NERVØS: Isabell og Jørgen er spente og nervøse før fødselen i juni.
NERVØS: Isabell og Jørgen er spente og nervøse før fødselen i juni. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Får dårlig samvittighet når jeg spør jordmoren om hjelp

ÅRNES (TV 2): Isabell Nordal Moe (33) fødte sitt tredje barn i juni. Hun innrømmer at hun har vært redd for å ikke få tilstrekkelig hjelp på grunn av høyt arbeidspress hos jordmødrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. juni ble 33-åringen mor for tredje gang.

TV 2 intervjuet Isabell og Jørgen før Isabell fødte sønnen Julian 2. juni. Tankene om fødselen og utfordringene knyttet til kapasiteten til jordmødrene er derfor gjort før paret fikk deres tredje barn.

Isabell Nordal Moe innrømmer at artikler om fødende kvinner som blir avvist fordi kapasiteten på fødeavdelingene er helt sprengt, har skremt henne, og at hun har kjent på en redsel for å ikke få tilstrekkelig hjelp under fødselen.

– Fort inn og ut

33-åringen har svangerskapsdiabetes, og fikk oppfølging av jordmødre på Ahus fra uke 20.

Hun har selv fått kjenne på kroppen hvor hardt presset jordmødrene er.

– Vi har merket at de har dårlig tid. Jordmødrene prøver så godt de kan å prate med oss om det som skal skje, men man kjenner på en følelse av at man burde komme fort inn og fort ut fordi det står mange andre å venter, sier Nordal Moe.

– Hvordan påvirker det deg som gravid?

– Det gjør det ikke lettere når du blir urolig for hvordan du skal bli ivaretatt. Du blir litt mer redd, sier hun.

– Merker stor forskjell

Isabell sier hun merker stor forskjell på oppfølgingen fra jordmødrene nå, i forhold til da hun ble mor for første gang i 2012.

– De satte av mye mer tid til å prate om fødselen, amming, komplikasjoner og forventninger. Nå føler jeg at det er mye mer opp til meg selv å stille disse spørsmålene, og det har overrasket meg, sier hun.

Bjørn Busund er overlege på kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus. Han sier til TV 2 at jordmødrene har blitt pålagt en rekke oppgaver de siste årene, som de ikke gjorde før.

Ifølge overlegen er det dokumentasjon som er mye mer omfattende enn for bare få år siden, og store utfordringer med datasystemer som ikke prater med hverandre, som tar mye tid fra jordmødrene.

– Jeg har derfor stor forståelse for at arbeidspresset på jordmødrene har blitt veldig stort, sier han.

– Frustrerende

TV 2 har i flere artikler satt fokus på arbeidspresset jordmødrene ved de største fødeavdelingene i Norge føler på til daglig.

KJEMPER: Tillitsvalgt Lene Bachmann kjemper for at fødeavdelingene skal få midler til å ansatte flere jordmødre.
KJEMPER: Tillitsvalgt Lene Bachmann kjemper for at fødeavdelingene skal få midler til å ansatte flere jordmødre. Foto: Poppe, Cornelius

Lene Bachmann er jordmor og tillitsvalgt ved fødeavdelingen på Ullevål sykehus.

Hun får ofte tilbakemeldinger fra jordmødre som sier de gruer seg til å gå på jobb, at driften tidvis er uforsvarlig og at det noen ganger er flaks at det går bra.

– Arbeidspresset og mengden er større enn det vi har hender til å ta vare på. Det er veldig frustrerende, og vi kan ikke ha det slik på Norges største fødeavdeling, sier Bachmann.

Isabell Nordal Moe sier hun aldri har vært i tvil om at jordmødrene ønsker å gjøre en god jobb, og skryter av den hjelpen hun har fått så langt i svangerskapet.

– Jeg vet de kunne gjort mye mer om de hadde hatt muligheten til det, men vi vet at man bruker tiden til andre som venter, og derfor vil man gjerne bli fort ferdig selv også, sier hun.

Sårt

33-åringen innrømmer at hun har kjent på en dårlig samvittighet over å spørre om hjelp.

FORBEREDELSER: Isabell har hatt barnerommet klart i to måneder.
FORBEREDELSER: Isabell har hatt barnerommet klart i to måneder. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Det har hendt at jeg har kviet meg for å spørre om ting som kanskje er litt unødvendig, men som man blir urolig for. Jeg har ikke lyst å ringe og mase, fordi jeg vet at det er mange som venter på hjelp, sier hun.

Jordmor Bachmann sier det er sårt å føle på en utilstrekkelighet ovenfor de fødende.

– Man blir også litt sint, fordi vi vet at denne følelsen kunne vært unngått, dersom vi hadde fått flere stillinger til å fordele jobben, sier hun.

Hyller jordmødrene

Helseminister Bent Høie har ved flere anledninger måttet svare om situasjonen ved norske fødeavdelinger. Høie sier de tar de ansattes utfordringer på dypeste alvor, men mener nasjonale krav og undersøkelser viser at vi har et godt og trygt fødetilbud i Norge.

– De som jobber på norske sykehus skal oppleve et godt arbeidsmiljø, og en trygghet rundt jobben de gjør. Derfor gjennomfører vi årlig arbeidsmiljøundersøkelser for å avdekke om det er enkelte avdelinger eller steder hvor man ikke opplever det. Men vi ser at vi har et fødetilbud som blir stadig bedre, og det skyldes ikke minst den fantastiske jobben jordmødrene gjør, sier helseministeren til TV 2.

Etter planen hadde paret time for igangsettelse fredag 31. mai.

Men da de kom til sykehuset fikk de beskjed om at kapasiteten var helt sprengt, og de ble dermed sendt hjem igjen.

– Det vi var redd for skulle skje, skjedde, skriver Isabell i en SMS til TV 2.

Tre dager senere fikk paret omsider komme inn på fødeavdelingen.

– De prøvde så godt de kunne, men vi opplevde at tiden ikke strakk til, sier Nordal Moe.