøran Kallmyrs ektefelle som ba advokat Ingvild Boe Hornburg ta oppdraget med å bistå familiens au pair da hun ble utvist til Filippinene. Hun ville også ta regningen, men nå er planen endret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisdepartementet bekreftet overfor TV 2 at Jøran Kallmyr betalte flybilletten for familiens au pair da hun måtte reise tilbake til Filippinene 10. mai.

Departementet nektet imidlertid å svare på om Jøran Kallmyr betaler regningen til au pairens advokat. De henviste til Ingvild Boe Hornburg i Advokatfirmaet Elden.

Hun opplyser til TV 2 at det var Kallmyrs ektefelle, Torunn Smedal Kallmyr, som kontaktet henne og lurte på om hun kunne representere au pairen.

– Etter det har jeg forholdt meg til au pairen som oppdragsgiver og klient, sier Boe Hornburg i en sms.

Ble kontaktet av tredjepart

Justisministerens kone involverte seg altså i au pairens klagesak mot UDI ved å tilby seg å betale regningen til advokaten.

– Planen var opprinnelig å søke rettshjelp. Kona til Kallmyr sa hun ville betale hvis jeg ikke fikk det dekket, sier Boe Hornburg.

Hun opplyser at hun var innstilt på å gjøre jobben pro bono. Det betyr uten å ta betaling. Så skjedde det en ny utvikling.

– Nå har jeg blitt kontaktet av en tredjepart som ønsker å betale salæret mitt, skriver hun i en tekstmelding til TV 2.

TV 2 har bedt om intervju med denne støttespilleren, men vedkommende ønsker ifølge advokaten foreløpig å være hemmelig.

– Vedkommende ønsker å være anonym, sier Boe Hornburg.

Advokaten understreker at hun foreløpig ikke har fått betaling av noen, og må se an hvordan saken går.

– Får au pairen medhold, vil jeg søke om å få dekket arbeidet med hennes. Jeg har tatt på meg oppdraget fordi jeg er opptatt av au pairens rettssikkerhet. Det er hyggelig at flere har tilbudt seg å betale, men hvem som ender opp med regningen er ikke avklart ennå, sier hun.

På kollisjonskurs

Justisministeren har ikke vært tilgjengelig for intervju fredag, og befinner seg ifølge departementet på familiens hytte. Han har i dag lagt ut en melding på Facebook.

Frp-statsråden peker på at et sentralt spørsmål i saken er om au-pairen hadde tillatelse til å flytte inn hos familien før søknaden var fysisk levert til politiet.

– Vi fikk anbefalt fra et av Norges største au-pair byråer at det var fast praksis at man kunne flytte inn, men ikke jobbe før søknaden var fysisk levert hos politiet, skriver han.

Jøran Kallmyr henviser til at dette har vært en utbredt oppfatning av praksis over flere år hos de som faktisk formidler au-pair oppdrag.

– Dersom det viser seg at dette er feil, må jeg bare beklage det. Men her er det tydeligvis mange som har samme oppfatning, skriver justisministeren på sin egen Facebook side.

UDI-direktør Frode Forfang vil ikke stille opp til intervju om saken. Men i sin blogg tilbakeviser han at UDI-reglene åpner for at au pairer kan flytte inn til en ny vertsfamiie før de har vært i møte med politiet.

– Kravet om at fullstendig søknad skal være levert politiet ved personlig fremmøte har vært der i alle år, skriver Forfang.

Han mener at dette tidligere ikke har vært noe stort problem i praksis fordi man som regel kunne få time hos politiet på dagen.

Kallmyr tok over som justisminister i slutten av mars etter Tor Mikkel Wara. Da hadde samferdselsminister Jon Georg Dale vært fungerende justisminister i en periode. Kallmyr er den syvende Frp-justisministeren i Solberg-regjeringen.
Kallmyr tok over som justisminister i slutten av mars etter Tor Mikkel Wara. Da hadde samferdselsminister Jon Georg Dale vært fungerende justisminister i en periode. Kallmyr er den syvende Frp-justisministeren i Solberg-regjeringen. Foto: Åserud, Lise

Slik er det ikke lenger. Nå forhåndsbestiller man time på nettet, og ventetiden kan bli lang, forklarer UDI-direktøren.

Forfang skriver i bloggen at UDI vil se nærmere både på regelverket og på de praktiske ordningene i tilknytning til dette.

– Regelverket skal være klart nok, men informasjonspraksisen hos våre samarbeidspartnere må vi se nærmere på, skriver UDI-direktøren

Advokat Ingvild Boe Hornburg sendte torsdag kveld en klage til UDI på utvisningen av Jøran Kallmyrs au pair. Hun er ikke enig i at regelverket er klinkende klart.

