Jusprofessor:

– Han bør gå straks

Jusprofessor mener at Jøran Kallmyr (Frp) ikke kan fortsette i jobben som justisminister, dersom han er delaktig i brudd på utlendingsloven.
Jusprofessor mener at Jøran Kallmyr (Frp) ikke kan fortsette i jobben som justisminister, dersom han er delaktig i brudd på utlendingsloven. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/ NTB scanpix
Jusprofessor Mats Andenæs mener at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) ikke kan fortsette i jobben, hvis han er delaktig i brudd på utlendingsloven.

Onsdag ettermiddag avslørte Aftenposten at Utlendingsdirektoratet mener at Jøran Kallmyrs filippinske au pair har brutt utlendingsloven.

UDIs begrunnelse er at au pairen bodde hos justisministerens familie i to måneder i fjor høst, før hun fikk fornyet sin au pair-tillatelse hos politiet. Det er usikkert om hvorvidt au pairen utførte arbeid eller ikke hos familien Kallmyr i denne perioden.

Kallmyr erkjente overfor TV 2 onsdag at han kan ha vurdert regelverket feil, og henviste til e-posten han og kona Torunn Kallmyr fikk fra byrået «Energy» 7. august.

– Vi handlet i god tro og fikk en e-post fra au pair-byrået som sa hun kunne flytte inn, men ikke jobbe før hun hadde levert søknaden hos politiet. Og hun har heller ikke jobbet før etter det tidspunktet, sier Kallmyr til TV 2.

E-POSTEN: Kallmyr henviser til denne e-posten som kona Torunn Kallmyr fikk tilsendt fra byrået «Energy». Foto: Skjermdump
E-POSTEN: Kallmyr henviser til denne e-posten som kona Torunn Kallmyr fikk tilsendt fra byrået «Energy». Foto: Skjermdump

– Må stilles strengere krav

Torsdag morgen gikk jusprofessor ved Universitet i Oslo, Mads Andenæs, hardt ut mot Kallmyr i et intervju med Dagbladet.

– Jøran Kallmyr erkjenner at dette ikke er lovlig. Historien hans henger ikke sammen, utlendingsloven er brutt og at au pairen er utnyttet, sier Andenæs til avisen.

Jusprofessoren mener det bør stilles strengere krav til en justisminister enn til andre.

– Regelverket er en del av et fiendtlig klima for utlendinger. Dette er et punkt det må stilles strengere krav til en justisminister enn til andre. Dessuten kan UDI ikke lett etterforske saken mens han leder for utlendingsforvaltningen, skriver Andenæs i en sms til TV 2.

Usikkerhet rundt loven

Stridens kjerne dreier seg om hvorvidt au pairen kan flytte inn hos en ny vertsfamilie før hun har vært hos politiet og levert søknaden.

Ifølge regelverket er det fritt frem for en au pair med gyldig au pair-tillatelse å bytte vertsfamilie, så lenge hun ennå ikke har vært i Norge i to år.

Men au pairen må levere ny søknad om såkalt au pair-tillatelse og en ferdig utfylt og underskrevet kontrakt med den nye vertsfamilien. Innen hun har fått en time hos politiet og levert disse papirene, har hun ikke lov til å jobbe i en ny familie, skriver Aftenposten.

Hun flyttet nemlig inn før hun hadde møtt opp for å levere dokumentasjon og søke om ny au pair-tillatelse hos politiet.

Det er også usikkert om hun kan flytte inn før hun er i jobb.

UDI skriver i en sms til TV 2 torsdag at de har taushetsplikt i alle enkeltsaker.

– Forøvrig er utvisningssaken ikke ferdig behandlet, da søker har rett til å uttale seg etter at vi har sendt forhåndsvarsel. Det kan ta et par uker. Vi har derfor ikke mer å si om saken enn det som allerede er kjent, skriver kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, til TV 2.

– Vi behandler denne saken som andre tilsvarende saker i henhold til regelverket, understreker hun.

– Gå av!

Andenæs kan ikke se for seg at Kallmyr kan fortsette som justisminister dersom han er delaktig i brudd på utlendingsloven.

– Svaret er nei. Han har forklart at han har brutt reglene med viten og vilje med begrunnelse i at det er lang ventetid hos politiet. Han bør gå straks. Skulle han makte å fortsette, så må iallfall en au pair-karantene bli avgjørende, sier han til Dagbladet.

Nå håper jusprofessoren at Tor Mikkel Wara kommer tilbake i rollen som justisminister.

Jensen: – Informerte meg i går

Frp-leder Siv Jensen sa onsdag at hun tar saken til orientering. Hun ble orientert 18 dager etter at au pairen reiste ut av landet.

– Jøran Kallmyr informerte meg om denne saken i går og det tar jeg til orientering. Jeg har stor forståelse for at det er krevende å få hverdagen til å gå opp med fire små barn og to foreldre i full jobb. Men det er selvfølgelig viktig at reglene følges, skrev Jensen i en sms til TV 2 onsdag.

Solberg: Burde ikke lyttet til byrået

Statsminister Erna Solberg uttalte onsdag at saken er uheldig.

– Jøran har ikke på noe tidspunkt sagt noe til meg som ikke er riktig ut i fra de informasjonene vi har i dag om hva han visste på et gitt tidspunkt. Han har selv sagt at han tar kritikk for at han kanskje ikke skulle lyttet til hva au pair-byrået sa.

NOK EN SAK: Erna Solberg har fått nok en sak på en justisminister fra Frp.
NOK EN SAK: Erna Solberg har fått nok en sak på en justisminister fra Frp. Foto: Andreas Gebert/ NTB scanpix/ Reuters

– Dette er nok et negativt medieoppslag om en justisminister fra Frp?

– Ja, og vi kunne klart oss uten dette oppslaget, samtidig så må vi passe på at vi også ser på at det fortsatt er en sak om er under klagebehandling, og hvor det ankes i den, så får vi vente å se hva som blir det endelige resultatet på spørsmålet. Men for mitt vedkommende og min tillit, så dreier det seg om Jøran på noe tidspunkt har underslått opplysninger om dette. Det er det ingen ting som tyder på, dette er også saker som han har blitt klar over på et sent tidspunkt.

– Misforståelse

Au pairens advokat Ingvild Boe Hornburg mener saken må dreie seg om en misforståelse fra UDIs side og kritiserer dem for å ikke ha foretatt noen undersøkelser for å kartlegge om hun faktisk har utført oppgaver i perioden før søknaden ble levert.

– Hun forklarer at hun har vært gjest hos familien Kallmyr i påvente av at hun fikk time hos politiet for å levere inn en søknad om oppholdstillatelse. Dette er helt vanlig praksis når au pairer bytter familie.»

– Hvordan kan man vite at hun bare har vært gjest?

– Det er det hun har forklart, og det er det familien Kallmyr har forklart. Jeg kjenner ikke til at det er noen som har sagt noe annet enn at hun har vært gjest hos denne familien, så det må nesten UDI svare for.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook