INNRYKK: Trailere fra selskapene Pinewood og Movie Makers har inntatt bgda Sæbø på Sunnmøre.
INNRYKK: Trailere fra selskapene Pinewood og Movie Makers har inntatt bgda Sæbø på Sunnmøre.

Filminnspilling på Sæbø på Sunnmøre

SÆBØ/ÅLESUND (TV 2) Her er bildene som avslører at den lille bygda Sæbø på Sunnmøre trolig er stedet for en internasjonal filminnspilling.

Rettelse:

I den den første versjonen av denne artikkelen skrev TV 2 at det var en James Bond-film som skulle spilles inn i Sæbø. Dette viser seg å ikke stemme, ifølge linjeprodusent Per Henry Borch i True North, som overfor Dagbladet mandag informerte at det er snakk om en annen film-innspilling.

Borch har også overfor TV 2, mandag, avkreftet at det er snakk om en Bond-film.

– Vi ser at det spekuleres i avisa, og det kokes mye suppe på en spiker som ikke har rot i fakta. Vi synes det er viktig å avkrefte ryktene med tanke på folk som kanskje setter seg i bilen og tror dem skal få et bilde av Daniel Craig eller en James Bond-innspilling, sier Borch.

Hemmelighetsfull

Han bekrefter at en filminnspilling skal finne sted, men han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilken film det er snakk om. Ifølge Borch kan noe skje på onsdag.

– Vi har søkt om forskjellige ting i forbindelse med en innspilling. Er været med oss vil det skje noe, sier han.

– BLI HJEMME: Linjeprodusent Per Henry Borch i True North ber nysgjerrige folk om å holde seg hjemme under innspillingen. Foto: Kristian Hansen/ TV 2
– BLI HJEMME: Linjeprodusent Per Henry Borch i True North ber nysgjerrige folk om å holde seg hjemme under innspillingen. Foto: Kristian Hansen/ TV 2

Derimot oppfordrer han publikum om å ikke besøke bygda denne dagen, og forklarer at Sæbø er et lite sted med bare én vei gjennom sentrum.

– Folk som har vanlige ærender må selvfølgelig gjøre det, men jeg henstiller nysgjerrige folk til å holde seg hjemme. Det er veldig trangt og vi kan ikke ha folk gående inn i kamera og på avsperra områder. Det blir en belastning for dem som kommer og for oss, påpeker han.

Massiv produksjon

Flere varebiler merket med Pinewood og Movie Makers har inntatt den lille bygda Sæbø på Sunnmøre.

Pinewood er kjent som innspillingsstudio for James Bond-produksjonene. Nå er store mengder produksjonsutstyr i ferd med å bli fraktet på plass for en større filminnspilling.

– Det er et voldsomt hemmelighetskremmeri. Ingen i produksjonen vil bekrefte at det er snakk om James Bond, forteller TV 2-anker Arill Riise, som er på besøk i hjembygda Sæbø.

TV 2 har imidlertid flere uavhengige kilder som bekrefter at de er engasjert til å levere tjenester i forbindelse med Bond-opptak de nærmeste dagene.

VAKKER NATUR: Sæbø og fjellet Slogen i bakgrunnen blir kulisser for innspilling av James Bond-scener. Foto: Arill Riise/TV 2.
VAKKER NATUR: Sæbø og fjellet Slogen i bakgrunnen blir kulisser for innspilling av James Bond-scener. Foto: Arill Riise/TV 2.

– Flere lokale her opplyser at det er Bond-scener som skal spilles inn på Sæbø, forteller Arill Riise.

På plass i bygda er også linjeprodusent Per Henry Borch. Tidligere denne uka fikk han NHO reiseliv sin Selg Norge-pris, for promotering av Norge gjennom å få filminnspillinger til Norge. TV 2 traff ham på gata på Sæbø nå i kveld.

– Jeg har ingen kommentarer til hva som skal skje her, sier en hemmelighetsfull Borch til TV 2.

Stort crew

TV 2 får bekreftet at produksjonen har fått tillatelse til å stenge av Sæbø sentrum tirsdag og onsdag. Etter det TV 2 får opplyst, er det snakk om et stort produksjonsapparat som nå er i ferd med å innta Sæbø.

PÅ HJEMMEBANE: TV 2-anker Arill Riise er fra Sæbø. Foto: Inger Lid Riise.
PÅ HJEMMEBANE: TV 2-anker Arill Riise er fra Sæbø. Foto: Inger Lid Riise.

– Crewet skal være på 120 personer, sier en kilde.

Tidligere i vinter har det vært gjort opptak til den nye James Bond-filmen i Hakadal utenfor Oslo.

Ifølge Arill Riise må dette være det største som har skjedd på Sæbø siden Cliff Richard holdt konsert der i 1972.

– Konserten ble holdt i forbindelse med at superstjerna var her i forbindelse med innspilling av BBCs dramakomedie «The Case», forteller Riise.

Bond-ekspert: – Veldig imponert

James Bond-ekspert Morten Steingrimsen sier til TV 2 at han er veldig imponert over at Sunnmøre ser ut til å ha blitt valgt som innspillingssted, bare måneder etter opptakene i Hakadal.

Tidligere i mai meldte NRK at et helikopterselskap har søkt om å stenge av luftrommet over Atlanterhavsvegen 5. - 14. juni. Det blir dermed flere norske «locations» i den 25. i rekken av filmene om agent 007.

– Det er nesten sånn at jeg ikke tror det. Jeg må innrømme at det nok ikke har gått helt opp for meg. Det er ganske uvirkelig, men på høy tid, sier Steingrimsen.

Produksjonen får etterskuddsvis refundert i underkant av 50 millioner kroner. Bond-eksperten og forfatteren sier at det er gledelig at de nå bruker denne delen av Norge.

Flere varebiler har inntatt bygda Sæbø på Sunnmøre.
Flere varebiler har inntatt bygda Sæbø på Sunnmøre. Foto: Arill Riise

– Dette området av Sunnmøre har Norges flotteste natur, så dette må de bruke for alt det er verdt, sier Steingrimsen til TV 2.

Han er overbevist om at dette er god norgesreklame.

– James Bond er verdens lengstlevende filmserie, og den mest innbringende i historien. En lokasjon vil få mye eksponering, og lokasjoner er viktig for Bond-DNA-et, sier Morten Steingrimsen.

Produsentene har bekreftet at innspillingene skal finne sted i Pinewood Studios, og London, Italia, Jamaica og Norge.

Den 25. Bond-filmen regisseres av amerikaneren Cary Joji Fukunaga, som blant annet har produsert TV-serien Maniac med Emma Stone og Jonah Hill i hovedrollene.

I «Bond 25» skal skuespilleren Daniel Craig redde en kidnappet forsker. Oppdraget setter Bond på sporet av skurken, som spilles av Rami Malek. 38-åringen mottok Oscar for sin rolle som Freddie Mercury i filmen «Bohemian Rhapsody», mens «Voldemort»-skuespiller Ralph Fiennes innehar rollen som M.