– Jeg er ikke enig i at dette er åpenbart og klart. Dette kan tolkes. Man kan ikke tvinges til å å bo hos en familie det ikke fungerer med. Man kan havne om en familie som misbruker dem, sier advokaten.

Justisdepartementet bekrefter at det kan være aktuelt å oppnevne en settestatsråd i spørsmål som dreier seg om UDIs regelverk på dette området.

Kallmyr leste gammel brosjyre

Justisministeren har gjentatte ganger de siste dagene vist til brosjyren «På like fot» som Norsk folkehjelp ga ut til au pairer og vertsfamilier i 2015.

Der står det at du kan flytte inn hos en ny vertsfamilie etter at du har søkt på UDI sine nettsider, og bestilt time hos politiet.

«Hvis det er greit for din nye vertsfamilie, kan du nå flytte inn der og bo der som gjest frem til søknaden blir godkjent».

Men TV 2 får bekreftet fra Norsk Folkehjelp at de ikke har sendt ut noen brosjyrer etter at de la ned au pair tjenesten i 2017. Caritas Norge, som vant et anbud UDI lyste ut om informasjon og rådgivingen til au pairer og vertsfamilier, fikk laget laget en ny brosjyre.

I den nye brosjyren står det følgende:

«Du kan bo og arbeide hos den nye vertsfamilien når du har levert en fullstendig søknad hos politiet».

Dette er i tråd med informasjonen som ligger ute på UDIs hjemmesider.

– Vår vanlige praksis er at vi informerer om at au pairen kan flytte inn og jobbe for familien når søknaden om fornyelse av au pair tillatelsen er levert hos politiet, sier fungerende leder i Caritas Au pair-senter Kristin Velure Strøm til TV 2.

Det er den nye brosjyren fra Caritas Norge og ikke den gamle brosjyren fra Norsk Folkehjelp Jøran Kallmyrs au pair byrå sender ut.

– Vi sender ut egen informasjon tilpasset den enkelte familie, og brosjyren fra Caritas, bekrefter lederen i Energy Au Pair Natalia Ravn-Christensen til TV 2.

UDI endret au pair-kurs

Ifølge Justisdepartementet gjennomførte Jøran Kallmyr i 2016 et opplæringskurs på nettet for å bli godkjent som vertsfamilie.

– Den ble første gang godkjent av UDI i forbindelse med den første au pairen vi hadde, som var her fra 2016 til 2018. UDI vil ikke godkjenne en vertsfamilie uten at det er gjennomført. Dette har ikke vært en problemstilling i det hele tatt, sier Kallmyr i et svar på epost til TV 2.

Kurset ble ifølge UDI endret i mars 2017 etter at kontrakten med Norsk Folkehjelp som au pair senter utløp.

– Norsk Folkehjelp var nevnt flere steder i kurset og måtte fjernes. Samtidig ble kurset justert på informasjon og eksempler som er mer i samsvar med den praksisen som UDI har og er mer formålsrettet, skriver kommunikasjonsdirektør i UDI Ingeborg Grimsmo til TV 2.

Et sertifikat for gjennomført e-læringsskurs er gyldig i 18 måneder fra den datoen kurset ble gjennomført, ifølge UDI.

TV 2 har bedt justisministeren om en kopi av gyldig kurssertifikatet, men har foreløpig ikke fått noe svar på dette.

– Ikke vanlig praksis å flytt inn som gjest

Ifølge au pair senteret til Caritas Norge er det ikke vanlig at en au pair flytter inn som gjest hos en ny vertsfamilie før de har registrert en ny adresse og søknad ved personlig oppmøte hos politiet.

– Vi er kjent med at enkelte au pairer flytter fra en familie til en annet før møtet hos politiet, men etter våre erfaringer er ikke dette vanlig praksis. Basert på de au pairene og vertsfamiliene vi er i kontakt med er vårt inntrykk at de fleste au pairer finner andre midlertidige ordninger, sier fungerende leder Velure Strøm.

Caritas Vår anbefaler at at au pairer finner en alternativ boløsning i perioden fra man har flyttet ut fra den første vertsfamilien til søknaden er levert hos politiet.

– De fleste finner en annen boløsning før timen hos politiet. Mange au pairer har et nettverk av familie og venner, og etter vår erfaring er det særlig et sterkt filippinsk miljø i Norge som bistår hverandre i slike situasjoner, sier Velure Strøm.