HØYGRAVID: Kari Elisabeth Kaski skal føde ved Ullevål sykehus om en liten måned.
HØYGRAVID: Kari Elisabeth Kaski skal føde ved Ullevål sykehus om en liten måned. Foto: Ruud, Vidar

Høygravid politiker må selv føde på «uforsvarlig» avdeling

Kari Elisabeth Kaski (SV) skal om kort tid føde. Samtidig står hun midt oppe i debatten om en tryggere fødselsomsorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere fortalt om fødeavdelinger ved norske sykehus, som sliter med rekrutteringen foran årets sommer på grunn av dårlig rykte og høyt arbeidspress.

– Noen syntes arbeidspresset er altfor stort. Tidligere har vi også hatt tilgang på danske og svenske jordmødre, men disse velger nå heller å bli i hjemlandene sine, sa politisk leder i Jordmorforeningen, Kari Aarø til TV 2.

– Tidvis uforsvarlig

Helseminister Bent Høie (H) har av flere blitt stilt til veggs om forholdene som har blitt kjent den siste tiden.

Én av disse er høygravide Kari Elisabeth Kaski fra SV, som i spørretimen forrige uke stilte spørsmål til Høie. Hun skal selv om kort tid føde ved Ullevål sykehus, hvor flere jordmødre har uttrykt stor bekymring foran årets sommer.

– Hverdagen oppleves veldig hektisk. Det er hyggelig, men innimellom er det også på grensen til uforsvarlig det vi driver med, fordi vi ikke er nok personell til å følge opp de arbeidsoppgavene vi har blitt pålagt, sier Lene Bachmann, foretakstillitsvalgt for Den Norske Jordmorforening ved Oslo universitetssykehus til TV 2.

Les sykehusets svar på kritikken lenger nede i saken.

Kaski sier hun synes situasjonen er uholdbar, og mener det er alvorlig og synd at det oppleves slik.

– Bekymret

Til tross for beskrivelsene som blir gitt av jordmødrene, gruer ikke Kaski seg til å føde.

– Jeg vet at de som jobber der er utrolig dyktige, og det er fagfolk som klarer å holde tilbudet godt. Men de er for få, og de må løpe for mye i løpet av dagen. Jeg er mer bekymret for deres arbeidssituasjon, sier hun til TV 2.

At hun selv står midt oppe i det, gjør politikeren enda mer motivert og engasjert.

– Jeg synes det er viktig at vi som politikere tar utgangspunkt i våre egne liv og erfaringer. Jeg har mulighet til å få oppmerksomhet og sette søkelyset mot noe svært mange kvinner er opptatt av, sier Kaski.

Tas ikke på alvor

Hun mener det er på tide at politikere lytter til de ansatte i fødsel- og barselsomsorgen som roper at det er for dårlig bemanning.

– Jordmødre forteller om en arbeidshverdag der de har dårlig tid, de må løpe mellom pasienter, de har ikke tid til pauser og de får ikke gått på do. Jordmødrene strekker seg kjempelangt, men opplever ikke at bekymringen deres blir tatt på alvor, sier Kaski.

Helseministeren selv sier at han lytter til jordmødrene, og at han har fulgt deres innspill i flere saker.

Kaski er likevel sterkt kritisk til Bent Høie, og mener han ikke tar situasjonen på alvor.

– Jeg opplever at vi har en helseminister som legger alt ansvaret over på helseforetakene og sykehusledelsene. Vi får tilbakemeldinger om at de gjør så godt de kan, med de pengene de har. Jeg skulle derfor ønske Høie så at dette er hans ansvar, og at det koster penger å bygge en trygg fødselsomsorg, sier Kaski.

Tryggest i verden

Høie er sterkt uenig med SV-politikeren, og sier han i høyeste grad tar fødselomsorgen på alvor.

– Norge er et av de tryggeste landene i verden å føde i, det betyr ikke at alt er bra nok. Derfor sørger vi blant annet for flere jordmødre ute i kommunene slik at kvinner får god oppfølging før og etter fødsel, og følge av jordmor hvis de har lang vei til fødeavdelinger, sier Høie til TV 2.

– Er det aktuelt å bevilge mer penger til sykehusene og øke bemanningen ved de store fødeavdelingene slik både jordmødre og fagforeninger etterlyser?

– Vi har bevilget mer penger til sykehusene hvert eneste år. Bemanningen skal være forsvarlig, de nasjonale kvalitetskravene skal følges og ansatte som melder om bekymringer om kvalitet skal alltid tas på alvor, sier helseministeren.

– Krevende

Overlege på kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Busund, sier til TV 2 at han har forståelse for at arbeidspresset på jordmødrene har blitt veldig stort. Han er derimot ikke enig i at det drives uforsvarlig på fødeavdelingen ved Ullevål.

– Det er jo slik at hver eneste vår, akkurat like sikkert som at fuglene begynner å synge, så er det spørsmål om kritisk jordmorbemanning. Så vet vi, både fra resultatene fra fødeavdelingene og avviksmeldinger og så videre, at det er trygt å føde i Norge – og det er det i år også. Men det er krevende, det innrømmes, sier Busund.