– Jeg tror folk føler de har tapt i alle lotterier

Klepp 20130108Politiet holder pressekonferanse kl 21.00 i Klepp Rådhus i forbindelse med pågripelsen av to personer som er mistenkt for å ha kjørt på og drept 12 år gamle Olav Hovda, fredag 4. januar i år. Hovda døde dagen etterpå av skadene han pådro seg i ulykken, der han ble påkjørt bakfra under en tur på rulleski sammen med sin far.De mistenkte er en mann og en kvinne i 40 årene fra Klepp.På bildet ordfører i Klepp kommune Ane Mari Braut NeseFoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
TRUSLER: Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese etterlyser fakta i bompenge-saken.
RANDABERG (TV 2): Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) har det siste døgnet fått massiv støtte etter at hun fortalte om trusler og hets som hun og familien er blitt utsatt for.

– Sønnen min ble slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få mor til å snu i bompengesaken. Vi har opplevd hærverk på bil og hjem, sa ordføreren mandag kveld.

Mange sentrale politikere, deriblant statsminister Erna Solberg (H), reagerte umiddelbart.

Bakgrunnen for det personlige innlegget til Klepp-ordføreren var et ekstraordinært kommunestyremøte mandag. Et flertall for politikerne i kommunen gikk inn for å stanse bomringen som var planlagt.

Ordføreren og Høyre stemte imot å stanse prosjektet.

Klepp kommune i Rogaland har planer om å bygge en by til 15.000 mennesker i Orstad/Kverneland-området, noe bompengeprosjektet skulle bidra til å finansiere. Bomringen skulle også omfatte nabokommunen Time.

– Småpenger

TV 2 møter Klepp-ordføreren dagen etter talen, som har ført til støtterklæringer fra landet rundt.

Tirsdag har hun et budskap til velgerne, og etterspør engasjement i andre politiske saker.

– Jeg har aldri vært med på at det er så galt. Vi har lagt ned skoler, og man skulle tro det var det verste som kunne skje. Vi har snakket om en bompakke som påfører folk en plass mellom 1600 og 2500 kroner i året. Vi tar større beslutninger daglig, sier hun til TV 2.

Hun sier bompengevedtaket i kommunen er småpenger i forhold til andre politiske saker i kommunestyret.

– Vi endrer på prisen på SFO, endrer prisen for å bo i sykehjem og legger på de kommunale avgiftene for vann og kloakk. Dette er småpenger i forhold til hva vi egentlig tar beslutninger om hver eneste dag. Vi bestemmer hvor mye bemanning vi skal ha i barnevernet, hvor godt rustet vi skal være til å ta oss av de svakeste ungene som trenger mest hjelp, sier Braut Nese, og spør:

– Hvor er alle da? Hvor er engasjementet da? Jeg forstår ikke dette.

Ordføreren forklarer regnestykket slik overfor TV 2:

Totalt skal det tas inn 1,195 milliarder i bompenger i prosjektet som var tiltenkt over 12 år. Det utgjør 99,6 millioner kroner i bompenger per år. Deler man det på det totale antallet innbyggere i Klepp og Time (cirka 40.000), får man 2.489 kroner per innbygger. Deler man det med også med innbyggerne i Hå kommune (cirka 20.000), som må kjøre gjennom bommene, får man 1.660 kroner per innbygger årlig.

Propaganda

Ordføreren sier til TV 2 at hun er blitt kontaktet av folk som ikke tør å si at de er for bompengeprosjektet.

– Det var en som kom med en blomsterbukett til meg og sa: Jeg pleier alltid å si det jeg mener, men jeg orker ikke hoppe ut i dette.

– Hva er det med bompenger som får folk til å gå så langt?

– Det lurer jeg litt på, men det er en del av disse som ikke bare er opptatt av bompenger, men det er bompengesaken som får det til å tippe over. Jeg tror folk føler de har tapt i alle lotterier og føler det er en elite og oss andre. De føler at de er urettferdig behandlet, sier Høyre-ordføreren.

Hun har forståelse for at bompengene kan være krevende for flere sine privatøkonomi, men mener mange har blitt skremt av bompenge-propaganda.

– Jeg vet mange har en anstrengt økonomi, og når vi snakker om bompenger høres det ut som det skal bli vanvittig mye større kostnader og får panikk, og det kan man forstå.

Hun mener debatten har vært lite faktabasert.

– Når vi snakker om kostnader mellom 1600 og 2500 kroner i året, skriver andre om 60.000 kroner i året for en familie. Da forstår vi ikke hvordan man skal kjøre for å oppnå den summen. Blir man skremt av den propagandaen, skulle jeg ønske de kunne sette seg inn i det og spurt. Jeg har forsøkt å svare ut spørsmål, men det førte til bare mer hets og ble så usaklig at jeg måtte la være, sier Braut Nese.

SE VIDEO: TV 2s kommentator om bompengehatet: – Ikke akkurat apartheid

Støtte i lokalsamfunnet

Sigmund Rolfsen, som er leder i Klepp Arbeiderpartiet, sier saken er skadelig for demokratiet.

– Det er veldig trist. Dette skal ikke skje og vi vil bare ikke ha den type hets på nettet.

Han tror i likhet med ordføreren at bompenge-motstanden er så stor fordi mange ikke har fakta i saken.

– Mye av problemet ligger i at folk ikke vil sette seg inn i saken, da blir det slike farlige ytringer.

Gruppeleder i Klepp Venstre, Børge Brunes, sier han ble lei seg da han hørte om ordførerens historie.

– Jeg synes det er beklagelig at vår sjef, som vi har jobbet tett sammen med, opplever dette. Jeg blir trist og lei meg, sier Brunes til TV 2.

Han frykter folk vil bli redd for å ta på seg verv, hvis hetsen ikke blir stanset.

– Det er forskjell på kritikk og hets. Kritikk skal vi tåle og stå opp for det vi mener, men når det blir ren hets så har det gått for langt, sier den lokale Venstre-politikeren.

Torabjørg Isafold Kristansdottir (MDG) sier folk rett og slett må «ta seg sammen».

– Det var utrolig sterkt å høre når hun fortalte om hvordan hun og ungene hennes er blitt trakassert, sier MDGs gruppeleder i Klepp til TV 2.

– Vi kan ikke ha det sånn. Folk må ta seg sammen og rett og slett skamme seg. Demokratiet fungerer slik at vi har forskjellige standpunkter og det skal vi få lov til å fronte, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook