– Hvis vi hadde vært sikre på at presidenten ikke begikk en forbrytelse, hadde vi sagt det

SPESIALETTERFORSKER Robert Mueller har aldri tidligere uttalt seg offentlig om Russland-granskingen – før i dag.
SPESIALETTERFORSKER Robert Mueller har aldri tidligere uttalt seg offentlig om Russland-granskingen – før i dag. Foto: Carolyn Kaster
Spesialetterforsker Robert Mueller uttalte seg onsdag for første gang om Russland-granskingen, og understreker at det ikke kan utelukkes at Trump har gjort noe ulovlig.

Spesialetterforskeren innkalte onsdag ettermiddag til en pressekonferanse, der det ble varslet at han skulle komme med sin første offentlige uttalelse om Russland-granskingen.

Ifølge CNN skal justisminister William Barr ha blitt varslet på forhånd om hva Mueller skulle si. Barr skal ikke være den som har bedt Mueller om å komme med uttalelsen.

I sin uttalelse kunngjorde Mueller at etterforskningen nå er offisielt avsluttet, og at han nå trer av som spesialetterforsker.

Renvasket ikke Trump

Han understreket at de ikke renvasket Donald Trump i sin rapport, slik Trump selv har hevdet.

– Hvis vi hadde ment at presidenten ikke hadde begått noen forbrytelser, hadde vi vært tydelige på det. Vi kom imidlertid ikke fram til en konklusjon på dette spørsmålet, sa Mueller under ettermiddagens pressekonferanse.

Dette er første gang spesialetterforskeren har uttalt seg offentlig om Russland-granskingen. Mueller ble utnevnt i mai 2017 for å etterforske om det var samarbeid mellom daværende presidentkandidat Donald Trumps kampanje og russiske myndigheter før presidentvalget i 2016.

Mueller sa at årsaken til at han nå uttaler seg for første gang, er at etterforskningen er komplett.

– Spesialetterforskerens kontor vil nå stenges, og jeg vil tre av og returnere til mitt private liv, sa Mueller.

Etter 22 måneder med etterforskning overleverte Mueller og hans team en 448-siders rapport i mars. Trump og hans kampanje ble frikjent for anklagene om samarbeid med russerne, men spørsmålet om Trump hadde hindret etterforskningen forble åpent.

Donald Trump hevder fortsatt hardnakket at han ble frifunnet etter Muellers etterforskning, selv om det står svart på hvitt i rapporten at Mueller ikke konkluderte på dette punktet.

Og selv etter dagens uttalelse fortsetter Trump å hevde at han har blitt frifunnet:

– Ingenting endret seg fra rapporten. Det var ikke tilstrekkelig bevis og derfor, i landet vårt, er en person uskyldig. Saken er avsluttet, skriver han på Twitter.

– Ikke et alternativ å ta ut tiltale

I går brøt nyheten om at Robert Mueller angivelig skal ha skissert opp en tiltale mot Trump. Det kommer fram i en ny bok av Michael Wolff, forfatteren bak «Fire and Fury».

Påstandene ble imidlertid avvist av Mueller talsmann, og Mueller selv gjentok dette budskapet i dag mens han forklarte hvorfor de ikke kunne tiltale presidenten.

– En sittende president kan ikke tiltales. Det er ikke i tråd med vår konstitusjon, sa Mueller.

Selv om tiltalen hadde blitt holdt skjult fra offentligheten, ville det også vært forbudt.

– Å ta ut en tiltale mot presidenten for å ha begått en forbrytelse var derfor ikke et alternativ for oss, forklarte han.

Håper dette er siste gang

Videre sa den avtroppende spesialetterforskeren at han ikke mener det vil være passende at han uttaler seg ytterligere om rapporten.

– Utover det jeg har sagt i dag og det som står i vårt skrevne arbeid, mener jeg at det ikke vil sømme seg, sa han.

Flere og flere har uttrykt et ønske om at Mueller skal vitne for Kongressen. Mueller selv mener imidlertid at rapporten er hans vitnemål. Skulle han bli stevnet, vil han uansett ikke gi noen annen informasjon enn det som står i rapporten fra før.

– Et hvert vitnemål fra dette kontoret vil ikke strekke seg lenger enn rapporten. Den inneholder våre funn, våre analyser og begrunnelsen for våre avgjørelser. Vi valgte de ordene nøye, og arbeidet snakker for seg selv. Rapporten er mitt vitnemål, sa Mueller.

– Nå er det opp til oss

Demokratenes formann i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler, sier at det nå er opp til dem å sørge for at presidenten stilles til ansvar for sine handlinger.

– Selv om justisdepartementets retningslinjer hindret Mueller i å ta ut tiltale mot Trump, har han tydelig bevist at president Trump lyver om spesialetterforskerens funn, om vitnemålet til nøkkelvitner i etterforskningen og om at spesialetterforskeren ikke fant bevis for hindring av etterforskningen eller Russland-samarbeid, sier Nadler i en uttalelse.

– I og med at spesialetterforskeren ikke kunne ta ut tiltale, faller det nå på Kongressen å svare på disse kriminelle handlingene, løgnene og andre feilstegene til presidenten – og det skal vi gjøre. Ingen, ikke engang presidenten, er over loven, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook