Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Derfor har EU-valget betydning for deg

EU-valget betyr mer for nordmenn enn de fleste tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svaret er fordi Norge er det «hemmelige» medlemmet av EU. Valget angår deg.

Enten du er lidenskapelig EU-tilhenger som mener at Norge egentlig burde ha valgt 13 medlemmer til EU-parlamentet i dag. Eller om du kjemper for at Norge skal si opp EØS-avtalen og ha et løsere forhold til EU.

For bare kort tid siden gjorde vi 100 rettsakter fra EU om til norsk lov. Det var bare de siste lovene som vi i metervis har akseptert fra EU, siden EØS startet i 1994.

Saker om arbeidsliv, klima, innvandring og grensekontroll er eksempler på saker som kan bli avgjort i Brussel, og bli en del av vår hverdag.

Folkelig opprør

Dette valget kan bli et sannhetens øyeblikk for EU. Den store snakkisen i EU-landene er spørsmålet om hvor mange EU-skeptikere som blir innvalgt i parlamentet.

EU har aldri vært et folkelig prosjekt. Det har alltid vært drevet av eliter, både i Brussel og i medlemslandene.

Opprøret mot EU fra ytre høyre startet allerede i 2014, forrige gang EU valgte nytt parlament. I Frankrike ble Marine Le Pens høyrepopulistiske parti det største partiet. I år kommer trolig Matteo Salvinis parti Lega til å bli det største partiet i Italia, ikke minst fordi han har forsøkt å stenge havner for flyktningbåter og advarer sterkt mot at Europa kan bli et islamistisk kalifat.

Motstand mot innvandring, globalisering, kutt-politikk og eliter driver høyrepopulismen. Siden valget av Donald Trump og Brexit har EU forsøkt å endre politikk og stil. Det er ikke tilfeldig at årets valg-video som skal få folk til å stemme, er en svulstig affære som følger foreldre som er i ferd med å føde.

Mer tale til folks hjerter, mindre teknokrat-språk. Uten å lykkes har EU ambisjon om å løse folks hverdagsproblemer. Budskapet om at EU er et freds- og demokrati-prosjekt er vanskeligere å selge i dag enn tidligere.

Svenske pupper og skandalevideo

Innspurten av valgkampen har vært preget av skandaler for to av de høyrepopulistiske partiene i Europa.

I Sverige har toppkandidaten til Sverigedemokratene innrømmet at han tok på brystene til en kvinnelig partikollega under en fuktig aften. Den kvinnelige politikeren som avslørte dette er kastet ut av partiet.

I Østerrike er det blitt regjeringskrise på grunn av et skjult videoopptak fra en villa på Ibiza, som viser den høyrepopulistiske vise-statsministeren tilby offentlige kontrakter til russere i bytte mot valgkamp-støtte.

Det er ikke sikkert dette gir seg utslag ved valgresultatet. Høyrepopulister virker vaksinert mot skandaler. Både i Frankrike og i Danmark har det vært skandaler rundt bruk av EU-parlamentets penger, uten at dette har gitt nevneverdig utslag på valgoppslutningen.

Til nå har den store overraskelsen ved valget vært at sosialdemokratene ser ut til å ha vunnet valget i Nederland, stikk i strid med meningsmålingene.

I Irland har De Grønne gjort et svært godt valg. De Grønne er verd å følge med på i flere land, og ser ut til å øke oppslutningen.

Klima-engasjementet er sterkt i deler av Europa. Muligens er EU-skeptiske partier overvurdert på meningsmålingene. Om ytre høyre skulle gjøre et godt valg, gjenstår det likevel å se om høyrepopulistene klarer å samarbeide.

Ytterfløyene kan vinne terreng

Skal du ha innflytelse i Europaparlamentet så må du inngå allianser. Det har ikke alltid vært så enkelt for de ytterliggående partiene til høyre.

Klarer du å samle minst 25 representanter fra sju forskjellige land, kan du opprette en partigruppe. Det utløser penger. Men penger hjelper ikke hvis du ikke klarer å gjøre politiske avtaler med andre partigrupper.

Likevel har ytre høyre-partiene en egen evne til å klare å sette dagsorden, selv om de ikke er ved makten.

Det ligger an til å bli en spennende valgnatt. Trolig går de tradisjonelle partiene til høyre og venstre for midten tilbake. Ytterfløyene kan vinne terreng. En valgnatt som kan endre Europa. Og dermed også Norge.

Følg valget på TV2.no og Nyhetskanalen søndag kveld.