Dette må du huske å sjekke på visning

Det er fort gjort å la seg blende av den knallfine sofaen på visning. Da er det lett at du glemmer å undersøke det som egentlig er viktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom du ser etter et nytt sted å bo, må du som regel på visning først. Men hva er det du skal undersøke når du er på visning?

Allerede før du kommer dit, er det et par ting du bør ha gjort. Det ene er å sørge for å ha økonomien i orden, slik at du vet hvor grensen din går i en eventuell budrunde.

Husk at disse pengene også skal rekke til alle nødvendige kostnader ved oppussing. Det er lurt å ha i bakhodet når du vurderer hvilke tiltak som må gjøres i boligen.

Gikk selv i fella

Noe annet du bør gjøre før visning er å skrive ut prospektet fra Finn. Interiørarkitekt Trond Ramsøskar mener det er viktig å vurdere plantegningen nøye.

– Vurder før du går på visningen om planløsningen tilfredsstiller behovene dine. Hvor omtrent kan du plassere favorittmøblene dine? Ikke gå på visning hvis boligen ikke har riktig planløsning, sier Ramsøskar.

Når du har ankommet selve visningen, er det en rekke ting du bør forsøke å undersøke. Sjekk alt av gulv og fliser, også det som er skjult av tepper eller møbler. Kontroller gjerne blandebatterier og elektrisk anlegg, og let etter skader på kjøkkeninnredningen.

– Sjekk kvaliteten på de dyre rommene, kjøkken og bad. Her kan det raskt bli dyrt å gjøre endringer, sier Ramsøskar.

Interiørarkitekten har selv opplevd å kjøpe bolig fordi han lot seg blende, før det dukket opp ukjente feil i etterkant.

– Jeg forelsket meg i hagen, slik mange gjør. Man forelsker seg i et eller annet ved eiendommen, også glemmer man det som er viktig.

Smart investering

Ramsøskar anbefaler at du tar nøyaktige mål av de møblene du vil ha med deg til den nye boligen. Sjekk målene opp mot plantegningen, men ikke ta for gitt at tegningen stemmer.

– Altfor ofte er plantegningene helt feil, slik at det er avvik mellom prospektet og de faktiske forhold, sier Ramsøskar.

Han har derfor en klar anbefaling til alle som går på visning, for å slippe at sengen plutselig ikke får plass etter man har flyttet inn.

– Ta med en lasermåler på visning. Den bruker du til å kontrollere tegningen opp mot de faktiske forhold. Er det plass til sengen på 180 cm, eller du villig til å gå ned på sengestørrelse? De fleste vil vel egentlig ikke det, sier Ramsøskar.

De billigste lasermålerne koster noen hundre kroner, og kan raskt bli en smart investering. På den måten sparer du deg for mye unødvendig frustrasjon, i tilfellet rommene skulle vise seg å være mindre enn antatt.

Still spørsmål

Takstmann og byggmester Kim Nordvang ved Oslo takstkontor sier det er forskjell på om man er på visning i et hus eller i en leilighet.

– Om det er en enebolig, må du se på den utvendige bygningsmassen, fasade og drenering. Spør gjerne også etter vedlikeholdshistorikk, sier Nordvang.

Uansett om det er leilighet eller hus, bør du alltid spørre om det foreligger noe dokumentasjon på utført arbeid, for eksempel på bad eller kjøkken. Nordvang mener det generelt er viktig å spørre mye.

– Finn ut når boligen er bygd, for det er stor forskjell på et hus fra 50-tallet og noe nytt. Er det gammelt, er sjansen stor for at veggene bør isoleres, gamle vinduer skiftes ut og fornybare energikilder installeres.

Sjekkliste

 • Stemmer oppgitt areal for primærrom?

 • Er elektrisk anlegg velfungerende?

 • Sjekk vannrør for kondens.
 • Kontroller om blandebatterier fungerer.
 • Er det slitasje på vinduer og dører?

 • Sjekk fliser og gulv.
 • Sjekk lukt, sprekker eller dårlige fuger på bad.
 • Sjekk skader på kjøkkeninnredning.
 • Sjekk kjeller og loft for fukt og lukt.

 • Sjekk utvendig: Tak, takrenner, grunnmur og kledning.

 • Hvor mye utgjør fellesgjelden?
 • Hva inngår i fellesutgiftene?
 • Forventes det stigning i husleien?

 • Sjekk nærmiljø for støy og solforhold.

 • Er det planlagt reguleringsendringer?

  (Kilde: DNB Eiendom)

Ta med fagmann

Det er viktig å sjekke overflater, og særlig være på vakt etter sopp og råte. Husk å undersøke om boligen har skadedyr for å unngå ubehagelige overraskelser.

– Det er det viktig å spørre om, og også noe selger har plikt til å opplyse om, sier Nordvang.

Dersom du er usikker på visningen kan det være lurt å rett og slett ta med seg fagfolk. Det kan for eksempel være en takstmann, bygningsingeniør eller tømrer.

– Da kan du også få noen grove overslag på kostnader ved ulike oppussingsprosjekter. Erfaringsmessig koster oppussing alltid en del mer enn man først beregner.